Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Премії

Події

20.04.2017|11:53|Буквоїд

Премію «Глодоський скарб» отримає Андрій Содомора

26 квітня, о 15.00, у залі літературної експозиції Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка (вул. Івана Франка, 150/152) відбудеться особлива подія. Особливою вона буде і для музею зокрема, і для культурно-мистецького життя Львова загалом, і, врешті, - особлива вона у всеукраїнському масштабі. Лауреатом цьогорічної премії „Глодоський скарб” став відомий письменник, есеїст, перекладач і літературознавець Андрій Содомора.

Андрій Олександрович Содомора - автор прозових і поетичних творів, нарисів, образків і медитацій, есеїв, досліджень літературознавчого і культурологічного характерів, низки перекладів з давньогрецьких і давньоримських авторів, на сьогодні є найкращим знавцем античності в Україні. Та, властиво, не просто знавцем, а осмислювачем, ретранслятором та актуалізатором у найрізноманітніших жанрах і формах, а передусім у власній творчості. Андрій Содомора - великий майстер малих форм: чи то поетичних мініатюр, чи то настроєвих новел і медитацій, аналогів яких в українській літературі, певно, й не знайти і які вже віддавна здобули вдячну читацьку аудиторію.

Прикметність цьогорічної церемонії нагородження "Глодоським скарбом" у тому, що вперше за свою одинадцятирічну історію вона відбуватиметься у Львові - місті, особливо важливому для Андрія Содомори. І не тільки тому, що тут він прожив усе доросле життя, але й тому, що впродовж десятиліть творчо пізнавав місто, і саме Львів став матеріалом для універсалізації багатьох важливих та особливо близьких йому тем.

Фундатором премії є відомий український письменник Григорій Гусейнов, головний редактор часопису "Кур´єр Кривбасу". Премію було засновано 2007 року, і відтоді щорічно її лауреатами є знакові письменники та діячі культури.

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, знаний як Дім Франка, - це місце, де культурно-мистецькі заходи відбуваються не так часто. Церемонія нагородження премією "Глодоський скарб" стане чи не першою подією в оновленому музеї, відтепер важливій точці на культурній карті Львова, місці, де збиратимуться вчені і митці, письменники і музиканти, малярі і громадські діячі, об´єднані Франковою ідеєю "цілого чоловіка". Андрій Содомора - живе втілення цього ідеалу, і не тільки тому, що є автором цікавих евристичних студій про Івана Франка, але й тому, що своєю творчою діяльністю показує приклад живого літератора, людини тонкої, але водночас принципової.

Львівське вручення "Глодоського скарбу" пройде у форматі лекції Андрія Содомори під назвою "Усмішка". Нового лауреата представлятимуть і вітатимуть фундатор премії Григорій Гусейнов, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, літературознавець, франкознавець і громадський діяч Богдан Тихолоз, член-кореспондент НАН України, професор Львівського національного університету Микола Ільницький, спеціальний гість із Києва - кінокритик, кінознавець і кіносценарист Сергій Тримбач, а також львівський музичний етногурт "Курбаси" .

Модеруватиме захід літературознавець та есеїст Данило Ільницький.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери