Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Премії

Події

16.07.2015|09:07|Буквоїд

Оголошено лауреата премії імені Бориса Нечерди

Лауреатом літературної премії імені Бориса Нечерди 2015 року, заснованої Лігою українських меценатів та редколегією журналу «Київ», став Олександр Косенко за поетичну збірку «Гартування води».

«Олександр Косенко – український поет, який не схожий на представників свого покоління: вишуканий, але невимушений за стилем, темпераментний, але не епатажний за інтонацією, метафоричний, але не категоричний у творенні художньої системи координат, невпинний – у вимогливості до письма», – зазначає поет Павло Щириця.

Збірка «Гартування води» позначена яскравою індивідуальністю. У ній – унікальне поетичне потрактування подій, картинки живого світу, містерії віртуальності, майстерне відтворення стану людської душі. У творчості Косенка сплелися романтизм, бунтарство і лірично-філософський безмір. Високоінтелектуальна, неординарна поезія автора володіє даром притягальності, яка, вочевидь, виростає із енергії Українського Степу, який народив світові Олександра Косенка.

«Ширина, просторінь поетичного вдихання і видихання Косенка беззаперечно пов’язана із магією Українського Степу, без якого не було би Володимира Винниченка, Юрія Яновського, Евгена Маланюка, Володимира Базилевського… У його поетичній ході відчутна ся славна традиція славної ходи славного дихання Степу», – зауважує літературний критик Євген Баран.

Народився Олександр Косенко 13 квітня 1957 року в селі Доніно-Кам’янка Знам’янського району на Кіровоградщині.

Перші публікації датовані 1988 роком. Друкувався в газетах «Літературна Україна», «Українська літературна газета», «Кіровоградська правда», «Україна-центр», «Народне слово», «Вечірня газета», «Ровесник» (Тернопіль); журналах «Поріг», «Степ», «Вежа», «Дзвін», «Золота пектораль» та ін.

Лауреат літературної премії імені Євгена Маланюка 2010 року за дебютну книгу «НА СЬОМИЙ ДЕНЬ».

Премія присуджується щорічно до 11 липня – дня народження Бориса Нечерди за пошук нової поетичної мови, самобутні художні відкриття та утвердження нових напрямів в українській поезії.

Свого часу лауреатами премії імені Бориса Нечерди стали Іван Андрусяк, Світлана Антонишин, Станіслав Бондаренко, Павло Вольвач, Валентина Давиденко, Сергій Жадан, Теодозія Зарівна, Анатолій Кичинський, Любов Проць, Василь Слапчук, Олег Соловей, Павло Щириця та ін.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери