Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Фестивалі

Події

15.12.2016|15:15|Буквоїд

Експерти «Книжки року» визначають переможців 2016 року

Розпочалася чотириденна (15 - 18 грудня) експертна сесія XVIII Всеукраїнського рейтингу «Книжка року». 102 експерти (критики, культурологи, мистецтвознавці, політологи тощо) відібрали для розгляду та оцінювання понад тисячу новинок нинішнього літературно-книжкового сезону.

Всеукраїнський рейтинґ «Книжка року» заснований 1999 року і щорічно визначає кращі книжки, видані в Україні. Успіх проекту дозволив перетворити його на щорічну загальнонаціональну повномасштабну рейтингову акцію, яка триває впродовж цілого року.

«Книжка року» дозволяє: вияскравити, урельєфнити безперечні щорічні здобутки українського книжництва; детонувати у масовій свідомості резонанс коректного зіставлення цих здобутків з російськими аналогами (це надзвичайно важливо в умовах панування на українському ринку продукції російських видавницв); створити новітні орієнтири національної гордості.

            Експертами рейтинґу є провідні книгознавці, критики, вчені-гуманітарії, відомі письменники, політологи різної естетичної та ідеологічної орієнтації, журналісти та редактори популярних періодичних видань, культурологи, народні депутати, керівники відповідних державних установ (усього близько 100 осіб. Детальна інформація, а також оцінки експертів — на сайті: http://www.bukvoid.com.ua/). Експертна рада визначає кращі книжки вітчизняного видавничого асортименту поточного року в 7-ми номінаціях (кожна має три підномінації), що відповідають основним секторам українського книжкового ринку.

Декотрі незалежні пресові оцінки діяльності рейтинґової акції «Книжка року»:

ü  «Рейтинг популярности (не авторов даже – издательств!) – событие национального масштаба». — Власть и политика. 8.03.2002.

ü  «Книжка року», «Книжник-Ревю» — ці проекти круто загвинтили український читаючий соціум». — Література плюс. 2001, №2.

ü  «Рейтинги — вещь весьма своеобразная. Есть такие, которым доверять нельзя. Есть и другие — авторитетные, опирающиеся на прозрачную процедуру оценки, на мнения солидных экспертов и имеющие солидный стаж. Именно к последним относится Всеукраинская акция «Книжка года». — Киевский телеграф. 24.11.2003.

ü  «Книжка року» — поки що одноосібний український «Оскар» у галузі книжкового бізнесу». — ПіК. 13.02.2004.

ü  «Поза сумнівом, «Книжка року» — найбільш очікувана подія в нашому літературному житті». — Урядовий кур’єр. 05.03.2004.

ü  «Акція «Книжка року» під гаслом «Читайте книжки, що стали подією» утримує суспільство від девальвації цінностей». — День, 12.03.2005.

ü   «Книга года» способствует формированию хорошего литературного вкуса и моды на украинскую книгу».  — CosmoLady, 2005, №4.

ü  «Це незалежний від бажання/небажання авторів чи видавництв порівняльний огляд всього, що з‘явилося на книжкових прилавках упродовж сезону…  Рейтинґ свідомо дистанціюється від видавничих амбіцій і «сканує» ВЕСЬ асортимент книжкової пропозиції, доступний потенційному покупцеві... Результат рейтинґу – дорожня карта для постійного читача». — Закарпаття онлайн, 20.04.2010.

ü  «Весь комплект літератури, представленої на «Книжці року», можна автоматично, без ані найменшого колупання печі, везти на будь-яку міжнародну виставку. Чому цього ніколи не робилося й невідомо чи коли зробиться?» — Буквоїд, 17.11.2010.

 

Заключний етап акції — вручення премій за жанровими номінаціями — завжди стає важливою подією в суспільному житті України.  У церемонії щороку беруть участь 500-600 запрошених, серед яких представники уряду, ВРУ, ділових кіл, ЗМІ. На церемонії також завжди присутні представники дипломатичних корпусів багатьох країн світу, що представлені в Україні.

Урочисті  церемонії вшанування лавреатів відбуваються в престижних залах, як от: Будинок прийняттів Кабінету міністрів України, Український дім, Колонний зал ім.Лисенка Національної філармонії України, Київський державний театр оперети. Ведучими виступають відомі телеведучі й актори — Юрій Макаров, Ольга Герасим’юк, Марія Бурмака, Андрій Середа, Олександр Ірванець та ін.

 

З Положення про ХVIІІ Всеукраїнський рейтинг «Книжка року2016»

Номінаційне поле

Об’єктом рейтинґового дослідження «Книжка року’2016» є повний репертуар книжок, випущених від грудня 2015-го до грудня 2016-го року українськими видавцями самостійно або у співпраці з іноземними партнерами. Весь асортимент оцінюється в семи номінаціях, кожна з яких ділиться на підномінації відповідно до хронології або суміжної тематики.

  1.  

ХРЕСТОМАТІЯ

  • художня класика
  • життєписи
  • літературознавство / критика
  1.  

КРАСНЕ ПИСЬМЕНСТВО

  • сучасна українська проза / есеїстика / драматургія
  • жанрова література (детектив, фантастика, любовний роман тощо)
  • зарубіжна проза / есеїстика / драматургія
  • поезія / афористика
  1.  

СОФІЯ

  • зарубіжна гуманітаристика
  • вітчизняна гуманітаристика
  1.  

ОБРІЇ

  • науково-популярна література
  • публіцистика / сучасні мемуари
  • спеціальна література / довідкові видання
  1.  

МИНУВШИНА

  • науково-популярні видання
  • дослідження, документи
  • біографії, мемуари
  1.  

ДИТЯЧЕ СВЯТО

  • книжки для малечі та молодших школярів
  • твори для школярів середніх класів
  • підліткова та юнацтва література
  • пізнавальна та розвиваюча книга
  1.  

ВІЗИТІВКА

  • мистецтво
  • етнологія / етнографія / фольклор / історія повсякдення / соціолінгвістика
  • краєзнавча і туристична література / дорожні нотатки / урбаністика

Формування повних номінаційних списків

Повні списки кожної з 7-ми номінацій формуються на підставі трьох інформаційних джерел:

ü  асортименту книгарень.

ü  бібліографії Національної парламентської бібліотеки;

ü  пропозицій видавців;

Експерти

Рейтинґування здійснюють по 15-20 експертів-фахівців у кожній номінації.

Аби запобігти конфлікту інтересів, експерти не голосують за книжки, до видання яких вони причетні як автори, перекладачі, укладачі, або брали безпосередню участь у їхньому фінансуванні.

Критерії оцінювання

Експерти оцінюють книжки синкретично, тобто, у неподільності таких параметрів:

ü  Якість тексту / новизна твору / ориґінальність проекту

ü  Художньо-технічний рівень підготовки видання; якість редактури, впорядкування, довідкового апарату

ü  Актуальність появи даного твору на книжковому ринку.

            Відтак, узагальнюючим критерієм є: Книжка, як культурологічна подія сезону.

Експерти оцінюють повний номінаційний список, визначаючи по 14 кращих видань у кожній з підномінацій. Персональні експертні оцінки зводяться до гіт-параду за такою шкалою балів:

Місце

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Бали

128

96

64

48

32

24

16

12

8

6

4

3

2

1

 

Організація роботи експертів

Організатори ХVІІІ Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2016» забезпечують вільний доступ експертів до наявних в оргкомітеті книжок, що входять до повних номінаційних списків. За неможливість ознайомлення експертів з книжками-претендентами, не надісланими видавцями, організатори відповідальності не несуть.

Проміжне оцінювання відбувається з визначення «Лідерів літа»

Остаточне оцінювання річного асортименту відбувається упродовж узгодженого з експертами тижня наприкінці грудня. Уся статистика рейтинґування в повному обсязі (хто з експертів за які книжки голосував) публікується на сайті «Буквоїд».

Ґран-прі ХVIІІ Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2016» визначається шляхом персонального голосування усіх експертів за коротким списком із 10-ти претендентів, укладених з книжок, які набрали найбільшу кількість балів під час остаточного експертного опитування. Кожен експерт позначає в списку одну позицію. Переможець визначається простою більшістю поданих голосів.

Відзнаки

Книжки, що потрапили до Коротких списків (сім кращих у кожній підномінації), одержують відповідні Сертифікати. Книжки, що посіли перші місця у своїх підномінаціях, нагороджуються іменними лавреатськими Дипломами. Так само Дипломом нагороджується Краща серія року. Настільною динамічною скульптурою «Видавничий імідж» нагороджується краще видавництво року (за статистичним підсумком номінованих книжок цього видавництва). Видання–володар Ґран-прі дістає відзнаку у вигляді настільної Піраміди успіху з декоративно-коштовного каменю.

Щороку передбачені неофіційні спеціальні призи та відзнаки.

Видавці, чиї книжки увійшли до Коротких списків рейтинґу, мають право на використання Герба «Книжки року» з написом «Номінант» у своїй промоційній кампанії.   Видавці, чиї книжки стали лавреатами рейтинґу та дістали Ґран-прі, одержують право використовувати символіку «Книжки року» з відповідними написами. Макети стікерів надає редакція рейтинґу.

 

Інформаційна-підтримка

ü  номінаційні шорт-листи та списки переможців рейтинґу публікуватимуться на сторінках інформаційних партнерів: у ґазетах «Україна молода», «Дзеркало тижня», «День»,  «Газета по-українськи», «Критика», «Високий замок», «Українська літературна газета», «Літературна Україна»; в журналах «Радуга», «Кур’єр Кривбасу», «Всесвіт», «Бібліотечна планета»; на сайті «Буквоїд»; «ЛітАкцент»;

ü  за результатами рейтинґу плануються інтерв’ю з організаторами та експертами в ефірі наших інформаційних радіо-партнерів: УР-1, «Культура», Радіо «Свобода», та «Ера-ФМ»;

ü  згідно рекомендації Міністерства культури і мистецтв України (№12-5319/18 від 17.10.2002 р.) при формуванні репертуару «Української бібліотечної серії» (державна програма централізованої закупівлі книжок для бібліотек) перевага надаватиметься книжкам-переможцям «Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року».

 

СПИСОК експертів ХVІІІ Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2016»

за абеткою:

  1.  

АФОНІН Олександр

Президент Української асоціації видавців

  1.  

БАБІЙ Галина

Авторка і ведуча програм Національної радіокомпанії

  1.  

БІЛЕНКО Галина

Заступник редактора журналу «Радуга»

  1.  

БІЛОКІНЬ Сергій

Старший науковий працівник Інституту історії України НАНУ

  1.  

БІЛОЦЕРКІВЕЦЬ Наталка

Поет

  1.  

БОГУСЛАВСЬКА Анастасія

Журналіст газети «Україна молода»

  1.  

БОДАК Ольга

Керівник Центру комплектування Національної бібліотеки ім.В.Вернадського

  1.  

БОНДАРЕНКО Станіслав

Головний редактор газети «Літературна Україна»

  1.  

БОРЯК Геннадій

Заступник директора Інституту історії України, член-кореспондент НАНУ; член правління Національної спілки краєзнавців

  1.  

БОРЯК Олена

Етнолог, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф

  1.  

ВАСИЛЬЄВ Сергій

Оглядач з питань культури газети «Комерсант-Weekеnd»

  1.  

ВЕРГЕЛІС Олег

Арт-критик, завідувач відділу культури газети «Дзеркало тижня»

  1.  

ВОЙТЕНКО Володимир

Кінокритик; головний редактор ресурсу «КІNО-КОЛО»; автор і ведучий програми «Аргумент кіно» на телеканалі «1+1»

  1.  

ВОЛОДАРСЬКИЙ Юрій

Книжковий оглядач журналу «ШО»

  1.  

ВОЛОШЕНЮК Оксана

Провідний мистецтвознавець Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії НАНУ, виконавчий директор МБФ «Академія української преси»

  1.  

ГАБОР Василь

Письменник, літературознавець,

  1.  

ГАВРИЛОВА Юка

Журналіст, літагент; голова київської організації Незалежної медіа-профспілки України

  1.  

ГАЛЬЧЕНКО Сергій

Заступник директора Інституту літератури НАНУ

  1.  

ГИРИЧ Ігор

Заввідділу Інституту української археографії та джерелознавства НАНУ, шеф-редактор журналу «Пам´ятки України»

  1.  

ГОЛОВАНЬ Тарас

Науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

ГОЛОВАТА Лариса

Старший науковий співробітник Львівської наукової бібліотеки ім.В.Стефаника

  1.  

ГОРБАЧОВ Дмитро

Професор Інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого

  1.  

ГОШ Олексій

Директор з розвитку ІА «Контекст Медіа», медіа-експерт,

літературознавець

  1.  

ГРАБАР Сергій

Письменник

  1.  

ГРИМИЧ Марина

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету, спеціаліст із соціальної антропології, письменник

  1.  

ДАНИЛЕНКО Володимир

Письменник, літературний критик, голова Київської організації НСПУ

  1.  

ДИКАНЬ Костянтин

Політолог, заступник директора Інституту екотехнології і ресурсозберігання

  1.  

ДМИТРЕНКО Микола

Доктор філологічних наук, фольклорист, письменник

  1.  

ДРОЗДОВСЬКИЙ Дмитро

Літературний критик; головний редактор журналу «Всесвіт»

  1.  

ДУБАС Олексій

Кандидат політичних наук; президент видавництва «Ґенеза»

  1.  

ЄМЕЦЬ-ДОБРОНОСОВА Юлія

Філософ, письменниця, доцент філософії Національного транспортного університету

  1.  

ЖЕЖЕРА Віталій

Оглядач газет «Голос України», «Газети по-українськи»; театрознавець

  1.  

ЖУЛИНСЬКИЙ Микола

Академік, директор Інституту літератури НАНУ

  1.  

ЗАХАРКІН Степан

Науковий працівник Інституту літератури НАНУ

  1.  

КАЧАН Анатолій

Голова творчого об’єднання дитячих письменників НСПУ

  1.  

КІЯНОВСЬКА Маріанна

Письменниця

  1.  

КЛИМЕНКО Борис

Філолог, журналіст «РадіоФранс інтернасьональ EFE»

  1.  

КЛИМЕНКО Валентина

Журналіст, мистецтвознавець

  1.  

КЛИМЧУК Микола

Історик; головний редактор видавництва «Laurus»

  1.  

КОВАЛЕНКО Сергій

Історик

  1.  

КОВАЛИНСЬКИЙ Віталій

Історик, літератор заввідділу музею історії Києва

  1.  

КОВАЛІВ Юрій

Доктор філологічних наук, професор Київського Університету; лавреат Шевченківської премії

  1.  

КОВАЛЬ Ірина

Психотерапевт, доцент Національної медичної академії

  1.  

КОВАЛЬСЬКИЙ Юрій

Головний редактор журналу «Радуга»

  1.  

КОКОТЮХА Андрій

Письменник, журналіст

  1.  

КОМЕЛЬКОВ Юрій

Мистецтвознавець, галерист

  1.  

КОНОНЕНКО Олексій

Письменник, начальник управління видавничої справи та книгорозповсюдження Держтелерадіо

  1.  

КОНОНЕНКО Юрій

Директор департаменту Міністерства освіти і науки

  1.  

КОЦАРЕВ Олег

Письменник, рецензент

  1.  

КРАСЮК Олександер

Культуролог, перекладач

  1.  

КРЕКОТЕНЬ Ольга

Помічник аташе з питань культури Посольства США

  1.  

КРУЛІКОВСЬКИЙ Юрій

Директор Фонду сприяння розвитку мистецтв

  1.  

КУЗАН Василь

Письменник

  1.  

КУЛЬЧИЦЬКИЙ Станіслав

Завідувач відділу Інституту історії України НАНУ

  1.  

МАЙДАНСЬКА Софія

Письменник, музикант

  1.  

МАЛАКОВ Дмитро

Заступник директора з наукової роботи Музей історії Києва

  1.  

МАЛИК Галина

Дитяча письменниця

  1.  

МАЛІКЄНАЙТЕ Рута

Директор видавництва «Балтія-Друк»

  1.  

МАРЧЕНКО Наталія

Старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ

  1.  

МЕДВЕДЄВА Валентина

Професор кафедри книгознавства і бібліотекознавства КНУКіМ

  1.  

МЕЛЬНИК Віктор

Заступник головного редактора газети «Літературна Україна»

  1.  

МИКИТЕНКО Юрій

Шеф-редактор журналу «Всесвіт», доктор філософії (літературознавство)

  1.  

МИХЕД Павло

Провідний науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

МОВЧАН Раїса

Провідний науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

МОЙСЕЇВ Ігор

Культуролог

  1.  

НАЗАРЕНКО Михайло

Письменник, викладач Київського Національного університету

  1.  

НАХЛІК Євген

Директор Інституту Івана Франка НАН України

  1.  

ОГАР Емілія

Професор Української Академії друкарства; доктор наук із соціальної комунікації

  1.  

ОЛІЙНИК Ірина

Доцент кафедри  слов‘янської філології КиМУ

  1.  

ОСТАШ Ігор

Науковець, політик, дипломат

  1.  

ПАВЛЮК Ігор

Письменник, старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

ПАНЧЕНКО Володимир

Літературний критик, професор Києво-Могилянської академії, головний редактор порталу «ЛітАкцент»

  1.  

ПОЛІНЕНКО Вікторія

Науковий співробітник Державного центру театрального мистецтва ім.Курбаса

  1.  

ПОЛІЩУК Олена

Вчений секретар Інституту літератури НАНУ

  1.  

ПОЛІЩУК Ярослав

Доктор філологічних наук, професор

  1.  

ПРОЛЄЄВ Сергій

Президент Українського філософського фонду

  1.  

РОДИК Костянтин

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

РОДІНА Галина

Директор Центру рейтинґових досліджень «Еліт-Профі»

  1.  

РОДІНА Олена

Літературний редактор журналу «Bazaar»

  1.  

РУДЗИЦЬКИЙ Артур

Президент  Асоціації Європейських журналістів (АЕЖ-Україна)

  1.  

РЯБЧУК Микола

Культуролог

  1.  

СЕМКІВ Ростислав

Доцент кафедри літературознавство Києво-Могилянської академії

  1.  

СИДОРЖЕВСЬКИЙ Михайло

Голова НСПУ; Головний редактор «Української літературної газети»

  1.  

СТЕПУРІН Ігор

Генеральний директор «Самміт-книга»

  1.  

СТРОЛЯ Віргініюс

Історик, головний редактор видавництва «Балтія-Друк»

  1.  

СУЛИМА Микола

Заступник директора Інституту літератури НАНУ

  1.  

ТАРАН Людмила

Старший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень  при Міністерстві культури; оглядач газети «Вечірній Київ»

  1.  

ТАРНАШИНСЬКА Людмила

Старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

ТЕРЕМКО Василь

Доктор наук із соціальних комунікацій; завідувач кафедри видавничої справи Інституту журналістики КДУ

  1.  

ТИМОШИК Микола

Завідувач кафедри видавничої справи та мережевих видань Інституту журналістики та міжнародних відносин КНУКіМ

  1.  

ТИХИЙ Володимир

Консультант-фрілансер з екологічного менеджменту, кандидат фізико-математичних наук

  1.  

ФЕДАКА Сергій

Професор історії Ужгородського університету

  1.  

ФЕДЮК Тарас

Поет, віце-президент Асоціації українських письменників

  1.  

ЦИМБАЛ Ярина

Науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

ЧЕПОВИЙ Володимир

Президент Української Бізнес Асоціації, шеф-редактор газети «Бізнес»

  1.  

ЧЕРНЯВСЬКА-НАБОКА Інна

Лікар; колишній політв’язень

  1.  

ШЛІПЧЕНКО Світлана

Старший науковий працівник Інституту філософії НАНУ

  1.  

ШПИТАЛЬ Анатолій

Старший науковий працівник Інституту літератури НАНУ

  1.  

ЩЕРБАЧЕНКО Тетяна

Головний редактор порталу «BaraBooka. Простір української дитячої книги»

  1.  

ЯКОВЛЕВ Володимир

Засновник інтернет-спільноти «Стівен Кінґ. Український клуб»; 
видавничий піар-менеджер

 

СПИСОК експертів ХVІІІ Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2016»

за номінаціями:

Експерти номінації «ХРЕСТОМАТІЯ»

  1.  

Ольга БОДАК

Керівник Центру комплектування Національної бібліотеки ім.В.Вернадського

  1.  

Сергій ГАЛЬЧЕНКО

Заступник директора Інституту літератури НАНУ

  1.  

Тарас ГОЛОВАНЬ

Науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ

Академік, директор Інституту літератури НАНУ

  1.  

Степан ЗАХАРКІН

Науковий працівник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Борис КЛИМЕНКО

Філолог, журналіст «РадіоФранс інтернасьональ EFE»

  1.  

Юрій КОВАЛІВ

Доктор філологічних наук, професор Київського Університету; лавреат Шевченківської премії

  1.  

Ольга КРЕКОТЕНЬ

Помічник аташе з питань культури Посольства США

  1.  

Юрій МИКИТЕНКО

Шеф-редактор журналу «Всесвіт», доктор філософії (літературознавство)

  1.  

Павло МИХЕД

Провідний науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Раїса МОВЧАН

Старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Ігор МОЙСЕЇВ

Культуролог

  1.  

Михайло НАЗАРЕНКО

Письменник, викладач Київського Національного університету

  1.  

Євген НАХЛІК

Директор Інституту Івана Франка НАН України

  1.  

Ігор ПАВЛЮК

Старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Володимир ПАНЧЕНКО

Літературний критик, професор Києво-Могилянської академії, головний редактор порталу «ЛітАкцент»

  1.  

Ярослав ПОЛІЩУК

Доктор філологічних наук, професор

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Микола СУЛИМА

Заступник директора Інституту літератури НАНУ

  1.  

Людмила ТАРНАШИНСЬКА

Старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

 

Експерти номінації «КРАСНЕ ПИСЬМЕНСТВО»

  1.  

Наталка БІЛОЦЕРКІВЕЦЬ

Поет

  1.  

Станіслав БОНДАРЕНКО

Головний редактор газети «Літературна Україна»

  1.  

Юрій ВОЛОДАРСЬКИЙ

Книжковий оглядач журналу «ШО»

  1.  

Василь ГАБОР

Письменник, літературознавець,

  1.  

Юка ГАВРИЛОВА

Журналіст, літагент; голова київської організації Незалежної медіа-профспілки України

  1.  

Сергій ГРАБАР

Письменник

  1.  

Володимир ДАНИЛЕНКО

Письменник, літературний критик, голова Київської організації НСПУ

  1.  

Дмитро ДРОЗДОВСЬКИЙ

Літературний критик; головний редактор журналу «Всесвіт»

  1.  

Юрій КОВАЛІВ

Доктор філологічних наук, професор Київського Університету; лавреат Шевченківської премії

  1.  

Юрій КОВАЛЬСЬКИЙ

Головний редактор журналу «Радуга»

  1.  

Андрій КОКОТЮХА

Письменник, журналіст

  1.  

Олег КОЦАРЕВ

Письменник, рецензент

  1.  

Василь КУЗАН

Письменник

  1.  

Софія МАЙДАНСЬКА

Письменник, музикант

  1.  

Віктор МЕЛЬНИК

Заступник головного редактора газети «Літературна Україна»

  1.  

Ігор ПАВЛЮК

Письменник, старший науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Володимир ПАНЧЕНКО

Літературний критик, професор Києво-Могилянської академії, головний редактор порталу «ЛітАкцент»

  1.  

Олена ПОЛІЩУК

Вчений секретар Інституту літератури НАНУ

  1.  

Ярослав ПОЛІЩУК

Доктор філологічних наук, професор

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Микола РЯБЧУК

Культуролог

  1.  

Ростислав СЕМКІВ

Доцент кафедри літературознавство Києво-Могилянської академії

  1.  

Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ

Голова НСПУ; Головний редактор «Української літературної газети»

  1.  

Людмила ТАРАН

Старший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень  при Міністерстві культури; оглядач газети «Вечірній Київ»

  1.  

Тарас ФЕДЮК

Поет, віце-президент Асоціації українських письменників

  1.  

Володимир ЯКОВЛЕВ

Засновник інтернет-спільноти «Стівен Кінґ. Український клуб»; 
видавничий піар-менеджер

 

Експерти номінації «СОФІЯ»

  1.  

Костянтин ДИКАНЬ

Політолог, заступник директора Інституту екотехнології і ресурсозберігання

  1.  

Дмитро ДРОЗДОВСЬКИЙ

Літературний критик; головний редактор журналу «Всесвіт»

  1.  

Юлія ЄМЕЦЬ-ДОБРОНОСОВА

Філософ, письменниця, доцент філософії Національного транспортного університету

  1.  

Ірина КОВАЛЬ

Психотерапевт, доцент Національної медичної академії

  1.  

Павло МИХЕД

Провідний науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Вікторія ПОЛІНЕНКО

Науковий співробітник Державного центру театрального мистецтва ім.Курбаса

  1.  

Сергій ПРОЛЄЄВ

Президент Українського філософського фонду

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Світлана ШЛІПЧЕНКО

Старший науковий працівник Інституту філософії НАНУ

 

Експерти номінації «МИНУВШИНА»

  1.  

Сергій БІЛОКІНЬ

Старший науковий працівник Інституту історії України НАНУ

  1.  

Ольга БОДАК

Керівник Центру комплектування Національної бібліотеки ім.В.Вернадського

  1.  

Геннадій БОРЯК

Заступник директора Інституту історії України, член-кореспондент НАНУ

  1.  

Ігор ГИРИЧ

Заввідділу Інституту української археографії та джерелознавства НАНУ, шеф-редактор журналу "»Пам´ятки України»

  1.  

Сергій ГРАБАР

Письменник

  1.  

Лариса ГОЛОВАТА

Заступник директора Львівської наукової бібліотеки ім.В.Стефаника

  1.  

Костянтин ДИКАНЬ

Політолог, директора Інституту проблем радикалізму

  1.  

Олексій ДУБАС

Кандидат політичних наук; президент видавництва «Ґенеза»

  1.  

Микола КЛИМЧУК

Історик; головний редактор видавництва «Laurus»

  1.  

Сергій КОВАЛЕНКО

Історик

  1.  

Юрій КОНОНЕНКО

Директор департаменту Міністерства освіти і науки

  1.  

Ольга КРЕКОТЕНЬ

Помічник аташе з питань культури Посольства США

  1.  

Олександер КРАСЮК

Культуролог, перекладач

  1.  

Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Завідувач відділу Інституту історії України НАНУ

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ

Голова НСПУ; Головний редактор «Української літературної газети»

  1.  

Віргініюс СТРОЛЯ

Історик, головний редактор видавництва «Балтія-Друк»

  1.  

Микола ТИМОШИК

Завідувач кафедри видавничої справи та мережевих видань Інституту журналістики та міжнародних відносин КНУКіМ

  1.  

Сергій ФЕДАКА

Професор історії Ужгородського університету

  1.  

Ярина ЦИМБАЛ

Науковий співробітник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Інна ЧЕРНЯВСЬКА-НАБОКА

Лікар; колишній політв’язень

  1.  

Анатолій ШПИТАЛЬ

Старший науковий працівник Інституту літератури НАНУ

 

Експерти номінації «ОБРІЇ»

  1.  

Олександр АФОНІН

Президент Української асоціації видавців

  1.  

Ольга БОДАК

Керівник Центру комплектування Національної бібліотеки ім.В.Вернадського

  1.  

Олексій ГОШ

Директор з розвитку ІА «Контекст Медіа», медіа-експерт,

літературознавець

  1.  

Костянтин ДИКАНЬ

Політолог, заступник директора Інституту екотехнології і ресурсозберігання

  1.  

Ірина КОВАЛЬ

Психотерапевт, доцент Національної медичної академії

  1.  

Андрій КОКОТЮХА

Письменник, журналіст

  1.  

Юрій КОНОНЕНКО

Директор департаменту Міністерства освіти і науки

  1.  

Валентина МЕДВЕДЄВА

Професор кафедри книгознавства і бібліотекознавства КНУКіМ

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Галина РОДІНА

Директор Центру рейтинґових досліджень «Еліт-Профі»

  1.  

Ігор ОСТАШ

Науковець, політик, дипломат

  1.  

Василь ТЕРЕМКО

Доктор наук із соціальних комунікацій; завідувач кафедри видавничої справи Інституту журналістики КДУ

  1.  

Микола ТИМОШИК

Завідувач кафедри видавничої справи та мережевих видань Інституту журналістики та міжнародних відносин КНУКіМ

  1.  

Володимир ТИХИЙ

Консультант-фрілансер з екологічного менеджменту, кандидат фізико-математичних наук

  1.  

Володимир ЧЕПОВИЙ

Президент Української Бізнес Асоціації, шеф-редактор газети «Бізнес»

 

Експерти номінації «ДИТЯЧЕ СВЯТО»

  1.  

Галина БАБІЙ

Авторка і ведуча програм Національної радіокомпанії

  1.  

Галина БІЛЕНКО

Заступник редактора журналу «Радуга»

  1.  

Анастасія БОГУСЛАВСЬКА

Журналіст газети «Україна молода»

  1.  

Анатолій КАЧАН

Голова творчого об’єднання дитячих письменників НСПУ

  1.  

Маріанна КІЯНОВСЬКА

Письменниця

  1.  

Олексій КОНОНЕНКО

Письменник, начальник управління видавничої справи та книгорозповсюдження Держтелерадіо

  1.  

Галина МАЛИК

Дитяча письменниця

  1.  

Наталія МАРЧЕНКО

Старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ

  1.  

Емілія ОГАР

Професор Української Академії друкарства; доктор наук із соціальної комунікації

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Галина РОДІНА

Директор Центру рейтинґових досліджень «Еліт-Профі»

  1.  

Олена РОДІНА

Літературний редактор журналу «Bazaar»

  1.  

Тетяна ЩЕРБАЧЕНКО

Головний редактор порталу «BaraBooka. Простір української дитячої книги»

 

Експерти номінації «ВІЗИТІВКА»

  1.  

Геннадій БОРЯК

Заступник директора Інституту історії України, член-кореспондент НАНУ; член правління Національної спілки краєзнавців

  1.  

Олена БОРЯК

Етнолог, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф

  1.  

Сергій ВАСИЛЬЄВ

Оглядач з питань культури газети «Комерсант-Weekеnd»

  1.  

Олег ВЕРГЕЛІС

Арт-критик, завідувач відділу культури газети «Дзеркало тижня»

  1.  

Володимир ВОЙТЕНКО

Кінокритик; головний редактор ресурсу «КІNО-КОЛО»; автор і ведучий програми «Аргумент кіно» на телеканалі «1+1»

  1.  

Оксана ВОЛОШЕНЮК

Провідний мистецтвознавець Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії НАНУ, виконавчий директор МБФ «Академія української преси»

  1.  

Юка ГАВРИЛОВА

Журналіст, літагент; голова київської організації Незалежної медіа-профспілки України

  1.  

Лариса ГОЛОВАТА

Заступник директора Львівської наукової бібліотеки ім.В.Стефаника

  1.  

Дмитро ГОРБАЧОВ

Професор Інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого

  1.  

Сергій ГРАБАР

Письменник

  1.  

Марина ГРИМИЧ

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету, спеціаліст із соціальної антропології, письменник

  1.  

Микола ДМИТРЕНКО

Доктор філологічних наук, фольклорист, письменник

  1.  

Юлія ЄМЕЦЬ-ДОБРОНОСОВА

Філософ, письменниця, доцент філософії Національного транспортного університету

  1.  

Віталій ЖЕЖЕРА

Оглядач газети «Голос України»

  1.  

Степан ЗАХАРКІН

Науковий працівник Інституту літератури НАНУ

  1.  

Валентина КЛИМЕНКО

Журналіст, мистецтвознавець

  1.  

Віталій КОВАЛИНСЬКИЙ

Історик, літератор заввідділу музею історії Києва

  1.  

Юрій КОМЕЛЬКОВ

Мистецтвознавець, галерист

  1.  

Олександер КРАСЮК

Культуролог, перекладач

  1.  

Ольга КРЕКОТЕНЬ

Помічник аташе з питань культури Посольства США

  1.  

Юрій КРУЛІКОВСЬКИЙ

Директор Фонду сприяння розвитку мистецтв

  1.  

Василь КУЗАН

Письменник

  1.  

Дмитро МАЛАКОВ

Заступник директора з наукової роботи Музей історії Києва

  1.  

МАЛІКЄНАЙТЕ Рута

Директор видавництва «Балтія-Друк»

  1.  

Ірина ОЛІЙНИК

Доцент кафедри  слов‘янської філології КиМУ

  1.  

Галина РОДІНА

Директор Центру рейтинґових досліджень «Еліт-Профі»

  1.  

Костянтин РОДИК

Аналітик літературно-книжкового ринку; Президент Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року»

  1.  

Артур РУДЗИЦЬКИЙ

Президент  Асоціації Європейських журналістів (АЕЖ-Україна)

  1.  

Ігор СТЕПУРІН

Генеральний директор «Самміт-книга»

  1.  

Людмила ТАРАН

Старший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень  при Міністерстві культури; оглядач газети «Вечірній Київ»

  1.  

Світлана ШЛІПЧЕНКО

Старший науковий працівник Інституту філософії НАНУ

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери