Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Події

14.04.2021|13:27|Буквоїд

Помер письменник Ігор Гаврилюк

У Калуші помер письменник, почесний громадянин міста Ігор Гаврилюк.

Народився Ігор Гаврилюк 16 березня 1941 року в селі Довжка. Закінчив середню школу в селі Сівка Войнилівська, ремісниче училище в Калуші (1959 р.) та Івано-Франківський  інститут нафти і газу (1976 р.). З 1959 по 1963 рік працював на шахтах Донбасу машиністом підземного електровоза та вибійником. Там же вступив на вечірнє відділення гірничо-металургійного інституту. Три роки служив у війську, а після демобілізації, попрацювавши ще кілька літ вибійником, переїхав до Калуша.

Член Національної спілки письменників України (з 1985 р.). Був членом першого Крайового Проводу Руху, делегатом установчого з’їзду Руху, делегатом установчого з’їзду Товариства української мови, головував у першому міськрайонному об’єднанні Товариства та співголовував у першому міжрайонному Проводі Руху. Двічі обирався до Івано-Франківської обласної ради (перше та п’яте скликання).

Кандидат в майстри спорту (у двох видах), чемпіон Івано-Франківщини з російських та міжнародних шашок, володар кубка області (у складі команди) з волейболу і т.д.

Ігор Гаврилюк – автор літературних пародій, віршованих і прозових сатиричних творів, гуморесок, епіграм, байок, епітафій, фейлетонів, віршів, загадок і казок для дітей. За допомогою своїх творів він робить спробу художньо дослідити й довести до читача усі негаразди, які є у нашому житті. Сам Ігор Іванович тонко відчуває гумор, блискуче знає його природу і закони.

Видав п’ять дитячих збірочок, дві книги вибраних творів, збірку політичної сатири, три томи „Новітньої історіі України (з інодержавними вкрапленнями) в новинах”, але його улюбленим жанром завжди залишались пародії – загалом написав їх близько 600, 250 з яких увійшли в  збірку „Прикарпатські браконьєри”. В доробку літератора більше 25 книжок: для дітей і  дорослих.

Його пародії писані на твори найвідоміших українських поетів – серед яких чимало лауреатів Шевченківської премії – Дмитро Павличко, Ліна Костенко, Леонід Талалай, Степан Пушик, Дмитро Кремінь, Павло Гірник, Петро Скунць, Володимир Коломієць, Павло Мовчан… І тому не дивно, що дехто з літераторів стверджує, що Ігор Гаврилюк один з найсильніших сучасних українських пародистів. Більше 20 разів його сатиричні вірші звучали (виключно з Праги) по всесвітній службі україномовного радіо «Свобода». Окрім гумору, сатири та пародій написав і видрукував чимало гострих статей та фейлетонів на природоохоронну тематику. Не один раз на цю ж тему виступав по радіо і телебаченню. Дещо з його доробку перекладалось на російську, угорську та білоруську мови.

Більше 1400 книг передав Ігор Іванович Гаврилюк на Схід, у бібліотеки звільнених міст і сіл і, звичайно, на передову.

P.S. "Буквоїд" висловлює глибокі співчуття рідним та близьким Ігоря Гаврилюка



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери