Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Премії

Події

10.08.2023|12:38|Василь Кузан

Першим лауреатом премії імені Дмитра Креміня став Ігор Павлюк

Першим лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Дмитра Креміня став волинянин, який тепер мешкає у Львові, Ігор Павлюк.

Ігор Павлюк – письменник, журналіст, перекладач, доктор наук із соціальних комунікацій, провідний науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних літературних премій. Його твори виходять друком на Близькому Сході, у США, Ірландії, Австрії, Швейцарії та інших країнах. Його книга «Танець Мамая» побачила світ 2023 року у видавництві «Саміт-книга» і вже здобула популярність та зібрала цілий букет схвальних рецензій від знаних і знакових поціновувачів високого поетичного слова. Зокрема про книгу писали: Євген Баран, Антоніна Царук, Петро Білоус, Дмитро Дроздовський та інші. 

Всеукраїнську поетичну премію імені Дмитра Креміня заснувала Довжанська територіальна громада з ініціативи голови Віктора Симканича. Рішенням сесії сільської ради на фінансове забезпечення премії виділено 100 000 грн. Вручення нагороди переможцю відбудеться у селі Довге у день 70 річниці з дня народження Дмитра Креміня, визначного поета, нашого земляка, Лауреата Національної премії імені Т.Г. Шевченка. До речі, в Україні 2023 рік оголошено роком Дмитра Креміня. 

Загалом на конкурс надійшло 25 книг авторів майже з усіх регіонів країни. Їх оцінювало фахове журі, в складі якого знані літературознавці, письменники, науковці: лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка поет і художник Анатолій Кичинський (Херсон, Рівне), критик, кандидат філологічних наук Євген Баран (Івано-Франківськ), письменниця і журналістка, голова Волинської ОО НСПУ Ольга Ляснюк (Луцьк), письменниця і перекладачка Аня Багряна (Софія, Болгарія), письменник і видавець Анатолій Стожук (Харків), голова Закарпатської ОО НСПУ Василь Кузан (Довге, Ужгород). Очолював журі уповноважений із захисту державної мови, син відомого закарпатця Тарас Кремінь (Київ, Миколаїв). Хід конкурсу, проміжкові результати широко висвітлювалися у літературних виданнях та на сайтах.

Боротьба за премію була надзвичайно жорстка, оскільки на другому етапі члени журі визначили аж 9 книг, а перемогти мала тільки одна. Найбільше балів отримали збірки Дмитра Лазуткіна «Закладка»,  Костянтина Мордатенка «А скрипка закохалась в перший сніг...» та Анни Малігон («Розарій»). Але вони на кілька кроків відстали від Ігоря Павлюка та його збірки «Танець Мамая».

Оголошення переможця відбулося 4 серпня на пресконференція в Закарпатській обласній військовій адміністрації в Ужгороді. Місію виконав та назвав ім’я першого лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Дмитра Креміня голова журі, мовний омбудсмен Тарас Кремінь. У пресконференція також взяли участь голова Довжанської ТГ Віктор Симканич, голова Закарпатської ОО НСПУ Василь Кузан та заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк.


Започаткування літературної премії, наголосив Віктор Симканич, це шана нашому визначному земляку Дмитру Креміню та можливість зробити внесок у розвиток української літератури. Також він висловив сподівання, що ця ініціатива матиме продовження та стане прикладом для інших громад. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери