Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Книжковий ринок

Події

16.04.2024|18:05|Буквоїд

Електронні книжки: що і як читають українці?

Смаки українців, які купують паперові чи електронні книжки, суттєво відрізняються. За даними аналітиків «Книгарні «Є», найчастіше з екранів гаджетів читають українських сучасників, тоді як в книгарнях віддають перевагу творам закордонних авторів.

За підсумками першого кварталу 2024 року, найпопулярнішою «електронкою» стала книга «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка. Ще один представник укрсучліту – «Танці з кістками» Андрія Сем’янківа – на четвертому місці. Тоді як «срібло» та «бронза» за представниками психологічної літератури – «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією» та «Для стосунків потрібні двоє». Обидві книги авторства Володимира Станчишина. Замикає першу п’ятірку робота Тімоті Снайдера «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка».

В цей же період в магазинах «Книгарня «Є» лідером продажів теж стала «Я бачу, вас цікавить пітьма» Павлюка. Проте на цьому спільні вподобання закінчуються. В Топ-5 продажів також увійшли «Хірург» Тесс Ґеррітсен, «Хімія смерті. Перше розслідування» Саймон Бекетт, «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла і «Кафе на краю світу» Джон П. Стрелекі.

Загалом же покупці електронних книг найчастіше обирають твори українських сучасників. Це кожна шоста «електронка», що майже втричі більше, ніж в продажах паперових книг. Серед поціновувачів читання з гаджетів також значно більше ніж прихильників психологічної літератури, детективів та фантастики. А ось попит на сучасну зарубіжну прозу серед електронних та паперових книжок майже однаковий.

Як виявилось, смартфон – найпопулярніший гаджет для читання книг. Згідно з опитуванням, проведеного серед клієнтів «Книгарні «Є», 63% покупців «електронок» читають їх з екранів телефонів. І лише 21% користуються спеціальними рідерами. Планшетні комп’ютери теж виявились зручним інструментом для читання – їм віддають перевагу 12% покупців електронних книг. Ще 4% опитаних обрали для читання ноутбуки та інші пристрої.

«За останній рік попит на електронні книжки зріс більш ніж вдвоє. Цій тенденції є кілька пояснень – крім загального зростання ринку, все більше українців цінують зручність читання на гаджетах, адже не треба, наприклад, брати важку книгу в подорож. Також електронні книги зазвичай дешевші, ніж їх паперові версії, і отримати їх можна в будь-якій точці світу вже за лічені хвилини після покупки. А ще електронна книжка завжди є в наявності, тоді як друковані примірники можуть закінчуватись, а додрук чекати довго. Тож ми очікуємо, що «електронки» продовжать набирати частку в продажах, проте не стануть повноцінними конкурентами паперовим книжкам», – розповіла Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери