Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

04.06.2014|08:29|Друг читача

10 бестселерів: що читають українці під зливи із грозами

Літо на низькому старті.

Це прекрасна пора для читання. Тому “Друг Читача” продовжує знайомити вас із популярними українськими виданнями. Усе для того, щоб ви не ламали голову запитанням “Що почитати?”. Інтернет-магазин “ВсіКниги” поділився з нами своєю статистикою про видання, які користувалися найбільшим попитом у травні.
Перед тим, як ви розпочнете заглиблюватися у сюжети запропонованих книжок, хочемо поділитися деякими спостереженнями. Українці все більше цікавляться книжками з історії України, українською класикою, книжками про традиції українського народу. Популярністю користуються і нові книги сучасних українських поетів і прозаїків. Одним словом, у книжковій сфері гарна тенденція – мода на українське

Десять травневих бестселерів – до ваших послуг! Обирайте, читайте та знайте!

Теплого літа! Читайте українське!

 

1. Кобзар

Тарас Шевченко

*

Пропоноване видання є насправді максимально повним зібранням поетового спадку, яке поєднало всі твори, що потрапляли під цензурування як за царату, так і за радянщини. До того ж чимало творів подано з авторовими варіянтами, практично не відомими широкому загалові. 
Зануритись у Шевченкову добу допоможуть чимало унікальних прижиттєвих документів, поетових автографів віршів, листів, світлин й автопортретів. Усе видання унормовано згідно з правилами українського правопису 1928 р. (т. зв. Харківського, або Скрипниківського правопису), який є історично й фонетично найближчим до мови, якою промовляв до нас Поет. 

2. Мальована історія Незалежності України

Брати Капранови

2

Це яскраве, ілюстроване видання зорієнтоване перш за все на дітей, тому що в книзі, окрім основного тексту – оповіді про певний період становлення української державності – подано малюнки талановитих художників, що доповнюють та підкреслюють сутність викладеного змісту. Основною перевагою книги є те, що письменники історичними фактами підтверджують безперервність та послідовність процесу становлення Української державності в різних формах – війська-держави, як наприклад, Запорізька Січ, УПА чи республіки – УНР та ЗУНР. Ці форми існували і виникали легально або у підпіллі. Крім того, Брати Капранови ілюструють і талановито заповнюють «білі плями» історії походження, бурхливої боротьби за визнання та незалежність кримських татар, караїмів, гагаузів та інших народів, чиє життя та самоідентичність пов’язані з Україною.

 

3. Євромайдан. Хроніка відчуттів

Т. Прохасько, І. Цупердюк, Ю. Андрухович, С. Жадан, Ю. Винничук

*

Рупором Майдану і його ідеалів були громадські діячі, революціонери. Не залишилися осторонь і письменники. Щотижня під час буремних подій на сайті ТСН (телеканал 1+1) та Галицькому кореспонденті з’являлися колонки Сергія Жадана, Тараса Прохаська, Юрія Винничука, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича. Це рефлексії, побудовані на пережитті, відчуваннях процесів зламу в нашому суспільстві. П’ять есеїстів у різних стилістичних манерах, по-своєму осмислюють процеси, які призвели до масштабного бунту. 

 

4. Євромайдан. Лірична Хроніка

*

Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони, - почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності.
Поезія - це перші спроби зрозуміти, що відбулось.
Автори текстів: Маріанна Кіяновська, Евгения Бильченко, Тетяна Власова, Марина Падалко, Катерина Калитко, Ульяна Кривохатьасова, Борис Херсонский, Єлизавета Жарікова, Павло Коробчук, Марія Ткаченко, Олексій Бик, Микола Чорний, Василь Махно, Марічка Гуменюк, Мар’яна Савка, Карина Тумаєва, Оксана Самуляк, Ліна Абрамова, Богдан Боденчук, Богдан Томенчук, Василь Кузан, Дмитро Андрощук, Вогнедара Січеславська, Елла Євтушенко, Лилия Шауберг, Галина Крук, Янина Косаковская, Сергій Скальд, Олена Покидько, Олена Герасим’юк

 

5. Проект “Україна”. Відомі історії нашої держави

Данило Яневський

5

У книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім - до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України - це складова історії країн Центральної та Східної Європи.

 

6. Омріяний край

Лілі Хайд

*

Чи знаєте Ви, що почуває народ, у якого вже вкотре імперія відбирає Батьківщину? Чи знаєте Ви, якою болючою є репатрація? Як воно: не мати змоги жити у власних домівках, бо там оселилися чужі люди; не мати права прцювати на землі, яка споконвічно належала твоїм предкам; бачити, як знамениті на всю Європу кримськотатарські сади поросли лісом…
І пекуче питання: чому вони нас так ненавидять? Колись один великий письменник сказав: ми любимо людей за те добро, яке ми їм зробили, і ненавидимо їх за те зло, яке їм завдали… Кримським татарам присвячується. 

 

7. Міфи та легенди давньої України

Валерій Войтович

*

«Міфи та легенди давньої України» - захоплююча літературно-художня розповідь про дивовижний світ наших далеких пращурів, їхню високу духовність і єдність із Природою, рідною Землею. Пером і пензлем автор змальовує яскраві міфічні образи, які, незважаючи на усілякі перешкоди, пережили віки і дожили до наших днів. Це - Сварог, Перун, Дажбог, Лада, Купало, Коляда, Берегиня та інші, а ще - величезна кількість демонологічних персонажів. Пропонована книга - то набуток багаторічної праці, який стане у пригоді всім, хто цікавиться українською міфологією.

 

8. Теплі історії талановитих людей

Ірина Славінська

*

«Історії талановитих людей» – нова книжка літературного оглядача та культурного менеджера Ірини Славінської. Головними героями книги є 11 особистостей та їхні життєві історії: Юрiй Андрухович, Катерина Ботанова, Ольга Герасим’юк, Лариса Денисенко, Ірена Карпа, Андрiй Куликов, Іван Леньо, Сергiй Лещенко, Юрiй Макаров, Мар’яна Садовська, Наталка Сняданко.

За всіма героями книги стоїть слава, успіх, водночас титанічна праця, яка не може не надихати. Радимо читати цю книгу всім у часи кризи та питанні вибору «бути чи не бути?».

 

9. Її ім’я було Татьяна

Віктор Суворов

*

«Її ім’я було Татьяна» – книжка історика-публіциста, викривача радянських історичних концепцій Віктора Суворова в українському перекладі, що з’явилася друком у видавництві «Зелений Пес». Причому, з’явилася практично водночас із оригіналом.

Це друга частина трилогії, присвяченої тому періоду, коли на чолі СРСР стояв експериментатор і любитель кукурудзи Микита Хрущов. Інакше кажучи, Віктор Суворов продовжує розвінчувати стереотипи про доброго і ліберального наївного дурника з черевиком на трибуні. Хоча ні, щодо «дурника» публіцист загалом не має нічого проти, а от з усім іншим…

10. Месопотамія

Сергій Жадан

*

Названа на честь давньої колиски цивілізацій, збірка уособлює собою дивовижний сум за втраченим часом. Цей сум поєднується з пульсом українського міста. Як не важко здогадатися, події, описані у більшості оповідань, відбуваються у Харкові. Герої «Месопотамії» мають різноманітні імена: біблейські, революційні, романтичні, звичайні…  Марат, Ромео, Маріо, Фома, Матвій та Лука. І це лише дещиця з того міського калейдоскопу, що постає на сторінках книжки. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери