Re: цензії
- 18.12.2024|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськНотатки мемуарного жанру
- 17.12.2024|Оксана Тебешевська, заслужений учитель України, письменницяВолодимир Качкан: «З того слова насію довічних пісень…»
- 14.12.2024|Валентина Семеняк, письменницяКлюч до послань
- 10.12.2024|Ігор ЗіньчукСвобода не має ціни
- 01.12.2024|Ігор ЗіньчукТомас Манн „Будденброки” – роман–сага про занепад однієї родини
- 20.11.2024|Михайло ЖайворонСлова, яких вимагав світ
- 19.11.2024|Тетяна Дігай, ТернопільПоети завжди матимуть багато роботи
- 19.11.2024|Олександра Малаш, кандидатка філологічних наук, письменниця, перекладачка, книжкова оглядачкаЧасом те, що неправильно — найкращий вибір
- 18.11.2024|Віктор ВербичПодзвін у сьогодення: художній екскурс у чотирнадцяте століття
- 17.11.2024|Василь Пазинич, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиДіалоги про історію України, написану в драматичних поемах, к нотатках на полях
Видавничі новинки
- Олександр Ковч. "Нотатки на полях"Поезія | Буквоїд
- У видавництві Vivat вийшов комікс про Степана БандеруКниги | Буквоїд
- Корупція та реформи. Уроки економічної історії АмерикиКниги | Буквоїд
- У "НІКА-Центр" виходять книги Ісама Расіма "Африканський танець" та Карама Сабера "Святиня"Проза | Буквоїд
- Ігор Павлюк. "Бут. Історія України у драматичних поемах"Поезія | Буквоїд
- У Чернівцях видали новий роман Галини ПетросанякПроза | Буквоїд
- Станіслав Ігнацій Віткевич. «Ненаситність»Проза | Буквоїд
- Чеслав Маркевич. «Тропи»Поезія | Буквоїд
- Легенда про ВільнихКниги | Буквоїд
- Нотатник Вероніки Чекалюк. «Смачна комунікація: гостинність – це творчість»Книги | Буквоїд
Літературний дайджест
ТОП-5 кулінарних книжок з рецептами української кухні
Українська кухня небезпідставно вважається однією з найсмачніших у світі.
Українська кухня небезпідставно вважається однією з найсмачніших у світі. Вареники, борщ, голубці – смак цих страв знайомий нам з дитинства і неодмінно асоціюється з домашньою атмосферою та затишком. Завдяки запропонованій збірці кулінарних книжок можна навчитись готувати як традиційні, так і сучасні українські страви, заодно дізнатись про народні обряди та звичаї нашої справді смачної країни.
Ярослава Зелинська-Джонсон, «Спадщина чотирьох господинь» («Видавництво Старого Лева», 2019)
«Бабуня, Тітка Ганна, Тітка Марія та Мама були незалежними, непересічними, рішучими, працьовитими та люблячими жінками, які з грацією та гідністю пройшли стежками своїх нелегких доль». Саме їхні переписи українських страв, як і спогади, пов’язані з першими іммігрантськими роками, проведеними у спільному будинку в американському Балтиморі, лягли в основу цієї кулінарної книжки. Представлені рецепти не є нововигаданими: базуючись на традиційній українській кухні, вони готувалися на свій лад та з такими приправами, аби стати своєрідною візитною карткою однієї діаспорної родини. Закуски, салати та присмаки, супи, основні страви та гарніри, борошняні страви, каші та хліби, солодке та напої – кожен розділ супроводжується згадками про пошук інгредієнтів на чужині та цінними порадами чотирьох господинь, родинними історіями й старими світлинами, а також сучасними авторськими фотографіями приготованих страв.
Дарія Цвєк, «Малятам і батькам» («Видавництво Старого Лева», 2014)
Як перетворити приготування та відзначення будь-якої сімейної урочистості на справді незабутню подію? Секретами створення особливої святкової атмосфери щиро та натхненно ділиться одна з найвідоміших українських господинь минулого століття, чиї книжки і сьогодні залишаються кулінарними бестселерами. Святкування Нового року, Різдва, Великодня, іменин – усе описано дуже детально, впереміш із спогадами авторки, з відповідними до оказії рецептами традиційних страв, дитячих смаколиків та ідеями спільних ігор й розваг, а також низкою святкових віршів, колядок, віншувань та щедрівок, гаївок та навіть ворожінь. Народні традиції виховання дітей, навчання їх етикету, мистецтву сервірування столу, прикрашання ялинки та власноручного виготовлення подарунків – це теж можна почерпнути з цієї по-домашньому затишної та теплої книги.
Леся Кравецька, «Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою» («Клуб Сімейного Дозвілля», 2018)
Крем-борщ із яйцем та бринзою, квасковий (щавлевий) крем-борщ із кропивою, імбирем та перепелиними яйцями, гарбузовий суп-пюре з сирними галушками… І це лише декілька назв супів, прочитавши які уява і шлунок вимальовують страви високої кухні, однак які базуються на традиційних українських переписах, хоч і готуються згідно сучасної кулінарної моди. В книзі дрогобицької господині з понад 30-річним досвідом зібрано близько 200 оригінальних рецептів перших і других страв, закусок, несолодкої і солодкої випічки та інших десертів, проілюстрованих не менш смачними авторськими фотографіями. Основу видання складають традиційні галицькі рецепти, за якими, використовуючи недорогі, прості та доступні для пересічних українців інгредієнти, і справді можна приготувати справжнісінькі шедеври кулінарного мистецтва.
Костянтин Грубич, «Смачна країна» («Видавництво Старого Лева», 2015)
Дана книжка виникла в результаті щирого бажання автора – народного журналіста, ведучого програм «Смачна країна» та «Знак якості» – поділитися набутими під час зйомок і не тільки знаннями, запропонувавши читачам ексклюзивні народні рецепти української кухні. Вона складається з 25 розділів, відповідно до кількості областей, включно з Кримом, котрі містять розповідь про історію регіону, його кулінарні традиції та особливості. Кожен рецепт подано у вигляді інтерв’ю з конкретною людиною, з обов’язковою ремаркою «Порада від Грубича». «Я йшов до видання цієї книги довгих десять років, упорядковуючи всі тексти, рецепти, поради, фотоархів. Це моє дитя. Через 100 років мене не буде, а «Смачна країна», сподіваюсь, стоятиме на кухонних полицях українців», – стверджує Костянтин Грубич, наголошуючи також, що кулінарія – важливий об’єднавчий фактор для всієї України.
Наталка Фіцич, «Культ предків. Нетуристичні звичаї України» («Фоліо», 2017)
Цей унікальний тревелог – результат річної мандрівки майже всіма етнографічними регіонами України, від початку весни до кінця зими, метою котрої було зібрати матеріал для документального телевізійного циклу «Культ предків». 34 розділи скомпоновані як цикл народних звичаїв та обрядів упродовж всього календарного року, від Масниці до Стрітення, кожен з яких містить старовинний кулінарний рецепт обрядової страви чи святкового пригощання, особисто побачений та продегустований авторкою. «Отож мій чоловік, Володимир Ар’єв, і мама, Зірка Мензатюк, нарадили написати книгу, в яку помістити все, що мене вразило і про що необхідно розказувати людям», -- ділиться відома журналістка Наталка Фіцич. Окрім текстів та фото, видання містить QR-коди, за допомогою яких на смартфоні чи комп’ютері можна переглянути відео описаної у розділі події.
Додаткові матеріали
- ТОП книжок про транспорт і мандри
- ТОП найцікавіших екранізацій 2019 року
- ТОП-10 романів 2018 року
- ТОП-10 книжкових новинок, які будуть цікавими для рівнян
- ТОП-7 книг про те, як жити поруч з іншими
Коментарі
Останні події
- 23.12.2024|20:38Вийшов друком другий том духовних записок Ігоря Павлюка
- 23.12.2024|18:24У ВСЛ виходить новий роман Євгенії Кузнєцової «Вівці цілі»
- 19.12.2024|11:01Топ БараБуки: довгий список найкращих дитячих і підліткових видань 2024 року
- 19.12.2024|07:49Топ продажів видавництва VIVAT у 2024 році
- 18.12.2024|13:16Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії випустив онлайн-курс для підлітків «Не можеш сказати – пиши!»
- 17.12.2024|19:44Мирослав Лаюк став лауреатом премії імені Шевельова 2024 року
- 17.12.2024|19:09Вийшов трейлер української стрічки «Фрагменти льоду»
- 10.12.2024|18:36День народження Видавництва Старого Лева
- 10.12.2024|10:44На Оболоні Книгарня "Є" відкриє новий культурний простір “Книгарня “Є”
- 10.12.2024|10:38Видавець Віктор Круглов пройшов відбір на навчання в Стенфордській вищій школі бізнесу