Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

18.04.2016|16:30|"День"

П’ять днів літератури

Лоція по «Книжковому Арсеналу»-2016 від «Дня».

20 квітня починається один із найбільших книжкових, літературних заходів України — «Книжковий Арсенал» у Києві. Протягом п’яти днів на території Мистецького Арсеналу відбуватимуться численні презентації, читання, кінопокази, дискусії, концерти, виставки. У цей час Арсенал буде особливим літературно-мистецьким «містечком» у серці столиці.

Організатори вже оприлюднили програму подій, повністю її можна подивитися на сайті artarsenal.in.ua. А «День» підготував для вас невеличкий огляд тих книжкових заходів, які видалися нам потенційно найбільш цікавими й актуальними. На цьогорічному «Книжковому Арсеналі» відразу впадає в око акцент на культурну дипломатію (зустрічі з відповідними закордонними фахівцями — таких сьогодні, як знаємо, дуже потребує й Україна), на візуальні мистецтва, ілюстрацію, зрештою, на дискусії з соціальним підтекстом. Чи зробить це цікавішим Арсенал, буде видно вже потім. Поки ж до вашої уваги — рекомендації «Дня».

ПЕРШИЙ ДЕНЬ: ІСТОРИЧНІ ДИСКУСІЇ ТА ПОЕЗІЯ

На нинішньому «Книжковому Арсеналі» буде особливий тематичний зал «Къырым». Не дивно, що саме в ньому 20 квітня о 16 годині відбудеться відкриття виставки «Мустафа Джемілєв. Незламний борець за свободу». На заході будуть присутні — сам знаменитий представник кримськотатарського народу, а також посол Польщі в Україні Генрик Літвін і директорка Польського інституту Ева Фіґель.

У цьому ж залі о 18.30 — дискусія, яка обіцяє бути цікавою: «Чи наблизив Чорнобиль розпад СРСР?» за участю Оксани Забужко, Володимира В’ятровича, Вахтанга Кіпіані, Олеся Шевченка та інших. Захід відбуватиметься в рамках програми Інституту національної пам’яті «Історія: (не)засвоєні уроки».

Зверніть також увагу на те, що на подвір’ї Арсеналу відбуватиметься чимало подій, пов’язаних із поезією. Наприклад, 20 квітня о 21.15 — проект «Воздух» молодого, але вже відомого, самобутнього поета Мирослава Лаюка.

ВІЙСЬКОВИЙ ПРИСМАК І НАГОРОДЖЕННЯ МОЛОДИХ ПИСЬМЕННИКІВ

21 квітня радимо відвідати лекцію перекладачки Ірини Забіяки «Сучасна чеська поезія: хто, про що і для кого?» об 11 годині в залі «Фарби». Рівень знань про сьогоднішню літературу наших «кузенів» в Україні відверто слабкий, а вона, між тим, цікава та розмаїта.

О 12 годині в залі «Папір» — презентація, можливо, найбільш життєствердної, жвавої, а разом із тим практичної книжки про війну на Донбасі, про українську армію. Це «То АТО. Дневник добровольца» Дмитра Якорнова (видавництво «Віват»).

Творчий вечір знаменитого письменника Валерія Шевчука відбудеться о 15 годині в залі «Фарби». Привід для зустрічі — нові книжки метра: «Місто днів» та «На березі часу. Ті, котрі поруч. Спогади про сучасників». Виступи Шевчука завжди насичені, живі та з присмаком екстравагантності, тож має бути цікаво і цього разу.

О 16 годині можна відвідати презентацію книжки, присвяченої гендерним аспектам російсько-української війни, за участю Катерини Яковленко, Юлії Попової, Тамари Злобіної, Марини Вороніної, Вікторії Савицької в залі «Папір» — у рамках проекту «Донбаські студії» фонду «Ізоляція». А можна сходити на літературні читання від студентів і випускників спеціальності «Літературна творчість» університету імені Тараса Шевченка на вуличній сцені та знайти для себе персональну відповідь на старе як світ питання: чи дає результат «письменницька» освіта?

Цього року на «Книжковому Арсеналі» відбудеться нагородження переможців літературної премії видавництва «Смолоскип», однієї з найпрестижніших відзнак для молодих авторів. Час — 18 година, місце — зал «Фарби». На нагородженні виступатимуть і лауреати минулих років: Мирослав Лаюк, Олена Степаненко, Дмитро Лазуткін, Заза Пауалішвілі, Лесик Панасюк, Ірина Шувалова та Юлія Стахівська (остання поетка, до речі, авторка «Дня»).

А о 19 годині — презентація книги «Майдан. Свідчення» від видавництва «Дух і літера».

МУЗИКА, СТЕПОВА ПОЕЗІЯ ТА ОЛЕГ СЕНЦОВ

22 квітня, п’ятниця. Цього дня об 11.00 в залі «Фарби» можна відвідати презентацію нотних видань видавництва «Гроно». Ноти сьогодні несправедливо перебувають далеко від книжкового мейнстриму, і це лише зайвий привід звернути увагу на подію. У презентації братимуть участь і виконавці — студенти Національної музичної академії імені Чайковського, Інституту імені Глієра, солісти Національної філармонії.

О 13 годині в Кінозалі 1 — дискусія «Українська радянська література — не все так просто». Зустріч із промовистою назвою відбуватиметься у зв’язку з майбутнім виходом книжки есеїв сучасних українських письменників і літературознавців про українських радянських письменників. Серед учасників — Ярина Цимбал, Юрій Винничук, Микола Климчук, Євген Стасіневич. Зустріч запланована в рамках програми Євгена Стасіневича «Критикуючи критику».

На Вуличній сцені о 15 годині — презентація нової книжки яскравого поета з «покоління дев’яностих років» Ростислава Мельникова «Апокрифи степу» (Видавництво Старого Лева). Захід буде великою мірою присвячено харківським контекстам книжки, відтак він матиме назву «Екзотичні історії Харкова».

А о 19.00 у залі «Къырым» ви матимете нагоду познайомитися з книжкою режисера, всесвітньо відомого в’язня російського режиму Олега Сенцова «Купите книгу — она смешная» (видавництво «Фоліо»). Немає сумніву, що багато кому захочеться дізнатися, якою в творчості є людина, котра отримала славу через трагічні політичні, позамистецькі обставини.

СУБОТА: ПІД ЗНАКОМ МИНУЛИХ СТОЛІТЬ

23 квітня о 13 годині на сцені «Кафе Європа» — презентація книжки посла Польщі в Україні Генрика Літвіна «З народу руського. Шляхта Київщини, Волині та Брацлавщини (1569 — 1948)» (видавництво «Дух і Літера»). Участь у заході візьмуть Генрик Літвін, Рафал Вольський, Леонід Фінберг, Наталя Яковенко, Віталій Михайловський.

А о 14 годині в залі «Фарби» представлять одразу дві тематичні антології української літератури 20 — 30-х років ХХ століття: «Постріл на сходах» (детективи) та «Беладонна» (любовні романи) від видавництва «Темпора». Учасники — Ярина Цимбал і Олександр Стукало.

В той самий час на сцені «Меридіан» — презентація книжки віршів Ірини Цілик (зокрема, авторки одного з найзнаменитіших віршів цієї війни, який уже встиг стати піснею — «Повертайся живим») «Глибина різкості». З Іриною буде розмовляти критик Олександр Бойченко.

О 16-й у залі «Папір» відбуватиметься розмова про ще одну антологію, присвячену українській літературній критиці першої половини ХХ століття — «Від Франка до Шереха» (видавництво «Смолоскип»). Про літературну критику розмовлятимуть Віра Агеєва (вона й упорядкувала антологію), Ростислав Семків, Євгеній Стасіневич, Андрій Дрозда, Тетяна Трофименко.

О 17.00 на сцені «Меридіан» знаменитий мистецтвознавець Дмитро Горбачов і художник Станіслав Сілантьєв представлять альбом «Український кіноплакат 1920-х років» (Національний центр імені Олександра Довженка).

ФІНАЛ: ВІД АНТОЛОГІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ ДО СПОГАДІВ В’ЯЗНІВ ГУЛАГУ

І останній день «Арсеналу» — 24 квітня. О 12.00 на Вуличній сцені можна буде послухати читання наймолодших поетів у поєднанні з хореографічною програмою. Все це — під загальною назвою «Зріз».

О 14-й у залі «Фарби» — розмова про діаспорну і «материкову» українську мемуаристику ХХ століття. Привід для розмови — вихід у видавництві «Смолоскип» щоденника помітного діяча української еміграції Осипа Зінкевича. О тій самій годині в Кінозалі 1 — поетично-візуальний проект Flora poetica: «рослинні», плавні й задумані вірші таких поетів, як Юлія Стахівська, Ірина Шувалова, Богдан-Олег Горобчук, Лесик Панасюк, Лесь Белей, Вано Крюгер, звучатимуть на тлі робіт молодих українських художників.

О 15.00 на Вуличній сцені видавництво «Фоліо» представить книжку «Современная украинская проза и поэзия на русском языке». Участь у презентації візьмуть помітні автори, які пишуть російською або двома мовами: Олександр Кабанов, Борис Херсонський, Ян Валетов, Олександр Афонін, Євгенія Кононенко, Лада Лузіна, Дмитро Лазуткін, Ірина Потаніна. Модератор — критик Юрій Володарський.

О 16 годині в залі «Фарби» відбудеться презентація однієї з наймасштабніших книжок нинішнього року. Це — «Антологія української поезії ХХ століття» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Амбітна спроба узагальнити строкаті й розмаїті досягнення нашої поезії від Павла Тичини до Олега Лишеги. Їхні вірші читатимуть автори сьогоднішні: Іван Малкович, Кость Москалець, Анатолій Кичинський, Максим Стріха, Василь Голобородько, Юрій Андрухович.

А в 16.30 на Вуличній сцені — поетично-музичний перформанс «Дерева-переселенці. Інші досвіди». У супроводі музики звучатимуть вірші українських та африканських поетів.

Знаковою подією обіцяє стати презентація книжки спогадів в’язнів ГУЛАГу «58-ма. Невилучене» (видавництво «Віват») о 17 годині в залі «Къырым». Участь у ній візьме одна з упорядниць видання — російська журналістка Олена Рачова.

І нарешті — о 6-й вечора на сцені «Кафе Європа» — зустріч із живим класиком української експериментальної, «поставангардної» поезії Еммою Андієвською. Цьогоріч у неї вийшла чергова книжка «Маратонський біг» у видавництві «Люта Справа».

Що ж, це лише частина обіцяних організаторами цікавих заходів «Книжкового Арсеналу». Приходьте, обирайте, що вам до смаку, слухайте, дивіться та читайте. І, звісно, не забувайте, що протягом усіх днів на Арсеналі працюватиме книжковий ярмарок. Буде на ньому і стенд газети «День», на якому ви зможете придбати наші видання та оформити передплату. Гарного читання!+

Олег Коцарев



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери