Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

02.01.2014|18:43|Буквоїд

Обличчя і події літературної України-2013

2013 рік був насичений літературними подіями, презентаціями, фестивалями та ярмарками. «Буквоїд» підготував добірку фотографій подій та осіб, які були помітними у році, що минув.

Cічень. Названо лауреатів премії імені Василя Стуса. Ними стали колишній політв´язень, голова Музею шістдесятництва, Микола Плахотнюк та художниця Любов Міненко.

Січень. « ЛітАкцент » назвав переможців книжкового рейтингу. Переможцем у номінації «Художня література» став Олег Лишега зі збіркою «Великий міст». У номінації «Літературознавство» нагороду виборола Віра Агеєва з книжкою «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський на тлі епохи». Анти-премію «Золота булька» отримав Любко Дереш за роман «Голова Якова».

Січень. На Водохреща, письменники традиційно пірнали у Дніпро. Цього разу у воду занурювалися, а потім колядували разом із читачами брати Капранови, Радій РадутнийСергій Пантюк та Наталка Позняк.

Лютий. Оголошено переможців премії «Українська книжка року». У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присуджено книзі поезій Леоніда Череватенка «Закляте залізо» (видавництво «Дух і літера»).

Лютий. Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2013 року. Ними стали: поет Леонід Горлач (Коваленко), режисер-постановник Дмитро Богомазов  та художник Петро Печорний.



Лютий. Італійський перекладач і популяризатор української літератури Паоло Ґальваньї видав двомовну італійсько-українську збірку «Made in Ukraine». До книги увійшли поетичні переклади Паоло Ґальваньї творів Ростислава Мельниківа, Маріанни КіяновськоїАнатолія Дністрового,Галини КрукОлега КоцареваЮлії СтахівськоїПавла Коробчука,Григорія Семенчука.

  

Березень. Книжки «Вісім днів із життя Бурундука» (видавництво Грані-Т) Івана Андрусяка, в ілюструванні Ганни Осадко та «РІПКА», у переказі Івана Франка (видавництво «Навчальна книга-Богдан»), яку проілюструвала художня майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів) увійшли до престижного щорічного каталогу найкращих дитячих видань світу «Білі круки 2013» (White Ravens 2013).

Березень. Премію імені Тичини отримала поетеса Тетяна Крижанівська.

Березень. У Ляйпцигу пройшов щорічний книжковий ярмарок. Україна представила на ньому понад 20 заходів.

       

Березень. Російський конкурс підліткової літератури «Книгуру» оголосив лауреатів. У номінації «Художня література» перше місце у Світлани Лаврової з Єкатеринбурга з повістю «Куди скаче півнячий кінь». На третьому місці опинився киянин Володимир Арєнєв з твором «Душниця».

Березень. Засновано Всеукраїнську літературну премію ім. Олександри Кравченко (Девіль).

Березень. У видавництві «Електрокнига» побачила світ у світ перша в Україні книжка, з´єднана гіперпосиланнями з багатьма різноманітними сторінками в інтернеті. Роман «Гаугразький бранець» Яни Дубинянської - про глобальний соціум: світ високих технологій, цілком комфортний для життя, і про Гауграз - єдину у світі країна, що тримається за свої традиції. 

Квітень. Письменницький гонорар Віктора Януковича у 2012 році склав 15 млн 551 тис. грн. Ці гроші Президент отримав від ТОВ «Друкарня «Новий світ», відповідно до умов видавничого договору, укладеного у 2011 році.

 

Квітень. У Франції вийшла перша антологія сучасної української поезії, до якої ввійшли твори 38 авторів – від хрестоматійного «Не Зевс, не Пан, не Голуб-Дух…» Павла Тичини до «Слів на вітрі» магістранта Києво-Могилянської академії Назарія Назарова.

Квітень. Сергій Жадан та Лада Лузіна презентували перший свій спільний проект - книжку, яку має назву «Палата № 7». Свої тексти вони читали, застосовуючи детектор брехні.

 

Квітень. У Києві, у Всесвітній день книги та авторського права, письменники вшосте «ударили автопробігом по безкнижжю і нехлюйству». 

 

Квітень. Премію «Джура» 2013 року вручили художнику-ілюстратору Максиму Паленку.

Квітень. Міністр охорони здоров´я України Раїса Богатирьова презентувала свою книгу «Атомні опіки людства», вихід якої приурочено до 27-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

  

Квітень. Письменники з України Маріанна Гончарова та Віктор Рафеєнко отримали «Русскую Премию». Маріанну Гончарову визнано кращою в номінації «Мала проза» за повість «Дракон з Перкалаба. Повість про Владка». Володимир Рафєєнко виборов першу премію у номінації «Велика проза» за роман «Демон Декарта. Роман - Сновидіння».

Квітень.  Анатолій Дністровий презентував роман «Тибет на восьмому поверсі».

Травень. Вийшов друком останній роман Олеся Ульяненка «Пророк».

Травень. Юрко Позаяк презентував «Шедеври». 

Травень. Лауреатами премії «Золота пір’їнка» стали Галина Малик та художниця Валерія Соколова.

Травень. Лауреатом премії імені Тодося Осьмачки став Мирослав Дочинець.

Травень. Олександр Гавроша презентував свій новий роман «Капітан Алоїз».

Травень. Ада Роговцева презентувала книгу спогадів «Свидетельство о жизни».

Травень.  У Києві пройшов Третій «Книжковий Арсенал». 

 

Червень.  Гран-прі  «Коронації слова – 2013» отримав роман Богдана Коломійчука «Людвисар»

 

Червень.  Роман «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко побачив світ у російському видавництві АСТ.

 

Червень.  Лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Олександри Кравченко (Девіль) стала Катерина Роженко   (м.Севастополь, АР Крим) за пригодницько-фентезійний роман «Окрыленные Сталью».

Липень. Письменниця з України Катя Петровська отримала премію імені Інґеборґ Бахманн за роман «Можливо Естер» про переслідування євреїв під час Другої світової війни.

Липень. Побачила світ збірка віршів російською мовою поета Леоніда Талалая «За тенью тень». Переклад    Володимира Артюха.

Липень. У Польщі вийшла друком книга лірик и Ігоря Павлюка польською мовою: Ihor Pawluk MĘSKIEWRÓŻBY (Ігор Павлюк. «Чоловіче ворожіння»).

Липень. В Україні видано нову книжку «ворога народу» Віктора Суворова. Українською мовою одночасно з російським виданням виходить перша книга трилогії Віктора Суворова «Хроніка“Великого десятиліття”» – «Її ім´я було Татьяна».

  

Серпень. Цьогорічним лауреатом літературної премії ім. Бориса Нечерди став поет, прозаїк і літературознавець Олег Соловей. Цю відзнаку письменник отримав за поетичну збірку «Час убивць», яка вийшла цього року у видавництві «Ярославів Вал».

Серпень. В Одесі пройшов перший Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури.  Письменниця Тамара Нестеренко (Дніпропетровськ)  перемогла у номінації «Проза для дітей молодшого віку». Тетяна Корнієнко (Севастополь) у номінації «Проза для дітей старшого віку». Станіслав Бондаренко (Київ) у номінації «Поезія для дітей». Олег Гончаров (Бровари) у номінації «Драматургія для дітей та юнацтва».

Серпень. Артем Чапай став переможцем міжнародного конкурсу й отримав стипендію Центральноєвропейської ініціативи та Словенської асоціації письменників.

Вересень. Українська книга «Традиційне вбрання українців», що побачила світ у видавництві «Балтія-Друк», отримала Гран-прі X Міжнародного конкурсу «Мистецтво книги».

   

Вересень. Гран-прі книжкової премії «Найкраща книга Форуму-2013»  отримали книги Мічіо Кайку «Фізика майбутнього», Жан-Клода Маркаде «Малевич» та Грицька Чубая «П’ятикнижжя».

Вересень. Професор кафедри перекладу Київського університету імені Бориса Грінченка Максим Стріха презентував у Равенні переклад «Пекла» Данте, за який його удостоїли відзнакою «Дантівський лавр».

Вересень. Люко Дашвар  презентувала свій новий роман «На запах м’яса».

Вересень. Харківські комунальники розбили меморіальну дошку українському філологу Юрію Шевельова сокирою. Дошка була встановлена громадськими активістами 3 вересня на будинку по вулиці Сумській, 17, де жив учений.

 

Вересень. Лауреатами премії імені Володимира Свідзінського 2013 року стали Надія Степула  і Любов Голота.

Вересень. Премію Валерія Шевчука вручено Володимиру Даниленку

 

Вересень. Першу в Україні алкогольну антологію «Жити - пити», що побачила світ у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля», презентували у Києві.

 

Жовтень. Реп-книга про одеського боксера стала бестселером у США. У ролі авторів виступили брат боксера Михайло і його колега Гліб Петров.

Жовтень. Лауреатом V літературного фестивалю «Покрова» ім. Т. Мельничука став отець Іван Рибарук.

Жовтень. У Вроцлаві вручили Оксані Забужко  Центрально-європейську премію «Ангелус». Цю відзнаку і 150 тисяч злотих вона отримала за роман «Музей покинутих секретів», опублікований польською мовою минулого року.

Жовтень. Леся Мудрак стала лауреаткою цьогорічного Всесвітнього фестивалю поезії «Дні Наїма».

Жовтень. На ТВі стартувала книжкова програма, ведучим якої став публіцист Сергій Руденко.

 

Жовтень. Ярослав Грицак став лауреатом Премії імені Ґєдройця. Українського історика Ярослава Грицака нагороджено за книжку «Пророк у своїй вітчизні: Іван Франко і його спільнота».

Листопад. Ірена Карпа і онлайн-магазин ліцензійного електронного контенту Bookland.com запустили новий інтерактивний проект — збірку оповідань «Історії моїх жінок».

Листопад. Андрій Кокотюха написав перший в Україні роман про київський тероризм. Сорок четверта книга письменника, під назвою «Київські бомби», написана в найбільш затребуваному сучасним українцем жанрі – гостросюжетного твору на історичну тематику.

Листопад. У Литві відбувся фестиваль «Українське містечко» за участю письменників, музикантів, книговидавців і фольклорних колективів.

Листопад.  Ліна Костенко удостоєна міжнародної відзнаки імені Омеляна Ковча за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу,  діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

Листопад.  Ігор Павлюк став лауреатом премії британського ПЕН-клубу. Премію українському поетові присуджено за книжку "A Flight over the Black Sea" («Політ над Чорним морем»)  (переклад на англійську – Стефан Комарницький).  


Листопад.  На Майдані Незалежності було відкрито «Книжковий Євромайдан». Усі, хто хотіли, могли лишати і брати навзамін книжки українських авторів і актуальні газети та журнали.

Грудень. «Беркут» атакував Спілку письменників.

Грудень. Лауреатом літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського-2013 стала Таня Малярчук.

 

Грудень. «Далекий простір» Ярослава Мельника і «Хто зробить сніг» Мар´яни і Тараса Прохаськів стали переможцями конкурсу «Книга року BBC – 2013» та «Дитяча Книга року ВВС – 2013».

 Грудень.  Письменник і виконавець пісень групи «Собаки в космосі» Сергій Жадан у Харкові презентував перший диск із єврореволюційної серії «Рок за зміни».

                                                    

Грудень. Поета Дмитра Лазуткіна викликали  в Генпрокуратуру за вірші, прочитані на Євромайдані.

Грудень. Ірена Карпа зі сцени Євромайдану заспівала коломийки про Януковича і Путіна.

Грудень. Гран-прі 2013 року та спеціальний приз «Кришталева книга» Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України», який щороку проводить Держкомтелерадіо України, присуджено видавництву «Либідь» за видання «Скарбниця потребна і пожиточна».

Грудень. Лауреатами премії імені Юрія Шевельова, яку було вперше вручено цього року, стали Тарас Прохасько та Андрій Портнов.

 

 Грудень. Українська народна казка «Котигорошко» тепер в наявності в App Store. Це перша українська народна казка, що потрапила до магазину додатків Apple.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери