Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

21.12.2015|08:10|Gazeta.ua.

Олександр Бойченко отримав премію Юрія Шевельова по Skype

17-го грудня в Києві відбулась церемонія нагородження премії імені Юрія Шевельова.

Статуетку Бронзового Ангела, набір книжок від видавництва "Дух і літера" та грошову премію від Могилянської бізнес-школи отримав публіцист та есеїст Олександр Бойченко. Нещодавно автор повернувся в Україну після лікування раку в Німеччині, тому через свій стан здоров´я в церемонії брав участь по Skype.

"Я ніколи не був не те, що переможцем, а навіть у фіналі такої премії, то власне я не знаю, що в таких випадках говорять. Раз бачив по телевізору, як Оскара вручають, то там треба дякувати продюсеру й господу Богу. Але в мене цих двох якось не дуже є, - говорить Бойченко. - Есеїстика — це така розмова, де справді говориш ти, говориш зі своїми читачами. Говориш вільно, не проповідуєш істини, а лише пропонує подумати про них. Загалом така сократівська традиція. Є щось дуже приємно в тому, щоб шукати істину, і дуже щось є огидне в тому, щоб думати ніби ти її знайшов. Оцей процес пошуку й діалогу з читачем - есеїстика дає цю можливість відчути краще, ніж інші жанри. Можливо, саме тому я нею й займаюсь".

Цьогорічними фіналістами стали Владислав Єрмоленко зі збіркою "Далекі близькі. Есеї з філософії та літератури", Василь Махно із книгою "Ровер" та Олександр Бойченко з "Більше/Менше".

"Ми дуже раді, що сучасні технології долають відстань і ти можем нас бачити в далекому Нью-Йорку, а ми тебе в ще дальшому Києві", - говорить президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу Микола Рябчук Василеві Махну, який щойно вийшов на зв´язок по Skype з Нью-Йорка.

"В дуже близькому Києві, - сміється Махно. - Я визначив для себе, що "Ровер" — це двоколісна метафора пам´яті. Цим ровером можна їхати куди-завгодно. Й цікаво, що те, що не вдалось засобами поетичними, я хотів розвинути у есеях". 

Після церемонії нагородження всіх запрошують на фуршет. Пригощають сирами з пліснявою, фруктами, білим та червоним вином. 

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. Лауреатами попередніх років були Тарас Прохасько з книжкою "Однієї і тої самої" (2013), Андрій Портнов зі збірником "Історії для домашнього вжитку" (2013) та Костянтин Москалець з книгою "Сполохи" (2014).

Олександра ВАСИЛЬЄВА



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери