Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем

Кримінальне чтиво

Помста крізь віки

Сергій Пономаренко. Тенета бажань. – К.:, Дуліби, 2014. – 366 с.

Жанр: культурологічний детектив із елементами містики

 

Автор майже двох десятків книжок, киянин Сергій Пономаренко українською видається вперше. Минулого, 2013-го року, цей рукопис подавався на «Коронацію слова» й не пройшов нікуди. Одного з найпрофесійніших та найзатребуваніших в Україні авторів просто не помітили. Втім, автор міг відклякнути своєю фірмовою манерою – починати здалеку та досить довго входити в історію. Для тих, хто звик читати Пономаренка російською, нічого нового в такому підході нема. Консервативний україномовний читач відкриває для себе цього автора вперше. Варто було зважити на це, почати інтенсивніше, динамічніше. Проте довге запрягання – єдиний суттєвий недолік «Тенет бажань».

Є ще один гандж, зовсім невеличкий: коли дія відбувається в наші дні, серед героїв забагато київської богемної публіки. Почасти це виправдано сюжетом. Історія починається на початку ХХ століття, коли юний Родіон Іконников закохується в модну тоді поетку Зінаїду Гіппіус та починає писати роман. З огляду на вітчизняні реалії та загальне сприйняття аудиторії, писати детектив про письменників, поетів, художників, згадувати не завжди зрозуміли пересічному читачеві реалії – справа невдячна. Навіть близька до моветону. Хоча естетська українська спільнота вже давно говорить про потребу в інтелектуальному детективі. Що мається на увазі – не розшифровано. Детектив і без того жанр, котрий потребує чи не найбільше інтелектуальних зусиль. Але поки записні інтелектуали не є читачами творів Пономаренка, на їхню територію сюжетні ходи можна було б і не запускати. Хоча саме «мистецька» складова, вкупі зі свіжими, актуальними та ексклюзивними перекладами поезій Гіппіус українською поетесою Анною Багряною, вже відзначалася «Буквоїдом» раніше. http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2014/05/17/132930.html

У цілому ж структурно «Тенета бажань» побудований, як переважна більшість попередніх творів Пономаренка. Історія розтягується, точніше – розкидається крізь століття. Розробка кожної сюжетної лінії – юність Іконникова, його перебування в Києві та кохання до Ревекки, втеча від червоних, пастка в таборі сектантів-хлистів – нагадує серіал із одним героєм та всякий раз новими персонажами. Причому навіть масовка не прописана пунктиром, кожна дійова особа має свою індивідуальність, що видає в авторі не лише досвідченого письменника, але й драматурга. Правда, коли щоденник Іконніковва знаходять в наші дні, та починається розслідування вбивства, що дуже нагадує або помсту, або злочин психопата, сучасники Олег, Наташа, Веніамін, Вероніка, Андрій та інші помітно втрачають на фоні Родіона, Ревекки та інших, хто діє в історичних декораціях.

Видно, авторові все ж приємніше занурюватися в минуле й реконструювати його. Хоча в «Тенетах бажань», як у решті романів Пономаренка, зберігається те саме послання читачам: злочин, скоєний у минулому, аукнеться нащадкам. Збрешеш сьогодні – твоя брехня бумерангом наздожене нащадків років через сто, й будуть непереливки. Так, знайшовши щоденник Іконникова, герої наших днів дізнаються: той не просто був закоханий у Гіппіус. Модерні часи, характерні для початку ХХ століття, він сприйняв по-своєму. Побачивши в них насамперед тривогу, наближення чогось невідворотного. Тому й сів писати великий роман про природу Страху. Нині ж саме ці нотатки якимось незрозумілим чином можуть допомогти розгадати моторошне вбивство юного Андрія. Між історією й сучасністю є якійсь, незрозумілий поки що, містичний зв’язок.

Постать вбивці хоч і є несподіваною, проте викривається, як на мене, без належного ефекту. Хоча ефектний Пономаренко, як уже згадувалося, в іншому: своїм умінням вибудовувати такі сюжетні конструкції, котрі дозволяють від книги до книги читати під однією обкладинкою щонайменше три історії. Кожна буде завершеною, лінійною, неодмінно перетнеться з іншою. Причому, що характерно, вони жодним чином одна одній не заважають. А значить, і читач не заплутається, хто кому нащадок.

 

Оцінка ****

Кожен текст оцінюється за 5-тибальною системою. Кожна оцінка дає твору наступну характеристику:        

*  Жодної надії; 
       

** Погано, але не настільки. Хоча шкода витраченого часу;        

*** Ідея є, потрібен редактор. Вчить матчастину;        

**** Хочеться краще, але загалом поживно;        

***** Так тримати!        

Значок (+) біля оцінки - Автор може краще.       

Значок (-) біля оцінки - Аби не гірше.        

Книжки з низької полиці. Введення в рубрику 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери