Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Фестивалі

Події

29.05.2015|09:50|Буквоїд

У Львові пройде форум «Донкульт»

З 16 по 30 червня у Львові відбудеться Культурний форум «Донкульт».

Культурний форум «ДОНКУЛЬТ» відкриється 16 червня двома подіями: виступом професора Гіроакі Куромії «Енігма Донбасу» о 16.00 у Великій сесійній залі Львівської міської ради та презентацією виставки «ДОНКУЛЬТ» у Львівському палаці мистецтв – о 19:00.

Кураторкою ЛІТЕРАТУРНОЇ ПРОГРАМИ Форуму (9 подій) стала Любов Якимчук – поетеса та журналістка, авторка книги «Абрикоси Донбасу». На відвідувачів чекають літературні зустрічі, музично-поетичні перформанси, обговорення-дискусії. Серед подій – «Тур футуристів Донбасом» – вечір захопливих історій про поетів, які 1929 їздили в тур Донбасом. Результати їхньої подорожі презентують сучасні автори зі Львова, Донецька, Макіївки та Луганська. Віктор Неборак (Львів), Іван Андрусяк (Івано-Франківська обл.), Борис Гуменюк (Тернопіль), що з різних причин мешкали на Донбасі, запрошують на розмову «Made in Donbas». І на завершення, Олег Соловей з Донецька проведе літературну екскурсію Донецьком у Львові – «Ґетто: вижити не можна померти».

Окрім Палацу мистецтв події Форуму задіють головні культурні локації Львова: Львівський оперний театр, Центр міської історії, Львівський театр ім. Лесі Українки, Філармонію, Музичну академію. Окремі заходи відбудуться у Музеї етнографії та художнього промислу, мистецькому об’єднанні «Дзиґа», просторі «Майстерні міста», галереї Detenpyla. Театральні події пройдуть також на сцені Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва та Першій сцені сучасної драматургії «Драма.UA».

 В рамках Форуму пройде близько 80 подій.

Велика ВИСТАВКА ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА (близько 150 експонатів) пройде у Львівському палаці мистецтв. Її куратори – Оксана Баршинова, завідуюча науково-дослідного відділу мистецтва ХХ – початку ХХІ ст. Національного художнього музею України та Дмитро Голець – експерт аукціонного дому «Корнерс». Виставка стане візуалізацією дискусії про історію та культуру Донбасу, комплексним дослідженням «шахтарського краю», його багатошаровості, неоднозначності та розмаїття. Експозиція об’єднає близько 150 творів живопису, графіки, скульптури, інсталяції, фотографії та відеоарт з музейних колекцій, приватних зібрань і майстерень художників. Куратори задіяли масштабний мистецький матеріал від творів класиків соцреалізму та неофіційного мистецтва (С. Григор’єв, В. Зарецький, С. Параджанов, В. Хоренко, Г. Тишкевич, В. Бауер та ін.) до робіт сучасних художників (М. Куликівська, К. Гнилицька, О. Салманов, Р. Мінін, А. Савадов, В. Марущенко та ін.).

ЛЕКЦІЙНО-ДИСКУСІЙНА ПРОГРАМА розроблена Іриною Мацевко – заступником директора Центру міської історії, кандидатом історичних наук. Програма об’єднує декілька форматів і пропонує близько 24 заходів. Акцент програми зроблено на показі багатоманітного та маловідомого Донбасу з метою підняти складні питання, підважити однобоку риторику про Донбас у «романтичних» чи «звинувачувальних» тонах і шукати способів розуміння та показу різноманітності і багатокультурності сучасної України та її спадщини. Публічні лекції розглядатимуть Донбас у XIX – XX ст. з перспективи робітничої, міської історії та трансформацій прикордоння. Дискусії та круглі столи залучать експертів з різних сфер та країн для обговорення актуальних питань та сучасних викликів, пере/осмислення того, чим є цей регіон, його минуле, спадщина і сучасна ситуація. Зустрічі запросять до розмови істориків та соціологів, для яких Донбас став темою багаторічних досліджень і сучасних рефлексій. Серед лекторів та експертів – Гіроакі Куромія, Даніель Валковіц, Тетяна Журженко, Олена Стяжкіна, Сергій Єкельчик, Дагмар Кіфт. Заходи супроводжуватимуться показами документальних хронік про промислові міста України, вуличною історичною виставкою «Праця, виснаження та успіх. Міста-корпорації в Донбасі», театральною виставою «Зерносховище».

У рамках проекту «Регіон в об’єктиві» кураторок Марії Ланько та Лізавети Герман, засновниць дослідницького медіа-ресурсу «Відкритий архів», відбудуться три фотовиставки та дискусії з сучасними українськими художницями та художниками Віктором Марущенком, Євгенією Бєлорусець, Сашею Курмазом, для яких Донбас є темою різнобічних візуальних досліджень.

Кураторкою МУЗИЧНОЇ ПРОГРАМИ є Любов Морозова, музикознавець, музичний критик, прес-секретар Форуму «Музика молодих» та Київських міжнародних майстер-класів нової музики COURSE. У програмі симфонічні та фортепіанні концерти, вечори вокальної музики та вільної імпровізації, фольклор Донбасу, а також перформанси та синтетичні мистецькі акції (загалом 13 подій).

У Львівській опері відбудеться заключна подія Форуму – концерт «Золота Україна», за участі Кирила Карабиця – єдиного в українській історії диригента, якому вдалося зробити блискучу міжнародну кар´єру (має звання «Диригента року» за версією британського Королівського філармонічного товариства, був головним запрошеним диригентом Філармонійного оркестру Страсбурга, працював з Королівським і Лондонським філармонічними оркестрами, є головним диригентом Симфонічного оркестру Борнмута). Програма концерту, складена спеціально для «ДОНКУЛЬТУ», включає вокально-симфонічні твори двох видатних композиторів з Донбасу, які відкриють слухачам маловідомі сторінки їх творчості. В концерті прозвучать друга частина знаменитої «Скіфської сюїти» (1914) Сергія Прокоф‘єва, два хори – «Заповіт» на слова Т. Шевченка з опери «Семен Котко» (1940) та «Золота Україна» з циклу «Пісні наших днів» (1937), а також «Юнацька симфонія. Фінал» (перша симфонія 11-річного Сергія Прокоф’єва, написана ним на Донбасі, 1902). Центральний твір програми – хоровий концерт Івана Карабиця «Сад божественних пісень» (1971), написаний до 250-річчя Г. Сковороди, який є яскравим прикладом творчості шістдесятників.

 ТЕАТРАЛЬНУ ПРОГРАМУ (близько 10 подій) курує найуспішніший український драматург Наталія Ворожбит – лідерка «нової драматургії» в Україні, чиї п’єси ставлять театри Великобританії, України та Росії.

Відкриває програму опера «Коріолан» за однойменною п’єсою В. Шекспіра (прем´єра постановки відбулась 29 листопада 2014 в Києві і стала однією з головних театральних подій сезону). На думку режисера та керівника проекту Влада Троїцького, більш актуальний і болісний текст для постановки у театрі сьогодні знайти складно. Автор проекту порівнює події шекспірівської трагедії з подіями сьогодення в Україні. Цього разу, Троїцький, відомий як невтомний режисер-експериментатор, звернувся до жанру «нової опери» і перетворив процес створення вистави на творчу лабораторію, де музика постановки стала плодом вільної колективної імпровізації дванадцяти виконавців та режисера. Цю музичну палітру утворює поєднання тембрів акустичних інструментів та електроніки, академічної та народної манер співу, складних гармоній і сучасних драйвових ритмів. Влад Троїцький зазначив, що починаючи роботу над «Коріоланом», він запропонував виконавцям та музикантам вирушити у подорож, а тепер запрошує приєднатися до них і глядача.

Театральна програма надзвичайно яскраво ілюструє трансформації, що відбуваються в українському суспільстві. Вистава «Страх в Україні», що стала нарисом сьогоднішньої України «в огні», створена Георгом Жено – німецьким режисером, співзасновником опозиційного експериментального театру «Театр.doc» (Москва), який з 2014 чимало працював на Донбасі. Одним із спільних проектів німецького драматурга та Наталки Ворожбит стала документальна вистава «Миколаївка», де самі діти-школярі 8 – 10 класів, які пережили бомбардування їхнього містечка і школи, є авторами та виконавцями своїх відвертих, глибоких, талановитих монологів. Режисер Георг Жено і психолог Олексій Карачинський протягом Форуму працюватимуть із переселенцями зі Сходу, які зараз проживають у Львові. В кінці фестивалю їх роботу буде показано у форматі «work in progress».

 КІНОПРОГРАМУ (9 кіновечорів) на цей раз очолять громадські активісти зі Східного регіону України – Марія Ворончук (співорганізаторка Першого нічного кінофестивалю дитячого та молодіжного кіно «32 травня» в Донецьку) та Денис Ковалевський (організатор кінопоказів в райцентрах Львівщини). У програмі дискусії та перегляд кінострічок про Донбас і проблематику індустріальних регіонів від 1920-х до сучасності – твори метра світового кіноавангарду Дзиґи Вертова, молодих, але вже відомих українських режисерів Олександра Ратія та Руслана Батицького, короткометражне кіно з Донбасу, художній фільм із зони АТО «Міна» (2015), фільми закордонних режисерів – «Смерть робітника» (2005) Міхаеля Главоггера, «День шахтаря» (2013) Ґаеля Мокaера та ін.

 ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ у рамках «ДОНКУЛЬТУ» координатор освітніх програм Центру міської історії Христина Бойко приготувала проект «Твої / Мої історії» (близько 9 подій). Його програма буде зосереджена навколо тематики міста. Заходи, що розраховані на різні вікові групи дітей, відбуватимуться у форматах анімаційної школи, історичної майстерні, лекцій і творчих майстер-класів. Маленькі відвідувачі Форуму зможуть взяти участь у створенні анімаційного соціального відеоролика «Місто в моїх руках». Для підлітків, які нещодавно переселились до Львова працюватиме історична школа-майстерня про давню і сучасну історію міста – «Донбаські історії голосом дітей». Батьків, освітян та педагогів запросять на «Зустріч за кавою» для спільного обговорення способів та форматів розмови з дітьми та підлітками на «недитячі» теми: про війну, конфлікт і травми.

Художник Роман Мінін, виходець з Донбасу, який протягом кількох останніх років працює над соціальними проектами в публічному просторі, запропонує дітям зі Східного регіону, які наразі мешкають у Львові, долучитися до мистецької акції та разом створити розпис на стіні бібліотеки у Львові.

І на останок, важливим завданням колективу організаторів «ДОНКУЛЬТУ», учасників та відвідувачів є творча комунікація, результатом якої стане створення ініціативної групи з Галичини, яка допоможе зробити наступний проект, що презентуватиме цей регіон на Сході України, а саме у Харкові.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери