Головна\Події\Презентації

Події

10.06.2024|18:18|Буквоїд

Не тільки про дикий Захід

Побачила світ нова книга для дітей письменниці Галини Пустовгар.

У низці бібліотек і навчальних закладів Полтави, Миргорода та Лубен відбулися презентації книги письменниці та журналістки Галини Пустовгар «Пригоди Топчика і Жуйчика на Дикому Заході». Це вже не перша дитяча книга авторки – п’ять років тому побачила світ збірка прози та поезії для дошкільників «Нащо равликові хатка?». 

Замовником тексту (а його треба було створити у доволі стислі терміни) стала мережа супермаркетів «TA-DA!» Тема видалася дещо несподіваною для письменниці: 

«Коли мені запропонували написати цю книжку, я спочатку погодилася: а чому б і не спробувати? Але коли взялася до роботи, то опинилася в певному творчому ступорі. По-перше, писати на задану тему – це зовсім не те, що вигадувати сюжет «з нуля». А по-друге, що я знаю про Дикий Захід? На думку спадали хіба що бачені в далекому дитинстві радянські вестерни. І я буквально просила: «Господи, поможи мені, підкажи, як написати цю книжку? Бо у мене зовсім нема ідей!» І, ви знаєте, ідеї почали з’являтися». 

Справа пішла значно жвавіше, коли означилася сюжетна лінія: вирішили, що розповідь буде про комп’ютерну гру, куди потрапляють герої. Адже залежність молоді від гаджетів – дуже актуальна тема. 

«Зараз триває онлайн-навчання, і я чудово знаю, про що діти спілкуються на перервах: вони грають в мережеві ігри. Прикро і кумедно виглядає, коли навіть влітку надворі бачиш хлопців, які сидять рядочком на лавочці з телефонами в руках і так грають у футбол! Це правда, що наші діти забагато часу проводять перед екраном», – говорить Галина Пустовгар. 

Книжка розрахована на читачів віком 6-10 років. За сюжетом,  іграшкові бегемот Топчик і динозавр Жуйчик потрапляють у родину, де третьокласник Марко надто захоплюється віртуальними іграми. Через це він не знаходить часу для спілкування не лише із молодшою сестрою, але й з однолітками. Він вважає себе «крутим» хлопцем, «повелителем екрану», допоки сам не стає героєм комп’ютерної гри про Дикий Захід. І тут виявляється, що проблеми не вирішуються лише клацанням мишки чи джойстика. Бо ж доводиться самотужки долати перешкоди, боротися з труднощами, а розраховувати можна лише на власні сили, ерудованість і підтримку друзів.  

 Авторка хотіла зробити книжку не лише розважальною і пригодницькою, а й пізнавальною: «Під час зустрічей діти відповідали, що мустанг – це авто, а родео – марка велосипеда. Тож юні читачі відкриють для себе багато нової інформацію про ковбоїв, індіанців, мустангів, дізнаються, як відшукати воду в пустелі та як добувають золото, що таке родео, ранчо, ласо тощо». Окрім цього, вони ненав’язливо отримують позитивні меседжі для гармонійного розвитку: чому не варто зловживати «харчовим сміттям» –  жуйками і солодкими напоями, у чому перевага читання книжок і «живого» спілкування, про користь фізичної активності та про цінність дружби. І звісно ж, усе в притаманному для авторки гумористичному стилі. 

«Першим читачем був син, і, мабуть, найприємніше – коли дитина читає книжку і регоче. Але й дорослі, які її прочитали, казали: ми не думали, що в таку просту схему можна заховати стільки сенсів!», – зізнається Галина Пустовгар. 

Книгу можна придбати у супермаркетах мережі «ТА-DА!», через інтернет-магазин, або пошукати в бібліотеках. 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери