Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

01.08.2018|15:40|ТСН.ua

ТОП-5 нових книжок про те, як стати щасливим

Повернення до джерел, яке відбувається у цих книжках, зможе допомогти кожному знайти власну дорогу до щастя.

Повернення до джерел, яке відбувається у цих книжках, зможе допомогти кожному знайти власну дорогу до щастя.

В різних культурах світу шлях до щастя складається, відповідно, з різних умов і правил. Прогрес у вигляді масової культури навіть підкинув власну підказку, за якої "щастя — це теплий пістолет". І лише повернення до джерел, яке відбувається у книжках цього огляду, зможе допомогти кожному знайти власну дорогу до щастя і не збитися на "техногенні" манівці.

ЕКТОР ГАРСІЯ, ФРАНСЕСК МІРАЛЬЄС. ІКІҐАЇ. ЯПОНСЬКІ СЕКРЕТИ ДОВГОГО І ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ. — Х.: ВІВАТ, 2018


Задум цієї книжки про щастя виник в її авторів під час дружньої бесіди. "Якоїсь миті в розмові спливло загадкове слово ікіґаї. — згадують вони. — Це японський термін, який приблизно перекладається як "щастя бути завжди зайнятим" або "відчуття власного призначення". Він пов’язаний із логотерапією, але виходить трохи далі за її межі.

Ікіґаї, як видно з усього, є однією з причин, що пояснюють надзвичайну тривалість життя японців". І протягом книги-розмови ми дізнаємося про основні правила і закони щасливого довголіття. "Ти захочеш прожити сто років, тільки якщо в тебе буде справа", — відкриває  книжку японське прислів’я, і майже все цим сказано, якщо мова про індивідуальний шлях до опанування мудрості життя.

В принципі, нічого нового, але все разом — неабияка інновація для того, хто забуває про справжнє призначення людини. Дбати про дружбу, харчуватися легкою їжею, добре відпочивати й виконувати нескладні вправи — це частина формули здоров’я, але в центрі цієї радості життя, що дає змогу навіть у похилому віці захоплено зустрічати кожен схід сонця, як вважають автори книжки і полягає власний ікіґаї кожного.

ҐРЕТХЕН РУБІН. ПРОЕКТ ЩАСТЯ. — Л.: ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА, 2017


Ця незвична книжка — про багатство зовсім іншого, сказати б, ціннішого зразка. Одного разу, коли надворі дощило, а в шибках автобусних вікон відбивалося похмуре осіннє місто, її авторка замислилася над сенсом свого життя. "Чого я хочу?" — спитала вона в себе, і зрозуміла, що бажання бути щасливою у неї на першому місці.

Читайте також: Топ-5 книжок про успіх

Але для здійснення цього бажання замало лише замислитися над ним на мить! І тому розробці ідеї, що отримала назву Проект Щастя було присвячено цілий рік — в надії, що він змінить її життя. І відтоді розпочалося наближення до мрії — поволі, маленькими кроками, щодня працюючи над собою. Саме так, на думку авторки, можна здобути впевненість у собі, визнання людей і, зрештою, омріяне щастя.

Таким чином, увібравши в себе мудрість століть, а також щоденні практичні поради, цей проект вкотре доводить, що маленькі життєві зміни можуть приводять до великих звершень. Треба лише визначитися із тим, що записати до свого проекту, що відчути себе справді щасливим.

МІК ВІКІНГ. МАЛЕНЬКА КНИГА ХЮҐЕ. ЯК ДОБРЕ ЖИТИ ПО-ДАНСЬКИ. — Х.: КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ, 2017


На самому початку цієї незвичайної книжки автор чесно попереджає, що пояснити значення слово "хюґе" доволі складно. Мовляв, цим словом називається геть усе — від "мистецтва створювати інтимну атмосферу", "затишку душі" та "відсутності подразників" до "втіхи від наявності певних речей", "приємного перебування разом" і "какао при свічках". Тобто мова радше про атмосферу та досвід, аніж про речі. Та й чи може бути інакше, коли ідеться про те, що ж таке — це саме щастя?

Тим паче, в Данії, де, здавалося, всі давно і надійно щасливі, але якщо існує потреба про це говорити, і навіть видавати книжки, отже, щось не так у Данському королівстві. Тому всі розділи цієї книжки присвячені одному — переконанню всіх і кожного (а також себе, як автора) в тому, що "щастя — є, його не може не бути". Де саме, спитаєте, і вам підкажуть.

Якщо коротко, то це і перебування з людьми, яких ми любимо, і відчуття дому, і те, коли почуваєшся в безпеці, захищеним від цілого світу, ніби в мушлі, тож можеш послабити всі свої захисні механізми. Словом, нескінченна бесіда про малозначні, але такі важливі речі. І то не лише в Данії.

МІЧІО КАЙКУ. МАЙБУТНЄ РОЗУМУ. Л.: ЛІТОПИС, 2017


У відомого футуролога і популяризатора науки наразі все дуже просто і як завжди лаконічно: старі казки про головне, шлях до щастя у майбутньому, що цікавить людину сьогодні — ось основний задум його книжки. Коли авторові було років десять, на телеекранах з´явився "Дивовижний Дуннінгер", який заворожував аудиторію магічними трюками.

Одного разу фокусник заявив, що передасть свою думку мільйонам людей по всій країні, назвавши ім’я одного з президентів США, а потім просив глядачів записати ім´я, яке прийшло їм у голову, на листівці і надіслати йому. Наступного тижня він урочисто оголосив про отримання тисяч листівок із словом "Рузвельт" — тим самим, яке він "транслював" в ефір.

Читайте також: 5 книжок, які подарують надію на краще

Зрозуміло, що автор нічого дивного в результатах трюку не побачив, оскільки ті роки ім´я Рузвельта було популярно у жителів США, які пережили Велику депресію і Другу світову війну, і про нього згадували з будь-якого приводу. Але у що вилилися дитячі переживання автора майбутнього бестселера?

Телекінез, імплантація нових навичок безпосередньо в мозок, відеозапис образів, спогадів і снів, телепатія, аватари і сурогати як помічники людства, екзоскелети, керовані думкою, і штучний інтелект — ось до чого привели його мрії, минаючи одвічно американський сурогат про доброго дядечка, що обдурив мільйони телеглядачів. Читачів у цієї книжки по всьому світу не менше, але тут не шоу, вас не обдурять.

КЕНДЗІ МІЯДЗАВА. РЕСТОРАН, ДЕ ВИКОНУЮТЬ ПОБАЖАННЯ. — Л.: КАЛЬВАРІЯ, 2017


Казки з цієї збірки японського майстра розкривають казковий світ, створений "святим Кендзі", як називали його ще за життя — світ, сповнений глибокої мудрості й тихого щастя. У ньому живуть болотяними і лиси, за якими ті полюють, а вполювавши, дивуються із щасливої посмішки навіть мертвої жертви.

Лісовий кіт сперечається з жолудями, дикий виноград закохується у веселку, пихаті жаби удають з себе мудрих вчителів, а ресторан, де виконують побажання виявляється лісовою марою. Утім, задоволення від читання цих казок аж ніяк не примарне — мабуть їх автор таки справді був бодхисатвою, святою людиною: гроші роздавав бідним, за долю власних творів не дбав, пишучи свої притчі лише для учнів.

Не дивно, що за життя Міязака видав лише дві збірочки, які залишилися непоміченими, натомість після його смерті у 1933 році виявилось, що доробок майстра складає вісімнадцять томів, які увійшли до золотого фонду світового письменства. 



Додаткові матеріали

ТОП-5 сучасних книжок, які здобули літературні премії
ТОП-9 книжок для дітей на літо
ТОП-15 наймоторошніших обкладинок книжок
Жіночі рольові моделі в 3 українських романах
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери