Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Фестивалі

Події

ТОП-7 книжок, де можна почути радіо

Цього тижня відбудеться День народження Українського радіо, адже 16 листопада 1924 року, в тодішній столиці України Харкові, о 19.00 вийшла в ефір перша вітчизняна радіопрограма. 

Цього тижня відбудеться День народження Українського радіо, адже 16 листопада 1924 року, в тодішній столиці України Харкові, о 19.00 вийшла в ефір перша вітчизняна радіопрограма. В програмі "Книжкова лавка: топ-7" разом з продюсеркою радіо "Культура" Іриною Славінською ми обговорили 7 книжок, де можна почути радіо.

Понеділок: цикл книжок про Гаррі Поттера

— У книжках про Поттера присутня чаклунська радіомережа, яка до кінця історії перетворюється з розважального медіа на протестне. Наявність цього чаклунського радіо показує не лише чари, а й важливі політичні моменти. Коли радіо захоплює Міністерство магії, починається історія про цензуру, протест та  опір, які допомагають читачам і читачкам замислитися про важливі речі.

Вівторок: Ігор Померанцев "КҐБ та інші..."

— Творчість Померанцева часто торкається радіо, адже сам він є ще й  радіоведучим. Ця книжка про опір, про голоси, про радіо згадки. Автор говорив, що радіо є дивом, де звучать безліч різних голосів. В книжці йде мова про людину, яка пробує прижитися в країні, яка її виштовхує, та згодом їде на Захід, де стає одним з тих голосів, яких не вистачало.

Середа: Тарас Прохасько "FM Галичина"

— Сам Прохасько колись працював ведучим на одноіменному радіо, а згодом всі його голоси та радіоефіри вилилися в текст. Зараз таку форму подачі книжки назвали б радіоблогом, де кожна назва тексту відповідає певній даті.

Четверг: "Щоденник Анни Франк"

— Це історія про те, як з´явилося розуміння, для чого треба писати щоденник. Вона також про голоси, які проходять через бар´єри, історія про те, що в подорож обов´язково взяли радіо, яке мовить голосами цілого світу, голосами опору. Саме по радіо Анна Франк чує, що кожне свідчення є важливим, тому вона починає редагувати щоденник з надією, що її голос таки буде почутим.

П´ятниця: "Холодна м´ята" Григір Тютюнник

— Майже кожен твір Тютюнника починається або з вмикання, або з вимикання героєм радіоприймача. В цьому творі йдеться про присутність радіо як медіа в житті людини 60-х років. 

Субота: "Сентиментальна історія" Микола Хвильовий

— В центрі його історії життя дівчини та її стосунків з чоловіками. Під радіо в душі ліричної героїні відбувається "тоска віолончелі", побачення проходять під звуки концерту, який транслювало радіо. В творі радіо постає як інтимна та еротична деталь стосунків. 

Неділя:  "Дім для дома" Вікторія Амеліна

— Цей твір написаний голосом пса про радянську родину, яка переживає пострадянський період і прощається з усім радянським. Потім починається кристалізація того, що буде або не буде українським. В центрі історії є радіомушля, яка стає певним господарем світу,  адже коли щось трапляється, головний герой починає слухати радіо. Спочатку воно бубонить, потім починає шипіти, а чим ближче до кінця історії всього радянського, радіо зовсім затихає.

Ведуча: Олена Гусейнова



Додаткові матеріали

ТОП-10 фактів про фільм “Дике поле”
ТОП дитячих письменників, які змінили світ
Юлія Чернінька: Мене порівнюють із Джоан Роулінг? Це не найгірше порівняння
Книга року ВВС: Лицар на коті, який подобається вчителькам
Усі жінки — відьми: ТОП книжок про магічних дівчат
ТОП найпопулярніших письменники в Instagram
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери