Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

ТОП-7 книжок, написаних чоловіками-феміністами

Фемініст Микола Ябченко в ефірі Українського радіо в програмі "Книжкова лавка: ТОП 7" рекомендує 7 книг, написаних чоловіками феміністами.

Фемініст Микола Ябченко в ефірі Українського радіо в програмі "Книжкова лавка: ТОП 7" рекомендує 7 книг, написаних чоловіками феміністами.

Тарас Шевченко "Княжна"

Олена Гусейнова: Це історія про те, як жінка, яка намагається змінити ситуацію, жінка, яка з певних причин, іншої емпатії, освіти, яку вона здобула, бачить нерівність в багатьох сферах і пробу її змінити, вона одразу викорчовується з системи, система її не приймає.

Микола Ябченко: Я не можу назвати Шевченка суто феміністом, але він піднімав такі питання, які на той час були доволі прогресивними.

Петр Ібрагім Кальвас "Єгипет: харам, халяль"

Олена Гусейнова: Це книжка про заборонене і дозволене, бо харам і халяль — це власне ці поняття. Коли ми говоримо про гендерну проблематику в цьому сенсі, то очевидно згадуємо ту частину, яка називається хітан (жіноче обрізання — ред.).

Микола Ябченко: Я читав цю книгу і дивувався, як людина, яка прийняла іслам і переїхала жити в Єгипет, могла викривати всі ці речі. Коли починається розділ про жіноче обрізання, автор говорить, що це ще доісламська традиція і тим самим він розмежовує релігію і традицію. Не зважаючи на те, що це законодавчо заборонено, але автор говорить, що це нікуди не поділося.

Майкл Кімел "Гендероване суспільство"

Олена Гусейнова: Це університетський підручник і може бути для майбутніх і потенційних феміністів книжкою, з якої можна все почати.

Руальд Даль "Матильда"

Олена Гусейнова: Це історія про дівчинку, яка була дуже талановита, в 4 роки могла прочитати Велике сподівання Чарльза Дікенса, але батьки не помічали її таланту, бо в них був свій бізнес, який вони хотіли передати старшому брату. Далі вона потрапляє в школу, де перемагає всіх кривдників і її всиновлює вчителька розумна, освічена і далі вони п’ють чай і читають разом книжки.  Окрім освіти і ставлення до дівчинки, тут є історія про жінку, яка не потребує чоловіка, щоб створити сім’ю.

Микола Ябченко: це рольова модель. Матильда тут виступає в ролі такого надмозку, який не просто вирішує математичні приклади і багато читає, але вона розмірковує на рівні дорослих. Дівчата, які будуть читати цю книжку, побачать значно ширші горизонти, аніж вони могли побачити в традиційній літературі.

Стівен Кінг "Долорес Клейборн"

Олена Гусейнова: Історія про жінку, яка вбиває свого чоловіка, який тримає свою родину в страху і насильстві. Ніякої містики, драма і страшно тільки від реального, а не від фантастичного.

Девід Герберт Лоуренс "Kоханець леді Чаттерлей"

Олена Гусейнова: Це історія про відкриття жіночої сексуальності. Жінка, яка має право на своє тіло. Це історія початку ХХ століття, але все ще актуальна на сьогодні.

Марк Твен "Право голосу для жінок"

Олена Гусейнова: Це виступ перед студентками технічного коледжу 1901 року.

Марк Твен був провидцем, тому що сказав, що пройде 20 років і ситуація зміниться, і дійсно, у 1925 році жінки отримали право голосу в США



Додаткові матеріали

ТОП-5 цікавих книг, які варто прочитати в березні
ТОП-5 екранізацій для весняного вікенду
ТОП-5 книг про те, як стати справжнім українцем
ТОП-5 книг, які змінять вашу думку про найважливіші історичні події
Пригоди зі шкарпетками: Дитячі книги з неочікуваними героями
ТОП-5 книг про те, як живуть письменники
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери