Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Культура

Події

30.07.2018|19:57|Буквоїд

Подільські витинанки, писанки та обрядові хліби будуть під охороною держави

Цими днями у Вінниці проходить великий семінар з розвитку та збереження елементів НКС

Цими днями у Вінниці проходить великий семінар з розвитку та збереження елементів НКС (нематеріальної культурної спадщини – ред.). Захід зібрав краєзнавців, представників регіональних будинків культури, науковців, народних майстрів та працівників Міністерства культури. Подібний семінар у Вінниці проходить уперше. Подібні конференції раніше проходили лише у Києві. Експерти обговорювали потенційні елементи НКС, які можуть потрапити до національного реєстру та згодом до ЮНЕСКО. Говорили також про їх фіксацію, паспортизацію та збереження вже існуючих елементів. Про це та більше розповість кореспондент Vlasno.info.

До нематеріальної культурної спадщини належать пісні, обряди, усні традиції, знання про природу та всесвіт, також соціальні практики, які використовуються протягом кількох поколінь та є унікальними для певної місцевості. Також вона несе у собі пов´язані з ними інструменти, предмети, артефакти і культурні надбання окремо взятого народу, краю або регіону.

Директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель каже, що Вінниччина активно долучилась в плані збереження та популяризації національної культурної спадщини. За її словами, перший елемент, який внесли – це Бубнівська кераміка. До обласного переліку НКС у Вінницькій області вже внесено 7 елементів. Про них розповіла заступниця начальника управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Валентина Троян:

– Найперший елемент, який ми сьогодні просуваємо – це бубнівська кераміка, ще є знаменита клембівська вишивка, подільська витинанка, подільська писанка, подільські обрядові хліби. Таких унікальних хлібів, які випікають у нас на Вінниччині, у світі більше немає. Ще маємо подільське килимарство та елементи подільського весілля. Всі вони внесені до переліку НКС нашої області. 

Такі семінари мають неабияку практичну та культурну цінність, про це розповів начальник управління стратегічного планування та розвитку Міністерства культури України Євген Лавро:

– Завдяки подібним семінарам до реєстру Національної культурної спадщини вже внесені у цьому році 4 нових елементи. Це традиції рослинного килимарства – селище Решетилівка Полтавської області, «Оленьок» (кримсько-татарський орнамент), техніка розпису Бубнівської кераміки і так далі. Всього 11 елементів. Також зараз розробляємо проект регіональних списків культурної спадщини – це нова задача подібних семінарів. 

Для всіх регіонів було поставлено завдання створити протягом двох років каталог, куди буде внесено перелік елементів НКС кожної області. У Києві буде створена комісія, яка буде проводити етнологічні експедиції та збирати інформацію. Обласні осередки культури будуть з ними співпрацювати.

Одним із головних питань семінару було використання НКС в економіці малих територій та залученням до них креативних індустрій.

– Така культурна спадщина є ресурсом розвитку територіальних громад. І це може стати основою економічного розвитку. Для цього ми проводимо усі ці семінари та збираємо експертів з кожної області. Наше завдання протягом 2018 року – змінити парадигму сприйняття самого елементу нематеріальної культурної спадщини в економічному контексті. Хочемо показати владі на місцях, як вкладати гроші в популяризацію таких елементів, адже це є родзинкою туристичного бізнесу будь-якого регіону. Верховна Рада України внесла зміни до Законопроекту «Про культуру», додавши туди розділ про креативні індустрії. Тому я вважаю, що це буде поштовхом для того, щоб культура стала головною частиною економіки сіл, селищ та малих міст, – каже пані Френкель.

Український національний культурний фонд наразі створює електронний каталог, куди будуть внесені списки усіх майстрів та носіїв НКС, які не входять до національного переліку. Це допоможе популяризувати регіони та підняти їх туристичну привабливість.

Вперше за часів незалежності у Вінницькій області в кожному районі є працівники, які відповідають за пошук, збереження та розвиток нематеріальної культурної спадщини регіону. Для них восени 2017-го року були проведені спеціальні навчання. На семінарі прозвучали головні тези, за допомогою яких НКС може бути збережена для прийдешніх поколінь. Це проведення фестивалів із залучення майстрів та каталогізація і музифікація цих надбань. Також важливими у цьому випадку є етнографічні експедиції, в яких за допомогою розвідки та запису можна зберегти на аудіо- та відео- носіях елементи культури.

На заході також проходив майстер-клас з гончарства. Вінницькі майстри робили вироби з глини. 

В Україні збереження елементів нематеріальної культурної спадщини регламентується міжнародною «Конвенцією із захисту нематеріальної культурної спадщини» ЮНЕСКО, прийняту в 2003-му році. Також національним законодавством, Конституцією України, Законами «Про культуру» та «Охорону нематеріальної культурної спадщини». 

Інформація: Vlasno



Додаткові матеріали

30.07.2018|13:48|Події
3-12 серпня: Мистецька декада на Подолі з літературними читаннями, джазом та кінопоказами
30.07.2018|11:46|Події
У Києві знайшли графіті за підписом одного із найвідоміших вуличних художників світу - Бенксі
29.07.2018|23:14|Події
5 ідей як з користю позбутись зайвих книг у Кропивницькому
29.07.2018|16:50|Події
Знайдено раніше втрачені глави з «Автобіографії Малкольма Ікса»
29.07.2018|14:50|Події
"Дозволяючи закопати свою історію, ми закопуємо себе", - Клімкін про розкопки на Поштовій площі
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери