Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Фестивалі

Події

28.04.2016|11:10|Буквоїд

Організатори «Intermezzo» розповіли про особливості цьогорічного фестивалю

Організатори ІІ Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» зібрали журналістів, щоб розповісти про головні напрямки, особливості та гостей літературного фестивалю, що відбудеться у місті Вінниця 26-29 травня.

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» присвячено постаті визначного письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського. Цього року він проходитиме під гаслом «Приватні моря, спільні береги». «Ми обрали патроном нашого фестивалю Михайла Коцюбинського, класика української літератури, твори якого актуальні завжди. І ті питання, які піднімаються в його творчості, актуальні сьогодні», — зазначила директорка Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» Ірина Вікирчак. Кримські оповідання письменника надихнули організаторів і підштовхнули до вибору саме морської концепції. «Основним мотивом фестивалю буде мотив моря — моря індивідуального, моря як того, що розділяє та об’єднує, моря як образу в літературі і як географічного моря, що омиває півострів Крим», — продовжила Ірина.

Окремим блоком фестивалю буде спеціальна кримська програма, яку організатори готують спільно із громадською ініціативою «КримSOS», мистецькою агенцією «АртПоле» та правозахисною організацією «Джерело надії». На прес-конференції була присутня співзасновниця «КримSOS» Таміла Ташева: «Я впевнена, що не політичними гаслами можна розповідати про кримських татар, а в першу чергу через таке возз’єднання культур». Окрім того, за її словами, тема кримськотатарської ідентичності дуже важлива для Вінницького регіону, адже там сьогодні проживають багато переселенців з півострова, а такі заходи сприятимуть їх інтеграції та співпраці з місцевою громадою.

Про наповнення фестивалю детальніше розповів його програмний директор Олександр Вешелені. Вона включатиме не лише суто літературні, а й діалогічні формати, де письменники з материкової України та літератори з Криму обмінюватимуться думками щодо того, як писати про Крим і чи писати про Крим взагалі, ділитимуться своїм баченням цієї проблеми. Планується проведення більше 40 подій за участю близько 50 учасників як з України, так і з інших країн — Польщі, Чехії, Білорусі, Вірменії та Великобританії. Серед українських учасників – Тарас Прохасько, Наталка Сняданко, Маріанна Кіяновська, Анатолій Дністровий, Людмила Таран, Володимир Даниленко, Олесь Ільченко, Олександр Михед, Гаська Шиян, Марися Нікітюк та багато інших. У рамках фестивалю реалізовуватимуть також спецпроект «Острів Європа», покликаний звернути увагу на «камерні літератури» малих європейських народів – цього разу їх представлятимуть Альгерд Бахаревіч (Білорусь) та Неллі Шахназарян (Вірменія).

Як і минулого року, «Intermezzo» — це не лише література, а також і пошук зв’язків прози з кінематографом. Так, головною подією відкриття стане показ кінокартини «Татарський триптих» Олександра Муратова — його вперше покажуть кримськотатарською мовою з українськими субтитрами (спільно з Національним центром Олександра Довженка). За словами кураторки кінопрограми, співзасновниці ГО «СУК» (Сучасне Українське Кіно) Валерії Сочивець, гостям фестивалю будуть також представлені фільми «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва, «Пісня пісень» Єви Нейман, кіносага «Кримські історії» Нарімана Алієва та інші. До того ж, у рамках кінопрограми відбудеться дискусія «Від А до кіно», під час якої читатимуть сценарії, дивитимуться короткометражні фільми і обговорюватимуть, як з літератури народжується кіно. Вагомою складовою кінопрограми будуть документальні фільми про Крим і тему втраченого дому. Також вперше на фестивалі пройде ніч короткого метру від фестивалю «Wiz-Art» і ГО «СУК».

Варто згадати і про польську складову, що вже вдруге буде представлена на фестивалі. «Ми вдруге будемо залучені до цього фестивалю. І перший досвід зустрічі польських та українських письменників був дуже цікавим для обох сторін», — розповіла Ева Фіґель, директорка Польського Інституту в Києві. Серед польських гостей із Польщі буде і Ґжеґож Янкович, директор Фестивалю Конрада у Кракові, який зможе поділитися досвідом проведення подібних заходів за кордоном та передати його українським менеджерам культури.

Разом із мистецькою агенцією «АртПоле» організатори презентують у Вінниці результати роботи митців у рамках проекту «Крим Україна :::СТЕЖКА:::» — розпис Вінницької бібліотеки-філії №1. Про це докладніше розповіла Тетяна Манзюк: «Ідея полягає в тому, щоб у публічних просторах різних міст залишати яскраві візуальні відбитки-нагадування про Крим, створені художниками. У них мали би бути використані символи та орнаменти народів Криму. Так ми хочемо показати зв’язки, які є між нами, і що вони сильніші, ніж обставини, які роз’єднують нас». Планується, що на базі бібліотеки на постійній основі діятиме центр кримсько-подільського культурного діалогу.

Тема моря та Криму, проблеми культурної ідентичності, втраченого і віднайденого дому та налагодження культурних діалогів — ось яким буде «Intermezzo» 2016 року. А ще – моментом зупинки і відновлення душевних сил, як це трапилося з героєм однойменної новели Коцюбинського.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери