24.07.2016|19:09|Світлана Бреславська, Івано-Франківськ

Іван Сила та рецепт ЩАСТЯ

Олександр Гаврош. Галуна-Лалуна або Іван Сила на Острові Щастя / Олександр Гаврош. – Львів.: ВСЛ, 2010. – 384 с.

Чи є універсальний рецепт щастя? В нашому бурхливому світі кожен з нас неодноразово замислювався: чи я щасливий? Чи можливо взагалі бути щасливим? Живемо, з дитинства усвідомлюючи себе обділеними, нещасними, шукаємо відповіді в підручниках з психології. А виявляється, серед океану є Острів щастя, на якому живуть цілком щасливі люди. Саме на такий острів, здавалось би, зовсім випадково, потрапляє Іван Сила – головний герой книжок відомого закарпатського письменника Олександра Гавроша (зокрема, книжки «Галуна-Лалуна, або Іван Сила на острові щастя», 2010).

Легендарний силач-важкоатлет Іван Сила, завдяки таланту  письменника, стає героєм літературним та потрапляє в неймовірні історії, заглиблюється в надзвичайні пригоди. Читач, знайомий з цим персонажем з повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», на сторінках «Галуни-Лалуни…» знову зустрінеться зі знайомими особами: Міхою Голим, агентом Фіксою, мадам Бухенбах, мсьє Франсьє, Пандорським, карликом Піньою, та ін., але вже за несподіваних обставин. В незвичних умовах кожен з них розкриється зовсім неординарно.

Написаний характерною для автора по-дитячому легкою, доступною мовою, роман заворожує з перших прочитаних сторінок і не відпускає до останнього слова. Оскільки юний читач любить цікаві мовні звороти, кумедні слова і словечка, їх в канві розповіді достатньо і це створює особливий, піднесений настрій.

Сюжет книжки починається ніби то банально: всесвітньо відомий силач і атлет Іван Сила, що разом з дружиною Мілкою і трьома дітьми, завершивши циркову кар’єру, мешкає в маленькому українському містечку, несподівано отримує загадкове запрошення від колишньої власниці цирку мадам Аделії Бухенбах зібратися повним складом колишньої циркової трупи на пароплаві  «Колумбіна». Дружна сімейка, а це, крім батьків, трійко шибайголов – індіанець Велика Пелька або Пузик, пірат Лиса Борода або Гузик, і привидка Маруська-Постривай – з радістю сприймають пропозицію і швиденько збираються в далеку дорогу.

З притаманним письменнику гумором описується процес зборів і весела мандрівка незвичайної родини до Мамстердама, подорож залізницею потягом «Кацавейка-Мамстердам» в одному вагоні з корівкою Мусею, яка стала їх супутницею і новим яскравим персонажем.  Не будемо переказувати хронологію всіх подій та трапунків, адже їх надзвичайно багато і спостерігати за ними – суцільна насолода.

Дотримуючись законів жанру пригодницького роману, справжні пригоди розпочинаються з таємниць і переслідують упродовж усієї розповіді. Зібравшись на палубі, наші герої так і не зможуть зʼясувати хто ж насправді зібрав їх разом і з якою метою. Ланцюжок запрошень ніяк не замикається і веде до загадкового острова, де мешкає плем’я абсолютно щасливих тубільців, які вміють радіти кожному дню, природі, спілкуванню. На острові повно екзотичних тварин, та їх ніхто не їсть, тубільці споживають солодкий щасник, пірнають в душтілчистку і слухають проповіді таємничого Чачуни-Калачуни, що в усьому керується настановами Верховного небесника. Закономірно, що в острівного Учителя є і особистий ворог − так званий Кузя-Макузя або Страшна Буря, який разом зі своєю родиною категорично не хоче бути щасливим, має стосовно племені щасливців підлі наміри. Звісно, щоб зрозуміти все сказане, необхідно зануритися у фантастичну розповідь, спостерігаючи за нашими героями, що з допитливістю знайомляться з філософією життя тубільців.

Поміж рядків, кожен читач зможе відшукати свій рецепт щасливого життя, адже «щастя справді існує! Воно всередині кожного з нас! І якщо ви хочете бути щасливим, то ніхто вам в цьому не завадить». Так стверджує письменник вустами Великого Учителя і з ним важко не погодитись, бо «ми створені для ЩАСТЯ!». Можливо, ваше щастя в дітях, чи, коли вас тягне на подвиги? Чи ваше щастя в тому, щоб робити те, що вам хочеться, чи коли справджуються ваші мрії?! Книжка О.Гавроша не тільки захоплює і розважає, вона спонукає до роздумів: чи дійсно ми цінуємо життя і чи усвідомлюємо, що жити – це означає бути щасливим. Уважному читачеві всі таємниці обовʼязково відкриються.

Та хто ж насправді загадковий гуру Чачуна-Калачуна? Кого приховує яскрава екзотична маска з намальованою гігантською посмішкою? Це ви дізнаєтесь, прочитавши феєричний роман для дітей «Галуна-Лалуна, або Іван Сила на Острові Щастя». А все для того, щоб на деякий час знову відчути себе безтурботною дитиною.

P.S. Цьогоріч юні читачі отримали друге видання повісті Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» видавництва А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2016.

Згаданий нами роман для дітей «Галуна-Лалуна або Іван Сила на Острові Щастя» увійшов у десятку кращих дитячих книжок про острови та мандри і також очікує на перевидання.

За морською традицією, побажаємо їм щасливого плавання в океані світової та української дитячої літератури.