Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Фестивалі

Події

05.03.2013|23:35|Буквоїд

Письменники запропонували встановити в Україні перший пам’ятник Книзі

Нещодавно письменники відсвяткували своє професійне свято. Це вже стає традицією: щорічно вони збираються 3 березня увечері в ресторані «Старе Запоріжжя».

Цікавими є і свято, і саме приміщення, де збираються письменники за сприяння фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції». А історія будівлі така, що в ній за часів Російської імперії  була перша майстерня по виготовленню цукатів. Їх називали тоді сухим варенням. Власником майстерні був Балабушка. Саме до нього в гості (тепер вул. Сагайдачного, 27) завітала цариця Катерина ІІ, щоб віддати належне майстрові і його новій екзотичній страві, яку так і називали: «Балабушки».

Отож свято письменників уже не вперше відбувається  в історичному місці з вишуканим частуванням під акомпанемент відомих музикантів. Вечір проходив у цікавій формі. Ведучі свята дитяча письменниця Лариса Ніцой та співак, заслужений діяч мистецтв, професор Володимир Шинкарук розповідали невідомі та відомі факти з життя письменників, а всі присутні мали відгадати, про кого йшла мова. Так у легкій ігровій формі, пролетіла не одна година. Слово надавалося всім присутнім письменникам та гостям, читалася поезія, прозаїки виголошували тости. Своїми знаннями творчості багатьох письменників здивувала і порадувала дружина Василя Шкляра - Валентина. Письменниця з Вінниці Наталя Доляк виграла приз - ексклюзивну записну книжку. Питання, завдяки якому вона обійшла своїх супернків, здавалося, було простим: назвати сучасних українських дитячих авторів. Електронні книжки виграли письменниця Дара Корній зі Львова, поетеси Наталка Позняк з Києва та Алла Миколаєнко з Конотопа. Сувеніри отримали усі гості: письменники Василь Шкляр, брати Капранови, Марина Гримич, Зірка Мензатюк, Ліля Мусіхіна, поети Дмитро Лазуткін, Леся Мудрак, Наталка Позняк, Оксана Кротюк, Анна Малігон, Володимир Цибулько, Сергій Батурин та багато інших авторів. Узагалі на святі було близько шістдесяти митців. 

Не забули письменники пом´янути свого колегу, Миколу Сингаївського, якого на момент святкування не стало рівно 9 днів. Пожурили ЗМІ, які навіть не звернули увагу на велику втрату для України, бо творчість цього поета добре відома багатьом поколінням українців. Узяти хоча б його пісню «Чорнобривці».

Під керівництвом відомого хормейстера України, Вікторії Касянової, яка свого часу керувала хором Державного радіо, та багатьма іншими знаменитими колективами, а тепер займається викладацькою роботою, під акомпанемент композитора Валентина Касьянова усіма присутніми в пам´ять про відомого поета була виконана пісня «Чорнобривці».

Лунали на святі привітання від гостей: «монстра кіноіндустрії» - перекладача американських фільмів українською мовою Олекси Негребецького, голови незалежної медіа-профспілки, журналіста Юрія Луканова, Дипломата, колишнього посла України в Канаді Ігоря Осташа,  співаків Марійки Бурмаки, Бандераса, літературних діячів Євгенії Пірог, Наталі Марченко та інших, видавців, громадських діячів.

Уже стало традиційним поїдання письменниками книги, тільки минулого року торт був у вигляді друкованої книжки, цього року творець кулінарного шедевру модернізувався і запропонував авторам посмакувати її електронним варіантом.

Родзинкою свята став проект, який письменники запропонували громадськості - установити в Києві перший пам´ятник Книзі. Подібні пам´ятники вже є в багатьох Європейських країнах. Гроші на пам´ятник здаватимуть, як у давнину, громадяни. Для цього відкрито рахунок в ПАТ «Альфа-Банк» № 26009011088001, код банку (МФО) 300346, код за ЄДРПОУ 36757473. Ініціатор проекту Лариса Ніцой повідомила, що прізвища всіх благодійників, не залежно від внеску, увійдуть в історію, оскільки стануть композиційною складовою пам´ятника. Малюнок виконала українська художниця Еліна Елліс, яка мешкає в Британії. Тепер питання залежатиме від міських депутатів, до яких письменники підписали лист-звернення з клопотанням ухвалити рішення про землевідведення та встановлення пам´ятника.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери