Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

16.10.2013|17:44|Буквоїд

«Зерно правди» від Зигмунта Мілошевського

Холодна весна 2009 року в Сандомирі. Одного квітневого ранку під стінами старої синагоги знайдено труп жінки, яку було жорстоко вбито.

Розслідуванням злочину займається прокурор Теодор Шацький, знайомий українському читачеві за романом «Терапія злочину» («Урбіно» 2012). Шацький віднедавна оселився в Сандомирі, переїхавши з Варшави, де його більше ніщо не тримає: його родина розпалася, кар’єра під сумнівом. Проте тут, у провінційному невеликому місті він залишається чужим, не маючи жодних зв’язків та знайомств. Жертва – Ельжбета Будник, відома й усіма шанована місцева громадська діячка, особа із бездоганною репутацією. Неподалік тіла знайдено дивної форми ніж, який виявляється знаряддям для кошерного забиття худоби. У казково прекрасному Сандомирі оживає легенда про криваве жертвоприношення, місто лихоманить, дехто навіть перестає відпускати дітей до школи. Тим більше, що за кілька днів зникає чоловік убитої, Гжегож Будник, місцевий політик, голова міськради. Слідство зустрічається із численними перешкодами й водночас – із підвищеним зацікавленням медій. Важливим контекстом стають складні єврейсько-польські стосунки, а також історія, яка сталася відразу після другої світової війни…

 У пошуках прокуророві Щацькому допомагає подруга колишньої щасливої родини Будників, прокурор Барбара Соберай та інспектор Леон Вільчур. Обоє відкривають Шацькому світ таємничих легенд і міфів, відомих кожному сандомирянинові. Як відомо, у кожній легенді криється зерно правди. І це зерно правди Теодор Шацький мусить знайти. 

Зигмунт Мілошевський. Зерно правди. – Львів : Урбіно, 2013. – Серія «Кримінал».

 

***

Зигмунт Мілошевський (нар. 1976 р. у Варшаві) – польський письменник, журналіст. У 1995 почав працювати як журналіст газети «Супер-експрес», для якої писав репортажі із зали суду. Від 2003 року постійно співпрацює із журналом «Newsweek», зараз – постійний фельєтоніст цього тижневика.

Автор трилера «Домофон» (2005), повісті-казки для дітей «Зміїні гори» (2006, укр. Видання 2010), двох детективних романів про Теодора Шацького: «Терапія злочину» (2007) та «Зерно правди» (2011) та гостросюжетного роману «Безцінний» (2013).

Зигмунт Мілошевський – лауреат численних літературних премій. Зокрема «Зміїні гори» отримали відзнаку на конкурсі ім. Корнеля Макушинського (2006), у 2008 роман «Терапія злочину» було удостоєно «Премії великого калібру», найвищої польської премії за кращий детектив року, а 2012 Мілошевський удруге отримав цю премію за «Зерно правди». Досі він залишається єдиним польським автором, який отримав «Великий калібр» двічі. 2011 року Зигмунта Мілошевського було номіновано на премію «Паспорт» тижневика «Політика». Романи «Терапія злочину» та «Зерно правди» екранізовано. Книжки Зигмунта Мілошевського перекладено тринадцятьма мовами. Права на видання «Зерна правди» у США було продано ще до прем’єри польського видання.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери