Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Культура

Події

21.05.2021|22:31|Буквоїд

Півтисячі школярів Сходу взяли участь у конкурсі рецензій «Читай-пиши». Журі оголосило переможців

Майже півтисячі школярів Луганської, Донецької та Харківської областей віком 10-17 років узяли участь у конкурсі рецензій на твори українських авторів «Читай-Пиши». Найбільше робіт було з Донецької області.

Окрім кількості робіт, організатори — БФ Сергія Жадана, BaraBooka, Український інститут книги та видавництво Vivat — відзначають, що з року в рік роботи стають все кращими, діти більш ґрунтовно підходять до вибору тем і аналізу творів, а постійні учасники/ці фактично рік готуються до подачі заявок.

Переможцями стали школярі з Харкова, Костянтинівки і селища Привілля (Донецька область) та селища Зориківка  (Луганська область). Вони рецензували книги Сергія Гридіна «Відчайдушні: повість-детектив»,  Сергія Бута «Листи з того світу», а також Ані Хромової «Космічні агенти проти сирного монстра» та Іларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма».

До журі цьогорічного конкурсу увійшли: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Переможців/ць визначали у вікових категоріях 10-13 та 14-17 років, у двох номінаціях: текстові та відеорецензії. Головним подарунком стане літня мандрівка Харковом, де школярі зможуть познайомитися з різними професійними та культурними середовищами, що особливо цінно буде для майбутніх випускників. Крім того, вони отримають сертифікати на книжки від цьогорічного співорганізатора конкурсу — видавництва Vivat, та корисні ґаджети: планшети (1 місця), смарт-годинники і набори для відеоблогінгу (2-3 місця). Та чи не найголовніше — найкращі текстові роботи учасників будуть надруковані на сторінках Журналу “Однокласник” та на сайті BaraBooka

Перші місця посіли:

●  текстові рецензії: Микита Любченко з Костянтинівки, Донеччина (11 років) про книгу «Відчайдушні: повість-детектив» Сергія Гридіна і Михайло Мерзляков з Харкова (15 років) про «Листи з того світу» Сергія Бута;

●  відеорецензії: Катерина Дирдіна із селища Привілля, Донеччина (10 років) про «Космічні агенти проти сирного монстра» Ані Хромової й Іванна Рубан із селища Зориківка, Луганщина (16 років) з рецензією на книгу Іларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма»;

● повний список переможців та переможниць — за посиланням

У топі тем, з якими працювали учасники конкурсу, — власний життєвий досвід, містичні сюжети і війна на Сході України.

Серед авторів, яких цьогоріч найбільше рецензували конкурсанти, — Андрій Кокотюха, Сашко Дерманський, Сергій Гридін, Андрій Бачинський, Оксана Лущевська, Мар’яна та Тарас Прохасько, Марія Сердюк, Леся Воронина, Сергій Жадан, Зірка Мензатюк, Галина Вдовиченко, Ірен Роздобудько та інші сучасні українські автор(к)и.

«Цього року загальний рівень конкурсних робіт значно вищий, аніж попередні. Рівень аналізу, критичного мислення, рефлексій та творчого осмислення прочитаного часом вражає, а глибина і щирість підлітків викликають щем і захват», — розповідає дитяча письменниця і організаторка подій BaraBooka Настя Музиченко.

Письменниця та керівниця проекту промоції дитячого читання BaraBooka Тетяна Стус додає: «Кількість відеовідгуків зросла більш ніж удвічі, що свідчить про популярність та зручність такого формату. А ще цього року ми намагалися говорити про те, що книга — це прекрасний привід до розмови, і скоро, до речі, презентуємо відеопроєкт “Читай-Пиши”, який буде цікавий і читакам і їхнім дорослим».

Важливою частиною проєкту «Читай-Пиши» були зустрічі з дітьми й вчителями в школах і соціокультурних осередках (бібліотеки, хаби) Луганщини та Донеччини. Участь у турі взяли письменник і громадський діяч Сергій Жадан, письменниця й театральна режисерка Юліта Ран та редакторка видавництва Vivat, експертка з дитячої літератури Олена Рибка. 

«У школах на Сході України, як загалом і по всій країні, — все тримається на вчителях. І з одного боку це добре, бо свідчить про те, що система дає можливість щось робити, працювати, реалізовуватись. І там, де є зацікавлені і захоплені своєю справою вчителі, з´являються нові активності, формуються простори і спільноти з дітей, а подекуди і батьків.

А з іншого — погано, бо це свідчить, що наша освітня система дуже вразлива. Там, де ми маємо пасивних і не зацікавлених учителів, діти мають набагато менше можливостей для отримання якісних знань, розвитку, виходу за межі своїх можливостей. У будь-якому випадку, все тримається на вчителях, якщо вони активні, дієві і готові працювати», — говорить письменник та співорганізатор конкурсу Сергій Жадан.

Голова БФ Сергія Жадана Ірина Куніцина говорить: «Цей проєкт, як і багато з того, що робить наш фонд, — це наша спроба допомагати дітям на Сході України. Ці діти ростуть у тривозі, бо війна дуже близько, але вони неймовірні, вони дуже тонко все відчувають, це видно і в текстах, і в тому, що вони говорять на зустрічах. Вони хочуть жити в здоровій країні і докладатися до її розвитку, бути щасливими людьми. І наша, дорослих, задача — підтримувати їх всіма силами. Що, власне, ми і робимо, за сприяння наших багатьох друзів, в тому числі з діаспори, фондів Razom for Ukraine та Ukraine Charity».

Володар першого місця за текстові рецензії у старшій віковій категорії Михайло Мерзляков з Харкова пише у своїй роботі, що роман «Листи з того світу» Сергія Бута — книга, яка змінила його ставлення до української літератури. «Як людина, що дуже скептично ставиться до української літератури, під час читання відчув такий собі шок: я не міг повірити, що книга українського автора виявиться настільки цікавою. — говорить Михайло. — Автор настільки філігранно працює з деталями, саспенсом, що неможливо відірватися, а кожен наступний розділ, аж до фіналу, лишає більше питань, ніж попередній»

Переможниця категорії «Відеорецензії» у старшій віковій групі Іванна Рубан із селища Зориківка (Луганської області) прорецензувала книгу Іларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма». Дівчина розповідає: «Книга надзвичайно багата на відсилки та алюзії до античної міфології та Біблії. Автор звертається до Томаса Гарріса, Антуана де Сент-Екзюпері,  Льюіса Керола, Стівена Кінга, Ієроніма Босха та інших. Читаючи подібні книги, я не завжди розуміла атмосферу того місця, де все відбувається, тоді як у цій книзі основні події розгортаються не десь на Мангеттені, а у типовому українському селищі, яке кожен пізнає у близькому саду».

Більше дізнатись про бачення Іванною книги можна переглянувши саму відеорецензію.

Керівниця відділу промоції читання Українського Інституту книги Анастасія Ярошик говорить: «Написання робіт, відвага податися та очікування результатів співмірні виграшу, а інколи навіть цінніші. Я переконана, що з цим конкурсом формується особлива спільнота, яка ширитиме та звеличуватиме український літературний процес, а учасники завдяки слову змінюють нашу дійсність уже сьогодні». 

«Нове покоління читає, і це неабияк радує, — говорить Юлія Орлова, CEO Vivat. — Кожна рецензія дає видавцям натхнення й надалі видавати якісну літературу. А щоб зробити читання доступнішим, ми даруємо всім фіналістам сертифікати на книжки від Vivat і сподіваємося, що вони оберуть на них щось собі до вподоби. Такі конкурси заохочують юнацтво дізнаватися більше про сучасну українську літературу, обговорювати знайдені в книжках ідеї, вчитися структурувати свої думки».

Усього на конкурс надійшло 484 заявки (тоді як у 2020 році заявок було 302), з яких — 342 текстові рецензії і 142 — відео. 

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 — і видавництво Vivat. Постійні партнери — фонди Ukraine Charity i Razom for Ukraine та агенція “Bagels & Letters”. 

Повний список переможців конкурсу: 

Текстові рецензії (10-13 років)

  1. Любченко Микита, м.Костянтинівка (Донецька область), рецензував книгу «Відчайдушні: повість-детектив» Сергія Гридіна;
  2. Анастасія Соха, с.Можняківка (Луганська область), рецензувала книгу «Еко-історії для моїх маленьких друзів» Богдана Красавцева;
  3. Жаданова Ганна, смт.Нижнє (Луганська область), рецензувала книгу «Інтернат» Сергія Жадана;

 

Текстові рецензії (14-17 років)

  1. Михайло Мерзляков, м.Харків, рецензував книгу «Листи з того світу» Сергія Бута;
  2. Євген Казаков, с.Рогань (Харківська область), рецензував книгу «Ворошиловград» Сергія Жадана;
  3. Ігор Бобулич, м.Краматорськ (Донецька область), рецензував книгу «Anarchy in the UKR» Сергія Жадана ;

 

Відеорецензії (10-13 років)

  1. Катерина Дирдіна, с.Привілля (Донецька область), рецензувала книгу «Космічні агенти проти сирного монстра» Ані Хромової;
  2. Дар´я Ісаєва, смт.Очертино (Донецька область), рецензувала книгу «Таємниця козацького скарбу» Андря Кокотюхи;
  3. Бьянка Чала, м.Білицьке (Донецька область), рецензувала книгу  «Танок чугайстра» Сашка Дерманського;

 

Відеорецензії (14-17 років)

  1. Іванна Рубан, с.Зориківка (Луганська область), рецензувала книгу «Я бачу, вас цікавить пітьма» Іларіона Павлюка;
  2. Діана Соколовська, м.Слов’янськ (Донецька область), рецензувала книгу «Слідами війни» Ігоря Даха;
  3. Анастасія Романенко, м.Краматорськ (Донецька область), рецензувала книгу «Не такий» Сергія Гридіна;


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери