Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

10 книжок від Миколая, або Що купити у подарунок

Щороку Миколай приносить маленьким і дорослим дітям під подушку подарунки або різочки.

"Українська правда. Життя" вирішила допомогти Миколаю та вибрала 10 книжок, які сподобаються всім. Недаремно кажуть, що книга – найкращий подарунок.

Для дітей
Леся Воронина. Планета смугастих равликів (Прудкий равлик)

Жила собі дівчинка Оля. В неї був кіт Гарбузик, який любив гуляти з господинею надворі - зовсім як собака.

Одного разу до них прилетів чарівний хлопчик Люм із іншої планети. Завдяки Люму Оля подувала на острові Метеликів, на планеті Смугастих равликів, перемогла в міжгалактичних змаганнях і врятувала тата від пазурів космічних пацюків.

"Планета смугастих равликів" - чудова історія про справжню дружбу, кмітливість і дивовижний світ навколо.

Тут все повниться дивами. Справді, за сюрпризами не обов’язково емігрувати в далеку галактику. Іноді досить просто вийти надвір і погратися з котиком.

Леся Воронина написала динамічну та дуже сучасну повість для дітей. Поруч із сучасністю майорять вічні теми. Все це прикрашають фантастичної краси ілюстрації Катерини Білетіної.

Володимир Рутківський. Сині води (Прудкий равлик. Темпора)

Володимир Рутківський пише давно – ще з 1959 року. Але парадоксально в масову дитячу літературу він потрапив лише у 2000-х роках. Історія почалася з видання трилогії "Джури" ("Джури козака Швайки", "Джури-характерники", "Джури і підводний човен").

Володимир Рутківський мастак поєднання ніби традиційних тем із неймовірними пригодами. Роман "Сині води" - чудовий приклад такого синтезу.

Події роману відбуваються далекого 1361-1362 року. Власне йдеться про битву під Синіми Водами, після якої українські землі вийшли з-під татаро-монгольського панування.

Такого серйозного історичного контексту не варто боятися. До того ж, найбільшою перевагою "Синіх вод" мені видається відмова від опису чорно-білого конфлікту.

В романі діють персонажі різних ідентичностей.  "Вороги" там не завжди татари, і не всі "невинні жертви" там – українці. Дуже цінною в цьому контексті видається сюжетна лінія дружби Тимка та Зейнули – русинського і татарського хлопчаків.

"Сині води" - книжка, яка сподобається молодшим підліткам. Тут знайдеться місце і для захопливих пригод, і для серйозної розмови на вічні теми дружби, зради, честі, благородства, хоробрості, обережності, терпимості тощо.

Марія Ряполова. Бурецвіт (Кальварія)

В одному чарівному місті був чарівний магазин чарівних рослин. Балакучі водорості, самозакохані кактуси, троянда-вампір,плющ-анти-крадій, заквітчана папороть, квітка-сночит і купа інших.

Власницею магазину була дівчина Лірина. Вона чудово зналася на всіх незвичайних рослинах. Могла зварити зілля для чого завгодно, допомогти обрати колір квіту папороті чи знайти легендарну орхідею долі.

Саме орхідея долі стає приводом для початку справжніх пригод. Якось дивний відвідувач Бурецвіт попросив Лірину допомогти знайти його орхідею долі. Це, мовляв, плата чаклуну, який обманом привласнив долю Бурецвіта.

Молоді люди вирушають у подорож, де їм зустрінуться дивовижні казкові істоти. Наприклад, русали, тобто русалки чоловічої статі. Або чарівні садівники, котрі опікуються кожною орхідеєю долі на землі.

"Бурецвіт" - цікава дотепна історія. Буде над чим посміятися і розчулитися. Сподобається юним читачам-підліткам і трохи старшим.

Галина Ткачук. Вікно до собаки (Грані-Т)

"Вікно до собаки" - це історія, яку розказав сам видатний Ласло Здобич. Знаєте такого?

Ласло Здобич – величезний балакучий пес-мандрівник.  Він щодня в новому місці та з новими знайомими.

Чарівний пес розповів історію двох хлопчиків – Петі та Івася.

Всі почалося з Сірою рибки. Вона вміє виконувати бажання. А ще може вимкнути на річкофоні функцію "топити" - і так будь-хто може сходити до неї в гості під воду. Або взагалі – перетворити калькулятор на чарівний мобільний телефон.

Але насправді все почалося не так. Все почалося з того, що Івась знайшов вікно до собаки. Крізь це вікно хлопці вперше побачили Ласло Здобича в ланцюгах. Вони послухали його історію та за допомогою Сірої Риби розчаклували пса.

Одним словом – захопливі пригоди міських дітей і чарівного собаки. Кожна з історій і розважає, і виховує.

Ганс Християн Андерсен. Кресало (А-ба-ба-га-ла-ма-га)

Це класична казка всесвітньо відомого казкаря, але в нових шатах. Фантастична мова та фантастичні ілюстрації Владислава Єрка.

"Кресало" - книжка величезного формату. Її маленькі та дорослі читачі зможуть не лише насолодитися історією Андерсена. Чимало часу займе і розглядання картинок.

До речі, кажуть, що оригінали цих ілюстрацій розкупили колекціонери ще до виходу самої книжки. Не поганий привід і собі в колекцію отримати альбом цих уже рідкісних картинок.

Гарна книжка для читання на самоті чи з кимось разом. Головне – зручно вмоститись у кріслі чи на килимі під ялинкою. І не забудьте лупу!

Для дорослих дітей
Брати Капранови. Щоденник моєї секретарки (Зелений пес)

Жив собі бізнесмен, і була в нього коханка-заступниця, котра не любила його секретарок. Комплект доповнюють дружина-телезірка та дещо замкнений у собі син, який полюбляє втикати в комп’ютер і обмінюватися з дівчиною смайликами по смс.

Цей бізнесмен близький до Міністерства – через нього можна вирішити всі питання. Завдяки центральному персонажу читач отримає змогу помандрувати кулуарами високих установ і порозглядати політику за лаштунками телешоу.

Дії роману починаються в передреволюційні місяці 2004 року. Здається, це перший роман із подібною оптикою.

Звісно, Ліна Костенко в "Записках" також чимало сторінок присвятила політиці та Помаранчевій революції. Але погляд її персонажа – це погляд "простого смертного", котрий не бере участі в процесах "розпилу".

Натомість у "Щоденнику" братів Капранових знайдеться місце численним оповідкам і байкам про життя "їх". Здається, персонажі не вигадані. Тут є, скажімо, молодий-красивий-перспективний СБУшник, є депутат-поет на ім’я Олесь. І ще чимало змінених і не змінених імен.

Єдине "але": світ роману наповнений неприхованим сексизмом, у якому жінка "знає своє місце" та всі проблеми вирішує за допомогою "чарівної цицьки".

Напевно, це невід’ємна риса коридорів влади. На користь цієї гіпотези можна навести чимало цитат із виступів Азарова, Януковича та інших любителів гендерної рівності.

Одним словом, "Щоденник моєї секретарки" сподобається тим, хто не ведеться на такі провокації. Легко написана дотепна книжка.

Владислав Івченко, Юрій Камаєв. Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Карповича Підіпригори

Іван Карпович – дуже милий персонаж. Такого в сучасній українській літературі якось відвикли описувати. Всі аналоги залишилися далеко в доробку Остапа Вишні.

Так от, Іван Карпович – такий собі вайлуватий мєнт у Києві початку 20 століття. Він сумлінно працює, але не перепрацьовує. Він любить погуляти, але й копійчину відкладає. І мріє, звісно ж, про власний садок вишневий коло власної хати.

"Стовп самодержавства" - це 12 оповідок про справи, які вів Іван Карпович. Вони розказані в інтонації байки. Щось таке про свою роботу кожен може залюбки травити друзям під час посиденьок.

Цей текст привертає увагу з кількох причин. Тут ідеться про мало описаний період київської історії. Також використано незвичний погляд на тодішні реалії. Адже центральний персонаж – не герой і не борець. Це звичайний український конформіст – у стилі "чухраїнця" Остапа Вишні.

Чудовий роман для тих, хто вміє сміятися над собою. 12 пригод на 12 вечорів – чудова розвага для вечірніх посиденьок із книжкою.

Іздрик. Underword (КСД)

Іздрик уже давно займається дуже різними видами мистецтва. Його дизайнерські вправи давно і тісно переплелися зі створенням текстів. Першою дуже вдалою спробою можна вважати збірку оповідань "ТАКЕ".

Тоді Іздрик не лише скомпонував свої тексти в надзвичайну цілісну структуру, але й виступив оформлювачем цієї єдності. Експеримент увінчався отриманням премії "Книга року Бі-Бі-Сі".

Збірка "Underword" ніби є перевиданням. Тут знайдуться зокрема колись опубліковані в ЖЖ Іздрика фрагменти, і ще дещо.

Але "Underword" формально є все ж таки мистецьким альбомом.

Це арт-бук, унікальний об’єкт. Такого не видавав ще ніхто з українських літераторів. Численні книжки "з картинками" інших письменників тут не рахуються.

Іздрик першим видав свою книжку, де написав і поєднав текст вербальний і невербальний.

В кожному розділі – проза та поезія, умовно пов’язана із заданою темою. Це радше дослідження меж індивідуальної свободи автора та читача.
"Underword" точно сподобається шанувальникам Іздрика. Крім них, книжку можна сміливо пропонувати тим, хто збирає арт-буки чи цікавиться сучасним (українським) дизайном і/або експериментальними збірками.

Тимоті Снайдер. Червоний князь (Грані-Т)

Це нехудожня книжка – ніби чималий "мінус". Це захопливий історичний детектив – чималий "плюс".

Тимоті Снайдер дослідив життя та містифікації Вільгельма фон Габсбурґа.

Колись давно династія Габсбургів усвідомила потребу існування окремого Польського королівства. В ньому не була місця для юного Віллі. Тоді Віллі для себе сам придумав трон – український.

Уявіть лише, що було б, якби після 1918 року було утворено Українське королівство під правлінням династії Габсбурґів?

Вільгельм фон Габсбурґ мріяв про це. Він сам себе зліпив українцем – не маючи ані краплі потрібної етнічної крові.

Віллі вивчив українську мову та став авторитетом тисяч українських вояків – вождем Василем Вишиваним. Віллі мріяв про трон. Після поразки емігрував і працював шпигуном. 1948 року Василя Вишиваного закатувало НКВД у підвалах Лук’янівської в’язниці.

Життя і смерть Василя Вашиваного / Вільшельма фон Габсбурґа захоплюють з перших сторінок. Тимоті Снайдер легко й невимушено розповів історію дивакуватого персонажу одного з найскладніших періодів європейської історії.

І заразом наочно довів – правителями не народжуються, ними стають. "Червоний князь" - непоганий посібник для гіпотетичних правителів.

Джошуа Слокам. Навколосвітня подорож вітрильником наодинці (К.І.С., переклад – проект "Джошуа")

"Навколосвітня подорож вітрильником наодинці" вперше була видана 1899 року в США. З тих пір книжка постійно перевидається.
"Подорож" – це мемуари капітана Джошуа Слокама. Надзвичайна історія звичайної людини.

Одного дня Джошуа Слокам, який все життя плавав морями, опинився на березі без роботи. Тоді він викупив старий вітрильний шлюп "Спрей" і відремонтував його. Оновлений корабель рушив у навколосвітню подорож із однією людиною на борту. Цю людину звати Джошуа Слокам.

Можна переказувати, які дивовижні пригоди трапилися з аборигенами біля берега Вогняної Землі. Або як приймала відважного капітана місіс Стіверсон, дружина того самого письменника Стівенсона. Або як шпалерні цвяхи можуть допомогти під час плавання. Або чим корисна багата бібліотека на кораблі.

В "Подорожі" Слокама важить не це. Про цю книжку чудово та вичерпно говорить одна цитата: "Море для того і створене, щоб його переплисти".

Прекрасна книжка з цікавою історією створення. Для мрійників, які вміють втілювати мрії в життя.

Ірина Славіньська



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери