Новини

01.11.2014|22:42|Буквоїд

Побачив світ роман Владо Жабота «Суккуб»

Дія роману «Суккуб» розгортається у великому місті, де всі атрибути урбаністичного простору доведені до меж можливого

Життя в місті є елементом сучасної суспільної моделі, ідеальної для руйнування людської свідомості. Валент Косміна, протагоніст твору, відчуває, що його особистість може просто розчинитися у цивілізаційному хаосі. Він передбачає, що речі, які нас оточують і нам здаються звичними, приховують зовсім інші смисли, тому й вигадує власний світ, де він сам собі здається кращим. Проте відхід від реальності провокує у Валента параною і він опиняється у зачарованому колі – втеча від параної є каталізатором її розвитку.

«Суккуб» – четвертий роман відомого словенського письменника Владо Жабота. Ознаками стилю автора є атмосфера мороку й еротики, багата автопоетична мова, міфологічні та біблійні мотиви, розсипані у тексті символи.

Владо Жабот. Суккуб. Переклали зі словенської Климець Мар’яна та Хороз Наталя.  Чернівці: Книги – ХХІ, 2014. – 172 с.

 

________________________________________________

 

Владо Жабот (1958) закінчив студії компаративістики й теорії літератури, а також словеністики на філософському факультеті Люблянського університету. Деякий час працював журналістом, висвітлюючи культурні події у провідній словенській газеті «Дело». Після гучного виходу збірки оповідань «Буковська мати» і роману «Давній меморіальний стовп» вирішив стати вільним письменником. Двічі був обраний головою Спілки письменників Словенії. Зараз є також координатором міжнародної репрезентативної збірки «100 слов´янських романів».

Владо Жабот уважається одним із провідних словенських письменників, його твори були високо оцінені та отримали численні нагороди. Автор у своїх текстах заглиблюється у міфологію («Давній меморіальний стовп», «Вовчі ночі», «Німфа», «Плем’я луня»), досліджує параноїдальну втрату суб´єктивної ідентичності та проблеми самоідентифікації («Пастораль», «Суккуб»), виявляє архетипні точки дотику духовної традиції та сучасної свідомості.

У критичних та фахових дослідженнях письменника називають одним із найбільш вагомих творців оригінального європейського магічного реалізму, зокрема напрямку, який визначають як покраїнська фантастика. Владо Жабот також є автором першої словенської поеми, написаної дактилічним гекзаметром («Святий шлюб»).



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери