Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

24.12.2011|10:45|Буквоїд

Вертиголов та інші політичні тварини

«Вертиголов та інші політичні тварини» - антологія діагнозів, поставлених німецькій нації на рубежі двох визначальних для неї епох: ДО зруйнування Муру і ПІСЛЯ.

Тут, крім вертиголовів, і собаки Павлова, і революційно закомплексовані індивіди, й інші завсідники політичного бестіарію, який, мов через лінзу збільшувального скла, «на межі» Західної та Східної Німеччини постає найбільш випукло й чітко.

Ця збірка - не просто спогад про переломний момент. Її актуальність важко перебільшіти, адже «на носі» 22-га річниця падіння Берлінського Муру (9 листопада). Тож «Вертиголов...» постає як своєрідний лакмусовий папірець, інструмент, за допомогою якого можна зіставити Німеччину сучасну з Німеччиною кінця 80-х - початку 90-х років ХХ століття, а також порівняти складні суспільні та політичні трансформації після падіння Берлінського муру з подібними процесами в Україні.

Переклад творів збірки, упорядниками якої є Неля Ваховська та Денні Клаппер, здійснено за підтримки Ґете-Інституту в Україні та онлайн-журналу про мистецтво, літературу й соціальну критику prostory.net.ua.

З інтерв´ю співупорядника антології «Вертиголов» Нелі Ваховської:

«падіння Муру означало закінчення Холодної війни, і в цьому світоглядному аспекті українці, як ніхто, мають розуміти жителів Східної Німеччини. Ейфорія початку 90-х, наступне розчарування, економічна, а за нею й світоглядна криза, ностальгія, радикалізація настроїв - все це нам добре знане, близьке. Хоч література, що виникає у схожих політичних контекстах створення національних держав у добу постмодерного нігілізму, досить сильно вирізняється на тлі світових процесів. Ця антологія представляє лише частину розлогого літературного процесу Німеччини і не включає ні літератури «поп», ні текстів, присвячених опрацюванню ІІ Світової»



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери