Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

31.03.2021|19:48|Буквоїд

"Чорний квадрат" Малевича на аватарках: розпочався флешмоб проти свавілля прокуратури та поліції через підозри учасникам акції під ОПУ

Митці та активісти, народні депутати та громадські діячі починаючи з 30 березня масово демонструють підтримку активісту ініціативи "Захистимо Протасів Яр" Роману Ратушному та іншим учасникам подій під Офісом президента, яким присудили цілодобовий арешт та проти яких відкрили кримінальні справи за статтею 296 ч.4 ККУ.

Одною з підстав для арешту Романа Ратушного стали докази у вигляді абсолютно темних фотографій, на яких не видно нічого, окрім окремих плям світла. Активісти одразу взяли на кпини абсурдність такого доказу й стали шукати мистецьких асоціацій із цим “театром абсурду” та “кафкіанським Процесом”, як це одразу стали називати у соцмережах. Схоже, першою асоціацією з цими знімками став “Чорний квадрат” українського художника Казимира Малевича. Цю славнозвісну мистецьку роботу переважна більшість світових мистецтвознавців визнає поворотною точкою у розвитку світового мистецтва, нарівні з “Пісуаром” Марселя Дюшана. До флешмобу вже приєдналися сотні публічних осіб - народних депутатів України, письменників, політиків, художників, правозахисників, дипломатів та працівників креативної індустрії. 

"Прошу всіх поставити на 1 добу на аватарку "Чорний квадрат" Малевича, і ось чому. Мистецтво завжди завдає удару у відповідь обивательству й тому, що називають вульгарністю або пошлістю. Український художник Казимир Малевич в 1912 задумав і в 1914 реалізував роботу, яка перевернула мистецтво, нарівні з творчістю Дюшана. А в 2021 році інші "митці" - слідаки МВС задумали контртвір - називати чорні квадратики людиною. В буквальному сенсі: додають як докази проти активіста та захисника Протасового Яру Романа Ратушного майже абсолютно чорні фото, і стверджують, що на них саме він", - пояснив у своєму пості ініціатор флешмобу поет та кандидат соціологічних наук Богдан-Олег Горобчук

"Тобто це прорив у інший вимір мистецтва - в контрфігуративний. Це справжня сутність реакціонізму: перевертати мистецтво з ніг на голову. В нашому випадку це значить: "Я впізнаю в чорному квадраті людину, я маю владу, і як би безглуздо це не було - але людина, яку я впізнав, буде сидіти". Чи можемо ми змовчати на це абсурдне, кафкіанське нахабство системи? Їхні душі чорні, як чорні знімки ніщоти, про яку вони всі нас переконують - що там зображена людина. Чи будемо ми про це мовчати? Правда ж ні?" - допитується у своєї аудиторії ініціатор флешмобу. 

Звернення поета не було проігнороване фейсбук-спільнотою - практично одразу ж “Чорний квадрат” на свій аватар встановили письменники Остап Українець, Євген Лір, Тарас Лютий та Світлана Поваляєва. Протягом години до флешмобу приєдналися мистецтвознавиця Діана Клочко, письменниця та музикантка Ірена Карпа, поети Роман Романюк, Артем Полежака та Оксана Розумна, художники Олекса Манн, Анатолій Дністровий та Ілона Сільваші, інші затримані під час подій під ОПУ активістита сам Роман Ратушний. 

Протягом доби у флешмобі з “квадратами Малевича” вже взяли участь народні депутати Ярослав Юрчишин (“Голос”) та Володимир Ар’єв (“Європейська солідарність”), екс-заступниця міністра культури Ірина Подоляк, а також відомі фейсбук-інфлюенсери Віталій Чепинога, Віктор Таран та Андрій Єрмоленко.Також ініціативу проти свавілля поліції та прокуратури підтримали лауреатка Шевченківської премії 2021 року Оксана Луцишина, всесвітньо відома кінорежисерка, переможниця фестивалю Санденс 2020 року Ірина Цілик та багато інших інтелекутуалів та інфлюенсерів, які мають сотні тисяч підписників у цій популярній в Україні соціальній мережі.

Станом на 31 березня акція триває, попередні учасники вже замінюють “чорні квадрати” на свої звичні публічні аватари, але до акції доєднуються все нові й нові особи, яким не байдужа доля нових політув’язнених в Україні.

Нагадаємо, 29 березня Печерський суд постановив відправити активіста громадської організації "Захистимо Протасів Яр" Романа Ратушного під цілодобовий домашній арешт.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери