Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Інтерв'ю

Події

22.02.2013|18:42|Буквоїд

Сергій Руденко: Коли я взяв до рук книгу про Януковича – подумав, що це злий жарт

Редактор порталу "Буквоїд" ділиться досвідом читання книг про Віктора Януковича та інших політичних діячів у програмі "Гра в слова і не тільки".

Віталій Гайдукевич: Коли ми дізналися про те, що обговорюватимемо сьогодні, то повірте - коли я зрозумів, що таке трапляється в сучасній Україні, мені в повітрі запахло Брежнєвим.

Ірина Славінська: Я краще це покажу... Наприклад, Володимир Чередниченко "Восполняемый ресурс" - це біографія пана Присяжнюка. А ще є книжка з подібної серії, автора звати Віталій Спажук - він написав просто феєричну працю, яка називається "Жизнь под знаком факториала" і присвячена Вікторові Януковичу- це біографія пана Віктора й історія його зростання.

В Україні є принаймні одна людина, крім авторів цих книжок, яка прочитала обидві ці праці, - це Сергій Руденко, керівник порталу "Буквоїд". Сергій зовсім недавно написав колонку про "Восполняемый ресурс". А ще не так давно, в жовтні 2001 року, було дві колонки про "Жизнь под знаком факториала".

Сергій Руденко: І ще одна книжка була цього ж автора Володимира Чередниченка, яка називалася "Національна ідея". Це також книжка про Віктора Януковича, присвячена Вікторові Януковичу. І "Національна ідея", і "Под знаком факториала" вийшли 2011 року, Книжка про Присяжнюка вийшла наприкінці 2012 року.

Ірина Славінська: І ще проанонсую "Прагматичный подход" про Олександра Попова. Як киянка я залюбки прочитала б працю.

Віталій Гайдукевич: Сергію, ви це насправді прочитали? Це не жарт?

Сергій Руденко: Звичайно.

Віталій Гайдукевич: Тобто я можу поспівчувати вам - чи це навпаки вас потішило якось?





Ірина Славінська
: А давайте зараз ми всі теж почитаємо, щоби було зрозуміло, над чим ми сміємося.

Вся его масштабная жизнедеятельность - большая яркая жизнь под знаком факториала!

Сергій Руденко: Віталій Спажук - це феєрична книжка "Жизнь под знаком факториала". Вона вийшла досить невеликим тиражем - близько 200 екземплярів. Та книжка, яку я тримав у руках, - це з додаткового ще тиражу у 50 екземплярів. Вона вийшла до 60-річчя Віктора Януковича, тобто це було майже три роки тому.

Цитата: "Виктор Федорович Янукович из тех пассионарных талантливых личностей, чей жизненный опыт и созидательные свершения накапливались не сложением лет, а умножались по закону факториала! Вся его масштабная жизнедеятельность - большая яркая жизнь под знаком факториала!"

Ірина Славінська: От я тільки не розумію, що таке факторіал...

Сергій Руденко: Факторіал - це формула, я дивився. Це така дуже складна формула. Я навіть хотів її в колонку завести, але вона копіювалася дуже погано і я не зовсім розумів, для чого вона там. Тому доводиться просто комплексувати з приводу того, що автор розумніший, ніж читачі його - і не більше.

Там є ще така цитатка: "Виктор Федорович Янукович - имя созидательное!

Виктор Федорович Янукович, как все личности, он в чем-то противоречив... Но ведь парадоксами и оттачивается интеллект".

Віталій Гайдукевич: В одному із дуже "сивих" КВК була така пісня "Ленін - Санта Клаус, Ленін - Міккі Маус". У нас приблизно те саме...

Ірина Славінська: А я згадала "Покровські ворота", де є прекрасний персонаж - дівчина, яка каже: "Ах, я вся такая противоречивая, внезапая вся". "Парадоксами и оттачивается интеллект"...

Сергій Руденко: Насправді оця книжка витримана вся в такій стилістиці. Якщо не помиляюся, там десь під триста сторінок. Мене у цій ситуації дивує не стільки виконання цієї роботи, скільки те, на кого вона скерована.

Віталій Гайдукевич: Не для Януковича - він "пассионарная", "факториал" і "масштабний" просто не вичитає.

Ірина Славінська: А "созидательное" яке довге слово...

Віталій Гайдукевич: Не матюкайтеся, Славінська, будь ласка, в прямому ефірі!

Сергій Руденко: Ви не ображайте мені оце тут Віктора Федоровича, бо в цій книзі він цитує і східних мудреців, і Конфуція, і багатьох найліпших мислителів кількох століть.

Ірина Славінська: А хто входить у цю "високу полицю" Януковича, якщо змалювати його актуальний портрет на основі біографії "під знаком факторіала"?

Ви не ображайте мені оце тут Віктора Федоровича, бо в цій книзі він цитує і східних мудреців, і Конфуція, і багатьох найліпших мислителів кількох століть

Сергій Руденко: Якщо зібрати всі ці три книжки і сформувати образ Віктора Януковича, то можу сказати - це трошки інша людина, аніж та, яку ми звикли бачити на телебаченні, слухати його, вивчати золоті фрази, які він кидає на прес-конференціях чи під час якихось візитів. Це зовсім інша людина... 

Віталій Гайдукевич: Вождь - ТойХтоСкачеПоПеньках!

Сергій Руденко: І я так підозрюю насправді, що якби телебачення було в епоху Леніна або Сталіна, то, можливо, люди теж знали б інших Сталіна і Леніна. Думаю, що всі ці ленініани, сталініани теж були зліплені певним чином.

Ірина Славінська: Це все через брак масової інформації прямих ефірів?

Сергій Руденко: Так, відсутність Інтернету і телебачення породили ленініану і сталініану. 

Ірина Славінська: І "курасанів" нема в "Факторіалі"?

Сергій Руденко: Немає, звичайно, багатьох речей немає. В останній книзі "Восполняемый ресурс"...

Ірина Славінська: Ця книжка не про Януковича - але в ній, якщо я правильно зрозуміла, Вікторові Федоровичу велике місце належить, він там постійно зустрічається.

Сергій Руденко: Це персона Анатолія Присяжнюка на тлі великої і могутньої персони Віктора Януковича. Вони розмірковують про світову економіку, про світову політику, хто на що впливає, як нагодувати бідні народи, чому недоїдають люди, чому йде перевиробництво.

Ірина Славінська: У нас є ще кілька цитат - уже з книжки "Восполняемый ресурс".

Віталій Гайдукевич: А там же іще й картинки дуже вагомі!

Сергій Руденко: Ви знаєте, в одній із книжок, "Національній ідеї", я порахував - із 64 ілюстрацій, які є в книзі Володимира Чередниченка, на 30-ти зображений Янукович. Причім він не лише там як присутня жива людина, а й у вигляді портретів. Тобто сидить якийсь чиновник за столом, а на тлі - портрет Януковича.

Віталій Гайдукевич: Те ж саме - "Ленін в Горках", "Ленін і ходоки", "Ленин і бревно" - логіка зберігається.

Сергій Руденко: Тобто десь із 30 ілюстрацій, на яких зображений Янукович...

Якби телебачення було в епоху Леніна або Сталіна, то, можливо, люди теж знали б інших Сталіна і Леніна

Ірина Славінська: От тут є цитата про Януковича.

Сергій Руденко: Це діалог Віктора Януковича з фронтовиками, вони зустрічаються у якомусь музеї.

"Один из фронтовиков спросил:

- Виктор Федорович, как вам удалось выкроить в плотном президентском графике время поучаствовать в субботнике?

- Ведь нет еще ста дней, как вы приступили к работе, - поддержал другой ветеран.

- В наследство от "оранжевой власти" досталось такое разрушенное хозяйство...

- Главное, - ответил президент, - есть прекрасные украинские люди... Что же в отношении моего рабочего графика, - сказал Янукович, - так это же я инициировал Всеукраинский субботник. Неужели смог бы в это время "отсиживаться" в кабинете на Банковой?"

Ірина Славінська: Це старшим нашим глядачам може нагадувати те, що вони читали про партію Леніна.

Віталій Гайдукевич: А у нас насправді є ґрунт для такого високополітичного лизоблюдства? Хтось же витрачає своє життя на доволі якісне видання...

Сергій Руденко: Я довго думав, для кого ця література взагалі призначена. Книжка остання вийшла тиражем три тисячі екземплярів. Це дуже великий тираж як для українського книжкового ринку.

Ірина Славінська: Та не кожен роман видають таким накладом.

Сергій Руденко: Це, можна сказати, бестселер. Для політичної книжки - це просто бестселер.

Ірина Славінська: Але чи вона продається?

Сергій Руденко: Не знаю, чи вона продається. Не скажу, де я її взяв, але вона не куплена в магазині.

Три тисячі для політичної книжки - це просто бестселер

Ірина Славінська: Чи її дарують у подарункових комплектах для чиновників, які у гості приходять?

Сергій Руденко: Думаю, що вона буде в бібліотеках - так підозрюю. Бо такий тираж роздати - треба мати багато натхнення і часу. А книжка "Національна ідея" теж вийшла тиражем три чи п´ять тисяч. Величезні тиражі насправді.

Я зрозумів, що ці книжки потрібні передусім тим людям, про кого вони пишуть. Бо, наприклад, обкладинки "Под знаком факториала" і "Національна ідея" ідентичні. Тобто в одному ракурсі є Янукович, в одній позі. Я розумію, що не може бути такого збігу обставин, щоби книжки, які виходять у Донецьку і у Дніпропетровську, взяли абсолютно одну й ту ж фотографію на обкладинку.

Віталій Гайдукевич: Ми щойно дизайнера попалили - він схалявив, а ми його попалили... 

Сергій Руденко: Я не знаю, для чого це Януковичеві. Але я не допускаю думки, що він цих книжок не бачив. Тобто якщо вони робляться - отже, вони для когось робляться. Якщо вони не потрапляють до магазинів, то потрапляють до певних чиновників. Не робить же видавництво ці книжки для себе, правда?

Віталій Гайдукевич: А може, це вже настільки збочена українська політична реальність, що хтось хоче завдяки такому глибокому літературному прогину щось собі отримати?

Ірина Славінська: Мені колись розповідали байку про видання всередині одного з українських урядових структур, очільник якої вважав це видання дуже поганим. А почав він його любити лише після того, як у цьому виданні з´явилося багато його фотографій на кожній сторінці. Це може бути щось таке?

Сергій Руденко: Я думаю, що вони просто створюють якусь паралельну реальність. Вони й так у паралельній реальності живуть, бо ж не провадять життя таке, як ми, вони не бачать того, що ми бачимо. Ці люди живуть в іншій реальності. Вони живуть звичайним життям - але є літературне життя, кіношне. Певно, це їм подобається.

Чи хтось буде сприймати це серйозно чи ні - це вже справа смаку. Якщо вони сприймають ці книжки нормально, то це вже певний показник цих людей, а не того, хто писав чи читав. Це свідчить про людей, які давали інтерв´ю, розповідали журналістові про своє життя.

І хтось же приймав цю роботу! Я з жахом думаю, що треба подивитися в очі тій людині, яка приймала цю роботу!

Чи хтось буде сприймати це серйозно чи ні - це вже справа смаку

Ірина Славінська: Очевидно, йдеться про явище так званих "літературних негрів", які могли, скажімо, робити інтерв´ю з героями, їх розшифровувати.

Сергій Руденко: "Літературні негри" так філігранно не написали б.

Ірина Славінська: Ви думаєте, це людина "с душой"?

Віталій Гайдукевич: Поясніть глядачам: "літературні негри" - це...

Сергій Руденко: Це люди, які пишуть книжки за інших авторів. Говорять про те, що в російських письменників є "літературні негри" - молоді письменники-початківці, які набивають так руку. Говорять, що в Донцової є, тому що вона дуже багато видається, є в Мариніної начебто. Але ніхто не довів цього. Може бути й таке.

Але в цих книжках, на відміну від інших письменників, є стиль. І цей стиль неповторний, судячи з цих цитат... Його повторити - це або "негри літературні", або вони теж в темі настільки і переймаються цим, або це можуть люди писати на якомусь стьобі. Сидіти і "на приколі" в цьому стилі писати.

Я коли почав деякі фрагменти публікувати на Фейсбуці, люди не повірили. Вони думали, що це вигадую якісь історії. Але коли я почав публікувати обкладинки й ілюстрації, всі зрозуміли, що це не жарти.

Для мене теж, коли я взяв до рук першу книжку - "Под знаком факториала" - думав, що це злий жарт. Серйозно, я з часів Радянського Союзу таких книжок не бачив! А оскільки я виховувався в СРСР, то пригадую і "Целину", і "Возрождение", і "Малую Землю".

Ірина Славінська: Ти їх читав?

Сергій Руденко: Я не читав - я їх вивчав, мене змушувала до цього злочинна радянська влада.

Ірина Славінська: Поставмо крапку... Ці книжки - як ти думаєш, це стане трендом?

Сергій Руденко: Рано ставити крапку. Вже Володимир Чередниченко і дніпропетровське видавництво "Моноліт" анонсували цілу серію книжок про регіональних лідерів. І вже наступна книжка - про Попова. А зважаючи на те, що все це відбувається на тлі епохи Януковича, будемо чекати цих книжок. Бо світлий образ нашого президента, очевидно, буде проходити по всіх книжках - і ми нарешті зберемо докупи весь цей образ і зрозуміємо, хто ж такий Віктор Янукович



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери