Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Культура

Події

08.03.2017|17:10|Роман Маджуга

У Чернігові відбулася прем’єра лялькової вистави за казками Михася Ткача та Сергія Дзюби

Взагалі, ця дивовижна ідея належить головному режисерові обласного лялькового театру імені Олександра Довженка Віталію Гольцову та поету і сценаристу Анатолію Покришню.

Одного разу спілкувалися по-дружньому й раптом спало на думку: а чому б і не створити в Чернігові лялькові спектаклі за творами письменників із Придесення? Адже талановитих і відомих людей, котрі створюють цікаві казки для дітлахів, тут вистачає!

Одразу ж і взялися за роботу… До ідеї схвально поставилася директор театру, художник Тетяна Коваль, та й акторам це неабияк сподобалося. Ще б пак! Автори мешкають зовсім поруч, у рідному місті, завжди мають змогу завітати до театру. Поміркували: які книжки літераторів із Чернігова мають стабільну популярність? З’ясувалося, що в бібліотеках не залежуються на полицях казки Михася Ткача та Сергія Дзюби, адже малеча їх постійно читає й перечитує.

Поговорили з обома авторами й переконалися – вони до несподіваної ідеї поставилися вельми схвально. «Чому б і ні? – відреагував Сергій Дзюба. – Все-таки загальний наклад усіх книжок про Кракатунчика – понад 40 тисяч примірників… На цій казковій трилогії, яка об’єднує три повісті (нині їх усе частіше називають романами) про неймовірні пригоди хлопчика Сергійка та його найкращого друга – кленового бога Кракатунчика в нашому Чернігові виросло вже не одне покоління дітей. Однак нова вистава значно розширить популяризацію трилогії «Душа на обличчі». Важливо, що дія повістей про Кракатунчика відбувається саме в Чернігові – там немало знайомих вулиць, Красна площа, Вал, Болдина гора, Антонієві печери, кленова алея поблизу пологового будинку, вулиця Яблунева, де мешкає Сергійко... Взагалі, всі мої книжки пов’язані з Чернігівщиною, яку я щиро люблю!».

Далі Віталій Гольцов написав прекрасний, професійний сценарій, який одразу заполонив уяву авторів і акторів, а художник Тетяна Коваль напрочуд цікаво придумала вигляд казкових персонажів. Режисер вирішив об’єднати казку Михася Ткача «Ласий ведмідь» та історію про захоплюючі пригоди в цирку з повісті Сергія Дзюби «Гопки для Кракатунчика». Сценарій вийшов дуже динамічним, веселим і ненав’язливо повчальним.

І ось – прем’єра! Повен зал дітлахів. Схвильовані автори, які буквально затамували подих в очікуванні цього дійства… Вистава малечі сподобалася – раз-по-раз лунали щасливі оплески та сміх юних глядачів, котрі не просто сиділи, а й самі брали безпосередню участь у виставі – виходили просто на сцену, як щасливі учасники-персонажі диво-спектаклю, відгадували дотепні загадки, із задоволенням підспівували, імітували різні музичні інструменти, залюбки спілкувалися з казковими героями, запам’ятовували веселі віршики. Було багато цікавих, не нудних розваг, тому й аплодували радісно, від душі. «Це, справді, найліпша наша нагорода – отакі дитячі оплески!» – підсумував побачене Михась Ткач.

У цій виставі все зійшлося – і талановиті твори авторів із Придесення, й блискуча, віртуозна постановка Віталія Гольцова, і натхненна, прекрасна гра акторів Марини Лахно та Олександра Олійника, й прекрасні ляльки, створені творчою уявою Тетяни Коваль!

Отже, репертуар обласного лялькового театру наразі поповнився дійсно цікавим, яскравим спектаклем, який обіцяє стати популярним і резонансним. У перспективі його, сподіваємося, побачать та належно оцінять глядачі й за межами нашої Чернігівщини, що також важливо… Давайте пропагувати все-таки, в першу чергу, своє, тим більше, що все це – того варте!

Щиро вітаю режисера, акторів, художника, авторів та всіх причетних до цієї супервистави! І сподіваюся, що буде продовження… Принаймні Віталій Гольцов уже домовився з Сергієм Дзюбою про їхню подальшу роботу над трилогією про Кракатунчика – нова вистава про пригоди хлопчика Сергійка та його надійного друга – кленового бога в Чернігові планується поставити в обласному ляльковому театрі імені Олександра Довженка наступного року.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери