Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

27.11.2011|14:40|Лілія Шутяк

Не завжди солодка критика

Яр Левчук. Гірка амброзія: Рецензії. – К.: Видавництво Сергія Пантюка, 2011. – 128 с.

Писати рецензії на збірки літературної критики завжди непросто. Виходить так, що доводиться аналізувати книгу, присвячену дослідженню інших книг. У цьому випадку ти ніби стаєш вищим чи, швидше, більш відстороненим від автора збірки і заразом його «піддослідних». Та і з´являються подібні видання не так часто. З найсвіжіших можна пригадати дебютну збірку молодого критика з Києва Яра Левчука «Гірка амброзія» (справжнє ім´я - Ярослав Карпець). Книга була опублікована у видавництві Сергія Пантюка і презентована у листопаді цього року на книжковому ярмарку «Медвін».

У «Гіркій амброзії» вміщено рецензії, написані протягом двох останніх років. Вони були опубліковані в різних Інтернет-виданнях та «паперовій» періодиці. Об´єктом дослідження Яра Левчука стали твори Тараса Прохаська, Євгенії Кононенко, Богдани Матіяш, Олександра Гавроша, Олега Коцарева, Павла Коробчука, Вано Крюгера, Наталі Пасічник та ін. Сміливим кроком є спроба молодого критика проаналізувати твір американського письменника Девіда Джерома Селінджера «Ловець у житі», який нещодавно був надрукований у видавництві «Фоліо». Щоправда, хотілося би прочитати тут більше авторських коментарів, а не цитат з усім відомого роману.

Суперечливі думки викликає і передмова до «Гіркої амброзії» під назвою «Підстави критики», розміром у цілих...десять (!) сторінок. Її автором є український письменник і літературознавець Олег Соловей. Останній охоче ділиться з читачами своїми зауваженнями щодо похибок молодого критика у «царині, в яку він наразі увійшов». Зрештою, з багатьма з них важко не погодитись. Хоча, мабуть, для молодого автора немає нічого кращого за негативну рекламу, яка, як відомо, також реклама. Інша справа, чи прислухається Яр Левчук до побажань редактора своєї дебютної книги...



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери