Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда
Головна\Події\Презентації

Події

29.11.2021|16:33|Буквоїд

Вийшла нова книга Юлі Смаль «Вибухова історія людства»

«Видавництво Старого Лева» продовжує тішити дітей та дорослих книгами українських авторів, що популяризують науку та розповідають, що цікаво розповідають про непрості складні шкільні дисципліни. Щойно з друку приїхала новинка письменниці, а у минулому вчительки хімії, Юлі Смаль «Вибухова історія людства. Як хімія стає зброєю».

На її сторінках пізнавальні розповіді про появу пороху, сірників, динаміту: щось з´явилось у результаті довгих досліджень та експериментів, щось завдяки збігу випадкових обставин. Про те, як хімія змінювалась сама та змінювала світ – у книзі «Вибухова історія людства».

«Мене звати Юля Смаль і я написала нову вибухову книжку майже про все, що стосується вибухівок, отруйних речовин і їхню появу, використання та занепад на непростому історичному полотні людського життя. Чому? Бо історія – це цікаво. І хімію я люблю. А історії про хімію – це взагалі супер. В моїй книжці «Цікава хімія. Життєпис речовин» я уже розповідала, що за покликанням я – вчителька хімії, і перше, що мене завжди питали мої нові учні, що заходили до класу на свій перший урок хімії: «Коли буде ба-бах?». Як кожна нормальна вчителька хімії я більше люблю спокійні досліди, де змінюється колір чи випадає осад, в результаті такий дослідів не дзвенітимуть шибки та нерви в директорському кабінеті, але ці питання не можуть не залишити відбитка на моїй вчительській душі. От, тут усе про «ба-бах», що я змогла знайти і розповісти», –  розповідає авторка.
Коли люди навчилися використовувати вогонь, це змінило їхнє життя. Згодом вони винайшли порох, грецький вогонь, вибухівку і вогнепальну зброю. Зброярі експериментували, алхіміки та хіміки поєднували різні елементи й отримували несподівані реакції та вибухові суміші. А нині ми маємо бойові отруйні речовини і ядерну зброю, вічне джерело енергії, яке водночас може спричинити техногенні катастрофи і радіаційне зараження. Що буде далі – залежить від нас.

Книга містить багато назв хімічних сполук, формул та описів хімічних процесів. «Важливо пам’ятати, що книжка ця для інформації, а не для інструкції. Жодну з наведених сумішей або чистих речовин не можливо виготовити вдома за кухонним столом, тому не раджу пробувати, бо вибухи – це не лише цікаво, весело і гамірно, це ще й вкрай небезпечно», – наголошує Юля Смаль.
 
Розповідаючи у книзі «Вибухова історія людства» про засоби, які несуть смерть (порох, грецький вогонь, динаміти, ядерну та хімічну зброю), ми передусім прагнемо ствердити безумовну цінність людського життя і миру.

Юлія Смаль народилася 31 грудня 1979 року на Далекому Сході, на Зеленому Клині. Згодом переїхала з батьками до Луцька. В 1986 році пішла до школи, а у 1990 році вступила до Пласту. Після школи закінчила Волинський державний університет імені Лесі Українки, за освітою – магістр хімії.  Також має диплом із філології. З 2002 року працювала вчителькою хімії в одній з Луцьких шкіл. З 2014 мешкала в Китаї, де працювала вчителем англійської мови в мовних центрах. З серпня 2019 року проживає в Німеччині. Авторка книг «Цікава хімія. Життєпис речовин», «Лист до Миколая»,  «Лесеві історії. Експериментуй і дізнавайся».


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери