Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

26.01.2011|09:50|Оксана Шпортько

«Повісті про героїв краю Слобожанського»

Багато міст мають власні легенди про їх засновників. Наприклад, Київ - про князя Кия, Одеса - про герцога Дюка де Рішельє, Харків - про козака Харька.

Чи існував він насправді? Учені не мають абсолютно достовірної інформації. Проте існує близько 20 різних версій, гіпотез, легенд про те, звідки пішла назва цього міста.  Серед них є несподівані і незвичайні, які містяться у новому виданні загальнонаціонального проекту «Україна: історія великого народу», що побачило світ в рамках  серії книг про історію міст України. А саме, «Повісті про героїв краю Слобожанського». 

«Повість про козака Харька» переносить читача вглиб віків, починаючи з кам´яної доби, докладно відкриває величну картину переселення народів різних племен на територію краю, змальовує життя і побут його мешканців від прадавніх часів до ХVII ст., коли в Дике поле прийшли перші черкеси і заснували перші слободки. «Повість про кошового отамана Івана Сірка», який мав на Харківщині власну вотчину та оселив тут свою родину, розповідає не тільки про біографію видатного українського полководця, знаного від берегів Ла-Маншу до Тобольська, названого мусульманами Османської імперії та Кримського ханства «урус шайтаном» – «руським чортом». Вона піднімає завісу над таємницями козацького характерництва, яскравим представником якого був Іван Сірко.

Вперше історія міста представлена не традиційно, а шляхом коротких, змістовних оповідей, наукових статей та художніх повістей. Автор наукової  частини видання - директор Центру краєзнавства Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, професор Сергій Михайлович Куделко так охарактеризував обрану для написання книги форму: «Свого часу Вольтеру було поставлено запитання про те, який літературний жанр він вважає найкращим. Відомий філософ відповів, що всі добрі,  окрім нудного. Тож вважаю, що читач повинен мати можливість вибрати будь-яку книгу на свій смак. А завдання літераторів, авторів різних творів, видавців надати йому таку можливість. Сучасний читач шукає  книги добре ілюстровані, такі, які було б приємно тримати в руках, а що стосується змісту, то звичайно ж, цінуються, перш за все ті, що написані цікаво, можуть захопити». Видання розраховано для всіх, хто цікавиться історією Харкова, Слобожанщини та українського козацтва.

Заслуговує уваги й той факт, що у главі «К нему не зарастет народная тропа» вперше опубліковані світлини всіх пам’ятників отаманові Сірку, що були встановлені в Україні та Росії в різні періоди часу. Активну допомогу в цьому надали такі міста як: Ростов, Нікополь, Мелітополь, Мерефа. До цього, облік таких пам’ятників ніхто не вів. Журналіст та автор художньої частини Ольга Фалько поділилася враженнями від роботи над виданням: «Під час написання повістей я сама дізналася багато нового і цікавого про козачий побут, бойове мистецтво та історію характерництва як явища у житті Козацької Січі». 

Це видання про міфічного козака Харька і загадкового отамана Сірка, про часи, в які переносить читача легенди про них. А також про те, як народжувалося, піднімалося, гинуло, і знову народжувалося, немов з попелу, місто Харків.

Тож, приємного читання!



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери