Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

10.01.2012|10:17|Буквоїд

Літературний світ у 2011 році. ФОТО

«Буквоїд» пропонує огляд найвизначніших подій у літературному житті світу 2011 року.


Січень. У новому виданні книг Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна» та «Пригоди Тома Сойєра» замінили слова, які вважаються образливими для читачів. Йдеться про заміну слова «негр» та інших слів, що позначають чорношкірих, які працювали на білих панів, словом «раб».

Січень. Іран заборонив книги Пауло Коельйо

Січень. Поет Дерек Уолкотт отримав британську літературну премію Томаса Стернза Еліота за збірку «Білі чаплі».


Березень. Літературну премію Олександра Солженіцина за 2011 рік присуджено онуці письменника Корнія Чуковського - Олені Чуковській.

Березень. Комуністи Петербурга запропонували додати в шкільний курс літератури поезію Сталіна. З вимогою включити поезію вождя в шкільний курс літератури вони планують звернутися до Міністерства освіти.


Березень. Міжнародна літературна премія пам´яті Астрід Ліндгрен присуджена письменникові і ілюстратору з Австралії Шону Тану.

Березень. Журі Міжнародної Букерівської премії відмовилося виключати з числа фіналістів британського письменника, автора шпигунських детективів Джона Ле Карре, хоча письменик заявив, що не бере участь у літературних змаганнях. 


Квітень Електронну версію «Дівчини із татуюванням дракона» продано 1 млн разів.

Травень. Лауреатом Міжнародного Букера-2011 став американець з українським корінням Філіп Рот.


Травень. Російський письменник Захар Прілєпін став лауреатом премії «Супер-Нацбест».100 тисяч доларів Прилєпіну вручили за книгу «Гріх» (2007). Присудження «Супер-Нацбеста» пов´язано з десятирічним ювілеєм премії «Національний бестселер». Претендентами на перемогу були всі лауреати минулих років.


Червень. Російську премію «Нацбест» отримав Дмитро Биков.

Червень. Теа Обрехт стала володаркою престижної літературної премії Orange Prize for Fiction, що присуджується за найкращий роман англійською мовою, написаний жінкою. 25-річна Обрехт стала наймолодшою письменницею, яка отримала цю премію.

Червень. Джоан Роулінг відкрила сайт про Гаррі Поттера pottermore.com

Червень. Американський письменник Джон Лок, що випускає свої книги у цифровому форматі без допомоги видавництв, продав мільйон електронних копій своїх творів через магазин Amazon Kindle Store. Лок став першим незалежним автором, якому вдалося досягти такого обсягу продажів.

Серпень. Премію «Х´юго» в категорії «роман» отримала американська письменниця Конні Вілліс за дилогію «Blackout / All Clear».

Жовтень. У Туреччині засудять видавця порнороману Чака Паланіка. Перекладачеві та видавцю роману Чака Паланіка «Снаф» загрожує до трьох років в´язниці. Обидва були притягнуті до суду за публікацію «непристойного матеріалу».

Жовтень. На президентських виборах в Ірландії переміг 70-річний поет колишній міністр культури і член Лейбористської партії Майкл ДіХіггінс.
 

Листопад. Біографія Стіва Джобса, яку написав редактор тижневика Time Уолтер Айзексон, через тиждень після публікації стала головним бестселером року - продано 379 тис. екземплярів.

Листопад. Ізраїльський письменник Давид Гроссман отримав престижну французьку літературну премію Медичі в категорії «Кращий закордонний твір» за книгу «Жінка тікає від звістки». 


Листопад. У знаменитій дитячій книжці шведської письменниці Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» знайшли ознаки расизму.

Листопад. Відомий нігерійський письменник Чинуа Ачебе вдруге відмовився від однієї з найвищих нагород Нігерії.

Листопад. Оголошено лауреатів Національної книжкової премії США. Нагороду в номінації «Художня література» отримала Джесмін Уорд за свій другий роман, «Врятувати кістки» (Salvage the Bones).

Листопад. Переможцем «Великої книги» став Михайло Шишкін. Перша премія присуджена Михайлу Шишкіну за роман «Письмовник».

Грудень. Премію Андрія Бєлого отримав поет із Сімферополя Андрій Поляков 


Грудень. Чилійський поет Ніканор Парра отримав премію Сервантеса.

3 грудня у Вроцлаві оголошено переможця літературної премії «Ангелус». Цю престижну нагороду отримала білоруска Світлана Алексієвич за книгу «У війни не жіноче обличчя».

Грудень. У Стокгольмі Тумасу Транстрьомеру вручили Нобелівську премію. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери