Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

12.05.2009|10:45|Леся Коверзнєва

Герхард Гнаук розставив крапки над «і»

У книгарні «Є» відбулась презентація книги Герхарда Гнаука «Wolke und Weide. Marcel Reich-Ranickis polnische Jahre» («Хмара та верба. Польські роки Марселя Райх-Раніцкого»).

Історія життя «Папи Римського німецької літератури» (саме таке прізвисько має літературний критик Марсель Райх-Раніцкий) вийшла у березні цього року в Німеччині, а 10 днів тому в Польщі. Передмову до польського видання написав відомий британський історик Норман Дейвіс.



Німецький літературний критик, публіцист Марсель Райх-Раніцкий вважається одним з найбільших авторитетів не лише Німеччини, а й Європи в питаннях літератури.

Довгий час в нього на телебаченні була своя програма «Літературний квартет». Унікальна людина, яка спромоглася зробити літературне шоу цікавим не лише одиницям, а мільйонній глядацькій аудиторії. Його автобіографія «Моє життя» (1999) продавалася в Німеччині мільйонними тиражами і вважається одним з найкращих мемуарних творів ХХ століття. Цього року за книгою було знято художній фільм.

Автор книги «Хмари та верби. Польські роки Марселя Райх-Раніцкого» Герхард Гнаук зізнався, що хоча Райх-Раніцкий мав з ним декілька зустрічей, йому не дуже подобалась те, що про нього пишуть книгу та шукають, невідомі загалу, шматки його життя в польських архівах. «Я все написав у своїй автобіографії», - переконував він.

Втім, за словами пана Гнаука, деякі речі Райх-Раніцкий у своїй автобіографії оминув. А саме п’ять післявоєнних років, коли майбутній літературний критик працював у Міністерстві публічної безпеки (MBP) та був відісланий  з   в «окупований» Берлін і в Лондон. Офіційно він був польським консулом, а крім того – резидентом  польської розвідки. Коли влада його викинула зі служби, почав у Варшаві нову кар’єру – літературного критика. А У 1958 році втік з сім’єю до Західної Німеччини.



Звичайно автора зацікавив не лише цей епізод з біографії відомого публіциста, він дослідив «польське» життя Марселя Райх-Раніцкого від народження.

Перед тим, як надрукувати книгу, пан Гнаук відіслав рукопис своєму героєві, однак скільки не телефонував йому після цього, отримував незмінну відповідь: «Дякую. Текст отримав. Не читав, тому нічого коментувати не буду».

«Польські друзі мені казали: «Будь обережний, адже ти виступаєш не лише проти шоу-мена, але й «гебешника», - посміхається Герхард Гнаук.

Хоча зізнається, не кожне німецьке видавництво погодилось би друкувати книгу, настільки великий авторитет має й досі 88-річний літературний критик: «Мою книгу в Німеччині сприймають більш негативно, ніж позитивно, адже Райх-Раніцкий — це  людина міф. І мені навіть прямо сказали в одному видавництві: «Папа нашої літератури до нас добре ставиться, тому ми це не надрукуємо», - розповідає він.

У своїй книзі Герхард Гнаук нікого не звинувачує, ні з ким не воює, але, на його думку, коли мова йде про таких впливових людей, як Марсель Райх-Раніцкий, в їхніх біографіях не має лишатися білих плям.

 
Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Хаймзет отримав книгу у подарунок.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери