Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

10.04.2013|08:22|"ТВі"

Що спільного між книгами Януковича і мемуарми Моніки Левінські?

Книги президента можна знайти тільки у бібліотеках, але й там їх не читають

Літературні промови президента України мають тенденцію ставати ляпами і конфузами. Драматурга Антона Чехова назвав поетом, згадував про відому поетесу Анну Ахметову і розповідав про Гомера (з наголосом на "о"), який написав "Іладу".

Однак значно краще йдуть гарантові справи у писемній площині. Другий рік поспіль Віктор Янукович стає найбільш комерційно успішним українським автором. Торік, згідно з декларацією про доходи, гонорари Януковича за книжки склали 16,5 мільйонів гривень. Цього року - 15,5 мільйонів.

У гонорарах Януковича розбиралася Тетяна Шустрова.

Між Обамою та Коельо

Колеги Януковича на літературній ниві не приховують здивування.

"Він входить до двадцятки найбільш оплачуваних популярних письменників світу. Тобто на рівні Дена Брауна, Пауло Коельо, ще в цьому переліку дуже багато відомих імен. Я думаю, що ми маємо цим дуже пишатися, що в нас нарешті з´явився письменник світового рівня", - каже справді відома українська письменниця Ірен Роздобудько.

Відійшовши від жартів, усі сходяться на думці, що літературні мільйони Януковича - це махінація, спрямована на відбілювання незаконних прибутків.

Я думаю, що ми маємо цим дуже пишатися, що в нас нарешті з´явився письменник світового рівня

"Через українську видавничу справу, через книговидання нарешті можна легалізовувати навіть не мільйони, а мільярди! Тобто в галузі, яка нікому не була потрібна, яку вважають непотрібною, яка перебувала в стагнації, всі скаржились - раптом безмежні можливості відкриваються", - заявив в інтерв´ю ТВі письменник Андрій Кокотюха.

Казус у тому, що мільйони Янукович отримав за ще ненаписані та невидані книжки. З-поміж його колег такої честі удостоївся американський лідер Барак Обама. У 2009 році він отримав півмільйона доларів за ще ненаписану книжку. На відміну від Януковича, Обама почав заробляти на книжках задовго до того, як став президентом. Однак йому далеко до найуспішніших письменників своєї країни.

Отримала гонорар авансом і співвітчизниця Обами, відома у 90-х спокусниця Моніка Левінські. Згадати все про роман із Біллом Клінтоном вона погодилася за 12 мільйонів. Однак і Обама, і Левінські - це фігури планетарного масштабу. А Янукович, за словами письменників, може стати цікавим усьому світу лише в одному випадку.

"Якщо з ним трапиться щось подібне, те, що з Монікою Левінські... А ще цікавіше, якщо з ним трапиться це не як із президентом Клінтоном і Монікою Левінські, а якщо вони поміняються місцями. От якщо буде відомим в Україні такий факт, підніметься така сенсація для людей, тоді, звичайно, ця книжка могла б отримати реальні 15 мільйонів у світі. Тому що люди люблять такі смажені факти. Але за збірку статей - на жаль", - констатує Ірен Роздобудько.

Opportunity Янукович

Два мільйони доларів прибутку Януковича так само, як і минулого року, було легалізовано у його рідному Донецьку. Нечуваний рекорд з виплати роялті встановила місцева друкарня "Новий світ". Вона, нагадаємо, відома тим, що замовляла друк в Австрії скандальної книги Януковича "Opportunity Ukraine", яка виявилася плагіатом і була вилучена з продажу.

Водночас у середовищі письменників про цю друкарню не знають. І не дивно - адже офіційно головним видом діяльності "Нового світу" є аж ніяк не книговидавництво, а виробництво паперових канцелярських виробів.

"Дуже важко уявити собі видавництво, чесно кажучи, серйозне, яке може виплатити такі кошти. Ця друкарня, яка зараз ходить в інтернеті і яка ніби виплатила гроші - вона мені не відома. Це невідома структура в середовищі нашому", - заявляє Тарас Федюк, президент Асоціації українських письменників.

Умовно кажучи, кожен п´ятий українець, враховуючи немовлят, безграмотних, померлих за останні три роки, повинен купити цю книжку

Попри те, що впродовж минулого року президент не видав жодної книжки, щедре видавництво продовжує вірити у нього як у талановитого й оригінального автора. Гроші Януковичеві було виплачено за те, що колись, якщо в нього виникне бажання, він, імовірно, напише спогади. В друкарні наполягають, що цей контракт вигідний.

"Віктор Федорович отримав авторську винагороду відповідно до умов договору, який було укладено в 2011 році. Згідно з угодою, він передав авторські права на написані ним книги, а так само на книги, які він напише", - коментує Едуард Вакуленко, заступник директора ТОВ "Друкарня "Новий світ".

Однак українські письменники сумніваються у вигідності цього контракту. Аби окупити подібний гонорар - книги мають виходити багатомільйонними накладами.

"Ну, не менше, ніж 50 мільйонів книжок мало бути надруковано. Скільки це лісу порубали, Господи, як подумаєш... Звичайно, нереально у нас видати 50 мільйонів і знайти 50 мільйонів читачів в Україні", - каже Роздобудько.

Скільки це лісу порубали, Господи, як подумаєш...

"Умовно кажучи, кожен п´ятий українець, враховуючи немовлят, безграмотних, померлих за останні три роки, повинен купити цю книжку", - додає президент Асоціації українських письменників Федюк.

Для України кілька тисяч примірників - великий наклад. Кількадесят тисяч - супер-бестселер. Понад 100 тисяч видали Василь Шкляр і Ліна Костенко. Але й вони не отримують навіть тридцятої частини президентського гонорару.

"Я абсолютно переконаний, що це не є гонораром. Тому що гонорар або творча, авторська винагорода - це все ж таки за написане. Мені важко уявити, щоб Віктор Федорович сам щось написав або принаймні сформулював якісь там тези у книжки. Ті книжки, які виходили упродовж 2005-2010-го року - їх немає ані в магазинах, це не бестселери", - заявив в ефірі ТВі редактор сайту "Буквоїд" Сергій Руденко.

Письменника Януковича підставили?

Однак забезпечити присутність свого бестселеру в книгарнях президент як автор за два роки не зміг. Єдине місце, де можна подивитись на книжки Януковича - фонд президентів у бібліотеці імені Вернадського. Тут у нього цілий стенд. Хоча інтерес до книг Януковича не дуже затребуваний.

"У фонді є 16 книг, яких Віктор Федорович Янукович є автором або співавтором, або входить до редакційної колегії. Я особисто не бачив, щоб читачі брали ці книги. Але в нас ця виставка постійно діюча", - каже Володимир Удовик, директор фонду президентів бібліотеки ім. Вернадського.

15,5 мільйонів гривень, отриманих Януковичем як літературний гонорар, складають 75% його сукупного прибутку за минулий рік. Чи, бува, не прихована це форма корупції? Журналісти ТВі поставили Януковичеві питання про гонорар на його підсумковій прес-конференції. Однак той так і не відповів, за що саме отримав літературний гонорар. Акцентував лише на тому, як розподілив: віддав, мовляв, на благодійність...

Або ці люди абсолютно нічого не розуміють, або розуміють і просто підставляють президента такими рішеннями

В оточенні президента України також не кажуть, за що у 2012 році він отримав 2 мільйони доларів. Натомість вважають його книги цікавими для дослідників сучасної історії.

"У книгах упорядковані матеріали, які відображають позицію Віктора Януковича як прем´єр-міністра, лідера опозиції, президента щодо актуальних для розвитку України питань", - прокоментувала прес-секретар президента Дарка Чепак.

Люди, котрі складали декларацію для президента, вочевидь, і уяви не мали про особливості вітчизняного літературного ринку.

"Вікторові Федоровичу добре було б якихось радників підібрати собі. Бо тут я бачу дві речі: або ці люди абсолютно нічого не розуміють, або розуміють і просто підставляють президента такими рішеннями", - коментує Тарас Федюк.

Нині всьому оточенню Януковича складно пояснити очевидні нестиковки в реалізації літературного хисту президента. Проте уся творча спільнота наступного року чекає від нього ще більших гонорарів за неіснуючі книжки. І, звісно ж, ще більших благодійних відрахувань із гонорарів на користь дітей. Тому що послідовний!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери