Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

31.03.2015|17:46|Буквоїд

В Інституті релігійних наук презентують книгу філософа Анатолія Ахутіна

1 квітня, о 18.00, в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського (вул. Якіра, 13,ауд.- Aula Magna, 1 поверх) відбудеться презентація книги Анатолія Ахутіна “Европа – форум мира”.

Що таке Європа? В якому сенсі простір європейської культури можна вважати форумом світу, не впадаючи до європоцентризму? Чому саме спосіб існування європейської культури, спочатку серед-земний і серед-часовий, можна вважати парадигмою культурної глобалізації світу? Європа – це різнорідна, різноетнічна, різномовна, різноконфесіональна, різнокультурна істота. Але це не просто роз’єднаний агрегат народів, що воюють, конфесійних розколів, історичних подій, епох, пов’язаний тільки територією або порожніми абстракціями «спільних цінностей». Європейська культура – культура спілкування різних (локальних і епохальних) культур. Її історія – історія послідовних глобалізацій ойкумени, коли різні культури не стирались і не узагальнювались, а входили у спілкування.

Анатолій Ахутін (р.1940) - російський філософ. Спеціально займався історією європейської науки, ранньою грецькою філософією, класичною, сучасною західною та російською філософією початку XX століття. Довгий час викладав на філософському факультеті МДУ, а потім на філософському ф-ті РДГУ.
У його дослідженнях широкий історичний контекст культурної дійсності зосереджено обмірковується у дусі високого раціоналізму, властивому «першій філософії». Питання першої філософії (про першооснову буття) відкривається в осередді мислячого буття людини у всій плоті його культурного існування. До філософської уваги мислителя залучаються вирішальні події європейської культури від грецької трагедії до теоретичної фізики XX століття, від експериментів Галілея до екзистенційних експериментів, що позначилися у філософії М. Хайдеггера. А. Ахутін прагне показати в своїх працях (це чотири солідних книги і десятки статей), що тільки історично розгорнута дійсність культури у її радикальних смислових поворотах, вирішальних розмежуваннях і зустрічах задає горизонт першій філософії.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери