Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

02.05.2019|15:33|Буквоїд

У Мистецькому арсеналі відкриється проект «Обабіч» за участі відомих фотографів

У день відкриття Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», 22 травня, у Мистецькому арсеналі розпочнеться виставка «Обабіч».

У фокусі цьогорічного Книжкового Арсеналу — тема співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей. Що таке сусідство, як люди живуть поруч або разом, як сусідять країни та суспільства, яким буде це сусідство в майбутньому?

Художнє висловлювання проекту «Обабіч» надзвичайно точно підсвічує це питання, створюючи простір для вдумливої дискусії, але водночас і для інтуїтивного осягнення, що лежить в основі художньої роботи з реальністю. 
Куратор проекту Єжи Онух і фотографи Віктор Марущенко та Марк Невіллпропонують поглянути на місце й кордони уявного або фізичного сусідства між людьми, людьми і місцем, людьми і часом. Вони фіксують та інтерпретують як найновішу українську історію, починаючи з неймовірно виразних донбаських образів Марущенка, створених понад 15 років тому, так і нинішню дійсність.

Герої донбаських фотографій Марущенка на вигляд хоч і маргінали, однак, дивлячись на них, можна відчути, наскільки багатовимірним є людське існування. Ми бачимо, як вони працюють і відпочивають. Оповиті спогадами, прагненнями, мріями про кращу, красивішу, кольоровішу картину світу. Фотографії Невілла, — холодні й тому безпристрасні, але водночас такі, які зберігають дружню дистанцію, необхідну тоді, коли ми хочемо не лише показати когось, а й надати йому голос.  Подорожуючи Україною, Невілл не міг не помітити, що, попри війну на Сході з усіма її наслідками, життя триває, а люди, подібно до героїв серії Марущенка, прагнуть радості й занурення в красу. Марк зміг це відтворити у своїх фотографіях так, як це зробив Віктор Марущенко майже 20 років тому.

Спеціально до виставки художник Саша Курмаз створить графіті на метелевій огорожі. Персональна історія художника стане коментарем до історій, представлених на виставці.
 

«Проект, який ми вам представляємо у форматі виставки та книжки, теж має своє минуле, різне для кожного з його учасників. Моїм завданням, як куратора, було зібрати всі ці історії, ці візуальні оповіді й створити для них сцену, на якій вони постали б в інакший спосіб. Спосіб, який не обов’язково повинен збігатися з уявленнями самих митців. Це також відкриває перед вами, учасниками зустрічі, можливість побудувати власну оповідь, яка може початися тут. Але ваша оповідь може також мати свою передісторію»

Єжи Онух

Організатори проекту: Мистецький арсенал та Центр східноєвропейських та міжнародних досліджень ZOiS (Німеччина).

Відкриття виставки – 22 травня о 19:00

У Мистецькому арсеналі виставку «Обабіч» можна відвідати до 30 червня 2019 року.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери