Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

27.06.2012|08:58|Буквоїд

Невідомі факти про Івана Франка

У видавництві «Джура» у світ вийшли унікальна книга Романа Горак «Подільськими дорогами Івана Франка».

Здається, відомо вже усе. Про це написано чимало монографій, статей, зроблено доповідей та досліджень. Відомо з ким, коли і для чого Іван Франко зустрічався. І все ж...

У день святкування Міжнародного дня музеїв 2008 року, що припадає на 18 травня, цю невідому світлину з Іваном Франком, яка стала для музейників справжньою сенсацією, подарував Львівському національному літературно-меморіальному музею Івана Франка професор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Борис Тарасович Білинський, котрий походив з родини потомственних лікарів, початок яким дав Володимир Білинський.

У дослідженні львівського письменника Романа Горака мова йде про дороги Івана Франка на Тернопільщині та пам´ятки, які залишилися від того часу, а також про їх пошанування нащадками. Особлива увага звернена на перебування поета на Збаражчині, котра стала центром передвиборної агітації Івана Франка під час виборів до Віденського парламенту 1898 року.

Із книжки допитливий читач чи не вперше дізнається про долю багатьох учасників цих подій, зокрема про того, хто переміг Івана Франка на згаданих виборах, про відомого громадського діяча Олексія Заячківського, знаного пасічника Євгена Білинського та його родину, про долю нащадків Антона Грицуняка з Чернихівців, автора розповіді, що лягла в основу Каменяревого оповідання «Свинська конституція».

А ще на сторінках видання мовиться про долю найзагадковішого кохання Івана Франка - Ольгу Білинську, сліди по якій загубилися після їхньої розлуки...



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери