Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Зустрічі

Події

25.11.2015|11:54|Буквоїд

Письменники Вікторія Амеліна та Олексій Чупа їдуть до читачів на Схід

Письменники Олексій Чупа та Вікторія Амеліна їдуть на Схід, щоб зустрітися з читачами у Краматорську, Слов’янську та Харкові.

Автори презентують свої романи «Акваріум» та «Синдром листопаду, або HomoCompatiens», що вийшли у серії сучасної української інтелектуальної прози «Вітражі» харківського видавництва «Віват».

Романи «Акваріум» та «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» дуже різні, як і їхні автори – і водночас дуже схожі, бо по-різному шукають відповіді на одні й ті питання . Диктатури, революції, загроза тероризму, війни, експерименти на людях. Це відбувається зовсім поряд із нами. Чи може людина щось змінити, або ж вона лише дрібна комашка, що тішиться ілюзією свободи, дивлячись на світ через скло акваріума? Чи можна й чи треба співчувати іншим – особливо, якщо ці «інші» далеко, і ми не поділяємо їхні переконання? Відповіді на ці запитання Вікторія Амеліна та Олексій Чупа шукатимуть разом зі своїми читачами.

Зустрічайте Вікторію Амеліну та Олексія Чупу у таких містах:

25 листопада – Краматорськ. Локація – «Вільна хата» (пр. Миру 9). Початок – о 18:00

26 листопада – Слов’янськ. Локація – «Теплиця» (вул. Поштова 53 / колишня Р. Люксембург 53).  Початок – о 19:00

27 листопада – Харків. Дискусія «Homo Compatiens VS Диктатор «Акваріума». Локація – Книгарня «Є» (вул. Сумська 3). Початок – о 18.30.

 «Акваріум» Олексія Чупи розкриває природу диктатури і розповідає про жорстокий соціальний експеримент, усередині якого, саме того не знаючи, живе українське суспільство. Одного дня звичайний український хлопець випадково купує касету, на якій замість музики записана моторошна історія. Це сповідь колишнього науковця, соціопата і домашнього тирана, що відловлює людей і просто у київському передмісті створює з них примітивне суспільство, ставши над ними диктатором і Богом. Історія, що вмістилась у 90 хвилин касетного запису, водночас охоплює понад 20 років новітньої української історії – від розвалу СРСР до неназваної, але цілком очевидної революції.

« Я холоднокровний експериментатор . Кожного зі своїх героїв я саджаю до в´язниці сюжету і спостерігаю за їх реакціями, як за мишами у лабіринті. Я не пишу, я досліджую, намагаючись дати відповідь на питання, які мене цікавлять », – говорить Олексій Чупа.

Цьогоріч роман «Акваруім» був відзначений спеціальною премією від мережі книгарень «Буква» в рамках Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», а також увійшов у довгий список літературної премії Книга року ВВС-2015.

Олексій Чупа народився 1986 року у місті Макіївка на Донеччині. Вивчав філологію, працював машиністом на коксохімічному заводі і паралельно писав поезію, а згодом і свою першу прозу. Досить відомий поет, у 2014 Чупа здійснив справжній прорив як прозаїк: протягом року вийшли друком одразу три його книжки – романи «10 слів про вітчизну» ( «КСД») і «Бомжі Донбасу»  (« Discursus ») та роман у новелах «Казки мого бомбосховища» ( «КСД»). Того ж року після кількох місяців окупації письменник був змушений виїхати з Донеччини. У 2015 півроку провів у Польщі, працюючи над перекладами польського письменника Марека Гласка в рамках стипендіальної програми для українських митців  Gaude Polonia.

 

 «Cиндром листопаду, або HomoCompatiens» Вікторії Амеліної розповідає історію цілого покоління від розвалу СРСР до Майдану на прикладі пересічного українця Кості, в якого є одна незвичайна здатність: переживати чужі події як свої власні, від дрібних буденних проблем до війн і революцій. І тут немає жодного моралізаторства, адже герой відкидає співпереживання, заглушає його веселощами, а то й перетворює на джерело заробітку. Словом, робить усе, аби залишитися в зоні комфорту, і забути про таких незручних українців, росіян та арабів, що мимоволі стають частиною його «я». Читач тим часом проживає разом з наратором епізоди аварії підводного човна, Чеченської війни, самоспалення тунісця і Арабську весну – аби врешті несподівано для самого себе прийти на український Майдан.

«Авторка вплітає українські події останніх років у контекст новітньої історії цілого світу. І йдеться не так про політичні паралелі (скажімо, Майдану київського і майдану Тахрір у Єгипті), як про те, що в сучасному глобалізованому світі немає і не може бути локальних конфліктів, локальних проблем, локальних воєн, локальних революцій...», –вважає письменник Юрій Іздрик.

Минулого року роман увійшов до рейтингу найкращих книжок року за версією порталу «Літакцент», а також  до спискуЛітературної премії Валерія Шевчука.

Вікторія Амеліна народилася в російськомовній родині у Львові. В 14 років разом із батьком іммігрувала в Канаду, однак згодом вирішила повернутися в Україну. З дитинства мріяла бути письменницею, проте обрала сферу IT і 10 років працювала програмістом і менеджером у міжнародних компаніях, об’їхавши півсвіту – від Непалу до Силіконової Долини. У 2014 покинула кар’єру в IT і стрімко увійшла в літературу: за один рік стала лауреаткою Міжнародного літературного конкурсу « Коронація слова » і видала дебютний роман   « Синдром листопаду, або Homo Compatiens » , що був тепло зустрітий читачами і критикам и.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери