Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

24.10.2019|15:14|Буквоїд

У Києві презентують книжку репортажів Олега Криштопи «Останні українці Польщі»

29 жовтня о 19.00 в книгарні «Смолоскип» (вул. Межигірська 21) видавництво «Discursus» презентує книжку художніх репортажів про українців-автохтонів Польщі, яка вийшла за підтримки «Українського культурного фонду».

Учасниками презентації будуть автор книги Олег Криштопа, фотографиня проєкту Христина Бурдим, автор передмови, історик Роман Кабачій та редакторка видавництва Оксана Карп´юк.

 «Серед наших героїв є ті, хто пропонував повернути польському селу українську історичну назву чи скуповує землі своєї батьківщини, щоб там залишилось якомога більше рідного, українського. Вони дивляться українські канали і вболівають за наші успіхи у спорті. Вони розповідають неймовірні історії про шлях повернення до своєї історичної пам’яті», – говорить Олег Криштопа.

Йдеться про унікальні історії українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини, яких у 1947 році у рамках операції «Вісла» депортували з їхніх земель та розпорошили на півночі та заході нової польської держави. 125 тисяч українців силоміць переселили на території, що раніше належали Німеччині. Звідти так само примусово виселили етнічних німців, а українцями заповнили ці так звані «повернені землі».

 «Один із пріоритетів видавництва – говорити про Україну та українців, про нашу історію та культуру. Проєкт «Останні українці Польщі» пропонує познайомитися з тією частиною нашого народу, яка попри диктатуру режимів ХХ століття та відсутність послідовної державної політики підтримки українців за кордоном зберегла свою ідентичність. Наше завдання – задокументувати індивідуальні досвіди представників, можливо, останнього покоління українців-автохтонів Польщі та зберегти їх як частину історії українства», – зазначає Оксана Карп’юк, головна редакторка видавництва «Discursus», де вийде репортаж. 

Перший тираж буде безкоштовно розповсюджений серед бібліотек та зацікавленої авдиторії.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери