Головна\Події\Книжковий ринок

Події

25.01.2010|21:31|Буквоїд

Георгій Лямін продає частку у холдингу «Топ-книга»

Засновник і основний власник книготорговельного холдингу «Топ-книга» (Росія) Георгій Лямін (йому належить 79% компанії) заявив про намір продати частину бізнесу.

Підприємець готовий розлучитися як з блокуючим, так і з контрольним пакетом холдингу. Весь книготорговельний бізнес Георгія Ляміна аналітики оцінили приблизно максимум в 900 млн. руб. Але на вартість компанії, попереджають експерти, може негативно вплинути акціонерний конфлікт в «Топ-книзі», до того ж короткостроковий борг холдингу сягає 3,22 млрд. руб.

«Я веду переговори про продаж частини своєї частки або частки моєї дружини - Тетяни Воронової (належить 79% і 11% часток ТОВ відповідно). Структура угоди зараз обговорюється», - пояснив «Коммерсанту» бізнесмен. Потенційних покупців, вартість компанії, а також терміни закриття угоди пан Лямін обговорювати відмовився. За словами представника компанії, угода ще має пройти узгодження з Ощадбанком, у якого в заставі знаходиться 81% частки «Топ-книги» (за кредитами на суму 730 млн. руб.).

За інформацією колишнього співвласника «Топ-книги» Михайла Трифонова, переговори велися серед іншого з видавничою групою АСТ та видавництвом «Ексмо». «АСТ дав в борг «Топ-книзі» понад 400 млн. руб. (Кредит був виданий наприкінці 2009 року), отримавши у відповідь повний фінансовий контроль за її діяльністю. Фактично АСТ контролює всі платежі, які веде «Топ – книга», в оперативному режимі», - цитує агентство "Інтерфакс" слова пана Трифонова. У прес-службах видавничих домів у п´ятницю не змогли оперативно прокоментувати цю інформацію.

Холдинг «Топ-книга» включає 556 магазинів «Лас-Кнігас», «Літера», «Кнігомір», «Пиши-читай», BookLexica і «Сорока», а також 200 точок з продажу книжкової продукції в супермаркетах. Відповідно до звітності ТОВ «Топ-книга», за три перші квартали 2009 року його виручка склала 4,78 млрд. руб. (за аналогічний період 2008 року - 6789 млн. руб.).

Аналітик Marshall Capital Partners Катерина Петрова впевнена, що компанія може бути цікава інвесторові, але її вартість не перевищить 1-2 EBITDA. До кризи, згідно з даними «Номос-банку», EBITDA «Топ-книги» за дев´ять місяців 2008 року становила 568 млн. руб. Короткостроковий борг компанії становить 3,22 млрд. руб., EBITDA за підсумками 2009 року складе приблизно 450 млн. руб., додає Катерина Петрова. «У випадку з  «Топ-книгою» ситуація посилюється судовою тяганиною між співвласниками. Крім того, перспективи книжкового сегмента рітейлу поки виглядають примарно – мережа «Букберрі» збанкрутувала, а  «Топ-книга» знаходиться на межі виживання», - додає експерт.

Наприкінці минулого року слідче управління при УВС по Новосибірську порушило кримінальну справу проти керівництва «Топ-книги» за ознаками шахрайства (. Це було зроблено за зверненням керуючого партнера фонду Trifecta Capital Partners, колишнього керуючого телекомунікаційними активами АФК «Система» Сергія Щебетова, який влітку 2008 року купив за 287875 тисяч руб. 10% ТОВ. Через рік після цього бізнесмен через суд вимагає розірвання угоди, як «укладеної під впливом помилок і обману» про реальне фінансове становище холдингу. Георгій Лямін зазначив, що з «акціонерним конфліктом переговори про продаж частки ніяк не пов´язані, їх причиною є логічне бажання залучити до компанії інвестиції для її розвитку».

Інформація: «Коммерсант»

Фото: «Коммерсант»



Додаткові матеріали

01.10.2009|08:00|Події
Російська «ТОП-КНИГА» увійшла до 12 найбільших мереж світу
Александр Гаврилов: «Книжный магазин — это аптека!»
Георгий Лямин: мы пережили «дно» и сэкономили более 240 млн. рублей
Марина Каменева: в регионах книжные магазины закрываются почти в каждом городе
Александр Иванов: книжный бизнес продолжает использовать экономические рычаги, которые привели к кризису
Идеальный книжный магазин: разные рынки — одно представление
Георгий Лямин: «Российский книжный рынок должен и будет прирастать новыми магазинами»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери