Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

15.11.2010|14:41|Главред

«Медвін» нового циклу

Цьогорічний Книжковий ярмарок «Медвін» міг похвалитися високою відвідуваністю та багатою програмою культурних заходів.

Нинішній ярмарок проходив уже втринадцяте. Проте організатори вирішили не обігрувати це число, позаяк у більшості людей воно все ще викликає забобонну асоціацію з чимось негативним. Натомість, як розповідають куратори культурної програми «Медвіна» брати Капранови, цей ярмарок варто вважати першим ярмарком нового циклу.

Цьогорічний Київський міжнародний книжковий ярмарок «Медвін: Книжковий світ-2010» мав більше переваг, ніж попередні: і представлених видавництв було більше, і подій, а головне – очевидно збільшилась кількість любителів книги. Це було помітно одразу, як тільки переступав поріг експоцентру «Спортивний» - традиційного місця проведення виставки. Незважаючи на те, що відкриття відбулося в будній день, відвідувачів було стільки, скільки в минулі роки приходило у вихідні. «Ніколи «Медвін» не бачив такої кількості людей», - ділилися враженнями брати Капранови.

«Цього разу близько 15 нових видавництв з’явилося, - розповідає керівник проекту «Медвін» Валерія Олексієнко і додає, що організатори вже «подумують на майбутнє змінювати приміщення, щоб мати ширші можливості в представленні видавництв». Олексієнко впевнена, що людей все-таки більше приваблює культурна програми, а не кількість видавництв.

Програма заходів значно розширилася. За словами братів Капранових, цього року протягом чотирьох днів виставки відбулося триста різноманітних заходів. «Крім звичайних презентацій, автограф-сесій і зустрічей з авторами, ми продовжили започаткований минулого року формат «Книжка і...», що показує книжку як сучасне і цікаве явище», - пояснюють видавці. Вони впевнені, що «більшість людей сьогодні живуть поза книжковим світом і навіть не уявляють, що книжка може задовольнити всі їхні потреби, адже саме з книжки почалися і комп’ютери, і сотові телефони».

Відкриття з присмаком політики

У рамках офіційного відкриття книжкової виставки відбулася акція до 60-річчя Європейської конвенції з прав людини та 15-річчя членства України у Раді Європи. У секції «Літературна кав’ярня» ніде було впасти яблуку: глядачі прийшли подивитись на першого президента України Леоніда Кравчука та послухати презентацію його нової книги «Одна Україна, єдиний народ». Проте виступ його не був таким жвавим і захоплюючим, як це часом буває в деяких професійних письменників, а скоріше мав форму традиційного політичного виступу, тому через деякий час глядачів поменшало.

До речі, цього року серед багатьох традиційних секцій «Медвіна», а саме: «Книжка і кухня», «Книжка і театр», «Книжка і кіно», «Книжка і музика», «Книжка і образотворче мистецтво», з’явилась нова секція - «Книжка і політика».

«Ми досить далеко тримаємось від наших політиків, бо вони не дуже полюбляють книжку як таку. Але цього року критична маса політичних подій на книжковому ринку дозволила нам включити політику в програму виставки», - розказали брати Капранови.

У її рамках, окрім Леоніда Кравчука, свою книгу репрезентував і Сергій Тігіпко. Правда, сам Тігіпко не прийшов, переклавши презентаційні турботи на плечі політолога і заступника голови партії Костянтина Бондаренка.

Цікаво, що «Книжка і політика» - це не перша спроба долучити до виставки представників влади. «Ми пробували торік ввести «Книжку і владу», але ідея не вдалася – книжка була, влада не прийшла. Жоден представник влади не з’явився», - пригадали Капранови попередній досвід.

 

Літературний борщ та інші страви

Секція «Книжка і кухня» користується незмінним успіхом у відвідувачів. Це гармонійне поєднання кулінарного шоу і бесід з авторами та видавцями у реальному часі. В перший день «Медвіна» на кухні хазяйнувала Ольга Сумська, презентуючи таким чином свою кулінарну книгу. Відвідувачі мали можливість поставити їй питання, а також пересвідчитися, наскільки вправно вона готує як для автора кулінарного видання.

Не менш вправною господинею виявилась і головний редактор «Видавництва старого Лева» Мар’яна Савка. На кухні вона готувала галицький борщ. «Це страва, яку я часто готую і люблю. Я вважаю, що український борщ – найрідніша страва для українців. Вона дуже поживна і часто підживлює енергію», - пояснила Савка «Главреду», додавши, що ідея «Книжки і кухні» дуже вдала, адже «розворушує» атмосферу «Медвіна» і приваблює все більше людей.

Минулого року, коли секція «Книжка і кухня» проводилася вперше, багато хто поставився до ідеї скептично: мовляв, а що спільного може бути між цими двома поняттями? «Коли ми перший раз торік пробували «Книжку і кухню», на нас дивилися як на божевільних, не всі погоджувалися брати участь, а цього року ми тут самі нічого не готували – в нас достатньо авторів і авторів кулінарних книжок», - розповіли брати Капранови.

Упродовж виставки готували смаколики і розповідали цікаві речі письменники Світлана Поваляєва, Олександр Єсаулов, а також відомий богатир Василь Вірастюк. Готовими стравами пригощали усіх бажаючих.

 

Зроби книжку сам

Якщо протягом виставки регулярно відвідувати всі майстер-класи у секції «Книжка і образотворче мистецтво», то сміливо можна пробувати зробити власну книгу в домашніх умовах. Тут вас навчать і каліграфії, і палітурній справі, і трафаретній ілюстрації, і рукопису та книжкової майстерності.

«Окрім того, що всі майстер-класи безкоштовні, ми ще й доводимо, що це не для обраних, що мистецтво доступне кожному», - говорять брати Капранови.

Люди збиралися на майстер-класи ще до їхнього початку, займали місця, адже бажаючих було більше, ніж передбачено місць. Деякі заняття користувалися підвищеним попитом, зокрема каліграфія та палітурна справа.

За словами куратора майстер-класів Катерини Матвійчук, цього року цікавих занять було більше – з’явились майстер-класи з монотипії та виготовлення екслібрисів, а також соломоплетіння казкових героїв, чого раніше також не було.

 

Вечірня програма для книголюбів

Увечері, накупивши книг і скуштувавши страв, що їх готували письменники, відвідувачі могли не поспішати додому, а переглянути фільми чи подивитися театральні вистави в рамках секцій «Книжка і театр» і «Книжка і кіно». Серед кінематографічних цікавинок – допрем’єрний показ матеріалів фільму Михайла Іллєнка «Тойхтопройшовкрізьвогонь», колекція екранізації літературних творів від кінофестивалю «Відкрита ніч», прем`єра фантастичного художнього фільму «Видримасгор», демонстрація фільму «Вікно в Париж».

Для любителів театру – вистава «Ромео і Жасмин» від театру «Вавилон», поставлена за п’єсою Олександра Гавроша, дитячий спектакль «Казка про Я» від творчої студії «Театр для всіх», майстер-клас з акторської імпровізації Олексія Курилко з театру «Чорний квадрат»спектакль аніме-групи Fighting Dreamers «Тремтливі Пелюстки Сакури».

 

Книги «про запас»

Ще однією приємною рисою «Медвіна» було те, що тут можна було запастися книгами наперед, адже ціни переважно видавничі, а асортимент ширший за той, що пропонують книгарні. Приходячи на закупи, люди потрапляли у вир культурних подій і лишалися на довше.

Журналіст і письменник Олександр Гаврош розповідає, що в перший же день перебування на виставці накупив собі книжок, адже ціни тут більш ніж демократичні. «Я можу тут купити книжки, які рік-два тому здавалися дорогими, їхня ціна лишилася та сама і вони, відповідно, стали доступнішими у зв’язку з інфляцією», - розповідає письменник. Як приклад, Гаврош наводить літературознавчий проект видавництва «Факт» під назвою «Текст + контекст». «Це шикарні книги, і коштують лише по 10 гривень, це газети стільки зараз коштують! Ярмарок дає можливість купити хороші книги за низькою ціною», - переконаний він.

Книги тут можна було знайти на будь-який смак і гаманець. Хто не мав нагоди потрапити на Львівський книжковий форум, могли придбати новинки та отримати автографи від авторів на «Медвіні». Крім того, була можливість особисто познайомитися з авторами та видавцями, поспілкуватися, – відвідувачів було багато, але не настільки, щоб не мати доступу до цікавих авторів.

А поспілкуватися було з ким – свої автограф-сесії та презентації книжок проводили Степан Процюк, Олександр Ірванець, Андрій Курков, Валентин Бадрак, Леся Мовчун, Андрій Кокотюха, Роман Скиба, Зірка Мензатюк, Світлана Поваляєва та багато інших.

Марія Семенченко, Владислав Мусієнко (ФОТО)



Додаткові матеріали

14.11.2010|18:13|Події
«Медвін. Книжковий світ-2010» у персонах. ФОТО
14.11.2010|09:28|Події
Програма ярмарку «Книжковий світ-2010», 14 листопада
13.11.2010|08:59|Події
Програма ярмарку «Книжковий світ-2010». 13 листопада
12.11.2010|08:51|Події
Програма ярмарку «Книжковий світ-2010». 12 листопада
11.11.2010|17:20|Події
У Києві стартував ярмарок «Книжковий світ-2010». ФОТО
11.11.2010|09:14|Події
Програма ярмарку «Книжковий світ-2010». Відкриття
10.11.2010|07:12|Події
Програма ярмарку «Книжковий світ-2010»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери