Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Зустрічі

Події

02.04.2017|20:07|Оксана Кушнір

Виставка шаржів на українських письменників

У Національному музеї літератури відкрилася виставка шаржів на сучасних українських письменників. На виставці можна побачити шаржі на Ліну Костенко, Валерія Шевчука, Івана Драча, Юрія Мушкетика, Василя Голобородька, В’ячеслава Медведя, Юрія Андруховича, Галину Пагутяк, Юрія Винничука, Василя Шкляра, Григорія Гусейнова, Євгенію Кононенко, Василя Портяка, Олександра Ірванця, Дмитра Лазуткіна, Анну Малігон та інших українських авторів.

Автор виставки – художник із Луцька Володимир Черняк – дотримався класичних канонів цього жанру образотворчого мистецтва, усталених у ХІХ столітті, коли в газетах і журналах вперше з’явилися люди-пуголовки з великими головами і маленькими тілами. Вже тоді вважалося смішним, якщо на картині поєднувалися маленький тулуб і велика голова. Незважаючи на простоту, шарж вимагає від художника неабиякої вправності і вміння вловлювати головні риси людського обличчя. Володимир Черняк пройшов добру школу портретиста, коли заробляв на прожиття вибиванням портретів на могильних пам’ятниках. Така робота привчила його до точного відтворення людського образу, адже за несхожий портрет замовник просто не платив гроші.

Кожен шарж на виставці волинського художника відтворює неповторний образ письменника з притаманними йому звичками та особливостями творчості. Кавоманка Євгенія Кононенко, що випиває кілька десятків чашок кави за добу, зображена  з філіжанкою кави; Юрій Винничук, творчість якого пронизана духом Львова, наче марево,  зависає над столицею Західної України; Іван Драч пронизує шпагою сонце (алюзія на його збірку «Ніж у сонці»); Олександр Ірванець, що живе в Ірпені і добирається до Києва електричкою, зображений на тлі локомотива; В’ячеслав Медвідь показаний біля тину, за яким на призьбі сидять сільські бабусі – герої його оповідань – і з ноутбука читають останні новини; Дмитро Лазуткін, який займається східними єдиноборствами, намальований у кімоно в позі каратиста; майстер оповіданння і сценарист Василь Портяк зображений з кінокамерою; Богдан Жолдак постає в одязі апостола з яблуком у руці – натяк на збірку його оповідань «Яблука з райського саду».

Замовник галереї шаржів – Київська організація Національної спілки письменників України. 

«Володимиру Черняку було запропоновано намалювати 40 шаржів на відомих сучасних українських авторів, – сказав під час відкриття виставки голова Київської організації НСПУ Володимир Даниленко. – Після виставки буде створено Музей шаржів сучасної української літератури. У наших планах також видання альбомів та календарів із представленими на виставці картинами».

Виставка буде тривати до кінця квітня. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери