Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Авторська колонка\Книги, які знищили…

Авторська колонка

15.11.2017|09:49|Ігор Степурін, директор видавництва “Мистецтво”

Книги, які знищили…

Гадаю, дехто знає історію, котру я неодноразово розповідав, а саме, як у 1969 році в державному видавництві «Мистецтво» за вказівкою якогось чиновника без будь-яких пояснень і причин було знищено весь чотирьохтисячний тираж унікального альбому Тетяни Миколаївни Яблонської, до робіт якої балади написав Іван Федорович Драч.


 


 


 

  Для видавництва ця подія стала справді трагічною. Але ще більш трагічною для видавництва, яке цьогоріч відзначає свій 85-річний ювілей, вважаю ситуацію, що сталася у програмі закупівлі літератури для бібліотек Міністерством культури України в цьому році – так само, як і в 1969-му, без якихось пояснень причин було «викинуто» з програми 2017 року вісім із дев’яти книг, поданих до програми видавництвом «Мистецтво».

Протягом 2015 року спільно з провідними публічними бібліотеками України видавництво «Мистецтво» вперше провело масштабне дослідження незадоволеного читацького попиту в найбільших бібліотеках України. Виходячи з даних цього дослідження, що опубліковані у «Книжковому віснику України» за березень 2016 року, найбільш незадоволеним, а це понад 90% невиконаних запитів читачів бібліотек, є література з класичного і сучасного мистецтва, книги про театр, музику і кіно. Це цілком установлено. Видання такої літератури є дуже затратним -- матеріально й ресурсно витратним. Особливо, якщо це стосується масштабних, фундаментальних робіт з професійною зйомкою в сучасних музеях, з покупкою авторських прав на роботи художників і фотографів, з описом представлених робіт відомими мистецтвознавцями, зі складним технічним професійним перекладом текстів англійською, німецькою мовами (повірте, висококласних фахівців у цій галузі в Україні практично не залишилося).

   Саме виданням таких дуже складних професійних книг і альбомів завжди славилося державне видавництво «Мистецтво». Ці книги є видавничою гордістю країни, щороку займають призові місця на українських і міжнародних конкурсах, і практично в кожній нормальній домашній бібліотеці є книги «Мистецтва». Я дуже часто їжджу по публічних бібліотеках України, і повірте мені, що альбоми «Мистецтва» є одними з найбільш зачитаних і зношених у книжкових фондах, хоча бібліотекарі ними дуже дорожать і практично не видають на домашній абонемент.

На підставі вищезазначеного дослідження незадоволеного попиту в бібліотеках України, а також орієнтуючись на одну з найабсурдніших і незрозумілих умов, що книга повинна коштувати не більше 100 грн. (!!!), видавництво «Мистецтво» навіть у такій ситуації підготувало й подало на конкурс ДЕВ’ЯТЬ унікальних книг. З одного боку, вони досить інформативні, з чудовими професійними текстами українською та англійською (!!!) мовами, а з іншого – вони яскраві й візуальні, з блискучими ілюстраціями, якими завжди славилися видання «Мистецтва». Саме ці два аспекти повинні були привернути увагу молоді до наукової, мистецької книги.

  «Мистецтво» є спеціалізованим видавництвом і ніколи не було видавництвом «масової культури», яке «штампує» і подає на конкурси сотні найменувань – в надії, що десятки з них якось пройдуть. Це видавництво штучної літератури – над книгами «Мистецтва» наукові авторські колективи, редактори, перекладачі, художники, ілюстратори працюють дійсно по декілька років. Наприклад, над виданим торік фундаментальним виданням «Бойчук і його школа» автор, відомий український вчений-історик Сергій Білокінь працював 25 років, а над альбомом «Український авангард» видатний мистецтвознавець Дмитро Горбачов працював усе своє творче життя.

   …Згадалася геніальна серія офортів «Капрічос» Фрасіско Гойї (завершена 1799 року), де одна з робіт називається дуже промовисто: «Сон розуму породжує чудовиськ»… Ми що, хочемо, щоб справді у майбутньому у нас масово народжувались чудовиська без розуму й чуттів, без будь-якого потягу до прекрасного, без натяку на душу і якусь її людську естетику?

 

                                ЩО МАЄМО І… НЕ МАЄМО

 

   Нижче наводжу перелік книжок з цінами, які було подано державним видавництвом «Мистецтво» на конкурс для закупівлі бібліотеками Міністерства культури. Для мене головне питання: якими альтернативними виданнями були замінені ці книги? Якщо керівництво Міністерства культури України покаже більш гідні книги з мистецтва, якщо були куплені цього року для публічних бібліотек, то для колективу видавництва вони стануть орієнтиром, і ми постараємося підготувати більш якісні книги до програми 2018 року (якщо видавництво «Мистецтво» ще функціонуватиме, оскільки дії, точніше, бездіяльність державних чиновників веде до його знищення на ювілейному 85-му році існування).

   Я хочу заявити, що без державної підтримки такі фундаментальні видання практично неможливо підготувати, видати і безкоштовно передати в бібліотеки Україні.

   А поки що ми просимо наших дорогих читачів підтримати видавництво «Мистецтво» та купити книги до своєї домашньої бібліотеки, а по-можливості – й до публічної бібліотеки вашого міста, району. Для нас це буде найкращим дарунком на 85-річний ювілей видавництва, величезна підтримка, і ми відправимо книжки вам, а також у будь-яку вказану вами бібліотеку України!

Отже, що маємо:

 

 ЗБРОЯ ТА ВІЙСЬКОВЕ СПОРЯДЖЕННЯ

 

   Унікальний матеріал з колекції  Національного музею історії України.  Книга-альбом у репрезентує колекцію зброї та військового спорядження Національного музею історії України. Експонати музею, відображаючи розвиток озброєння від кам´яної доби до XX століття, є унікальним джерелом для розуміння історичних процесів, що відбувалися у світі протягом багатьох тисячоліть.

 

КНИГА, ЯКУ ЗНИЩИЛИ

Альбом Тетяни Яблонської, вірші  балади Івана Драча. Окрема подяка за це видання Гаяне Атаян (З ідеологічних міркувань весь наклад у 4000 примірників цієї книжки було знищено в 1969 році).

 

ВСЕСВІТНЯ СПАДЩИНА В РУКАХ МОЛОДІ

Посібник з вивчення об’єктів всесвітньої спадщини, що є частиною проекту ЮНЕСКО для молоді з вивчення всесвітньої спадщини. Українською видання перекладено та доповнено в рамках Всеукраїнського культурно-освітнього проекту “Всесвітня спадщина в руках молоді”, який втілюється Благодійним фондом Влади Прокаєвої “Обдаровані діти – майбутнє України” спільно з Міністерством культури України та Національною Комісією України у справах ЮНЕСКО.

 

ЮНАЦТВУ ПРО МИСТЕЦТВО. Том 1. «Світові шедеври». Том 2. «Портрет»

У двух томах цього видання для юнацтва пропонується розповідь знаного мистецтвознавця про відомі твори світового образотворчого мистецтва. Юний читач зможе вперше познайомитися або ще раз зустрітися із шедеврами майстрів минулого та порине у вічний світ художніх образів. Книгу адресовано юним шанувальникам прекрасного.

 

ШЛЯХАМИ МАЛЕВИЧА. (зупинка - Конотоп, 1894-1896).

Ніна Велігоцька.Книга присвячена маловідомим сторінкам перебування родини Малевичів в українському місті Конотопі, витокам творчості юного художника-початківця Казимира, котрому судилося стати всесвітньо відомим Майстром.

 

СВІТЛО УКРАЇНСЬКОГО БАРОКО.

Анатолій Макаров.У книзі відомого дослідника літератури й мистецтва Анатолія Макарова (1939—2015) йдеться про українську барокову культуру XVII– XVIII століть. Автор виходить за межі звичних проблем мистецтвознавства й історії літератури. Музичні, поетичні, малярські твори, філософські трактати й архітектурні ансамблі цікавлять його насамперед як виразники особливого стану душі й стилю мислення. Книга розрахована на читачів, яких цікавить своєрідність українського художнього світосприймання, шляхи його формування та еволюції. Але водночас вона адресована й широкому колу читачів, усім, хто цікавиться питаннями розвитку української культури.

 

ХАЙ МІЦНІЄ НИТКА РОДУ! Валентина ШтельмахУ книзі «Хай міцніє нитка роду» читач знайде відомості про сакральний зміст вишиваних знаків на українських рушниках і сорочках. Книга розрахована на усіх, хто візьме в руки голочку і ниточку, щоб відновити й продовжити вишивальні традиції нашого народу.

 

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС. ДЖЕРЕЛА.

Майстри із с. Петриківка (Дніпропетровська обл.) створили унікальний пласт українського мистецтва, визнаний у світі як феномен національного художнього мислення. У 2013 році ЮНЕСКО надало цій своєрідній "візитівці" України статус всесвітньої нематеріальної культурної спадщини. У виданні репродуковано розписи Т. Пати, Н. Білокінь, П. Павленко, Я. Пилипенко, Г. Ісаєвої, Н. Тимошенко, В. Вовка, твори яких зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Розраховано на спеціалістів та широке коло читачів.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери