Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

10.05.2009|14:09|Буквоїд

Герхард Гнаук у книгарні «Є»

11 травня о 18.00 у книгарні «Є» (Київ, вул. Лисенка, 3 ст. м. «Золоті Ворота») відбудеться презентація книги Герхарда Гнаука «Хмара та верба. Польські роки Марселя Райх-Раніцкого».

Герхард Гнаук народився у 1964 році в Варшаві. Вивчав історію, славістику та політологію у Майнці та Західному Берліні. З 1988 року працює журналістом, у 1995-98 роках у F.A.Z. (Frankfurter Allgemeine Zeitung) у відділі політики, з 1999 стає кореспондентом газети Die Welt   у Варшаві, висвітлює події у Польщі та Україні.

Герхард Гнаук написав книгу про німецького літературного критика, публіциста Марселя Райх-Раніцкого „Wolke und Weide. Marcel Reich-Ranickis polnische Jahre” („Хмара та верба. Польські роки Марселя Райх-Раніцкого”). Передмову до польського видання написав відомий британський історик Норман Дейвіс.

Марселя Райх-Раніцкого називають «Папою від літератури». Він вважається  чи не найавторитетнішою людиною Німеччини (а дехто вважає, що і Європи)  з питань літератури.

В нього є свою телепрограма «Літературний квартет», присвячена новим книжкам. Його автобіографія «Моє життя» (1999) продавалася в Німеччині тиражем більше мільйона примірників. Цього року за книгою зняли художній фільм.

П’ять бурхливих післявоєнних років Райх-Раніцкий будував комунізм – міністерство публічної безпеки (MBP) відіслало його з місією в «окупований» Берлін і в Лондон, де він офіційно був польським консулом, і крім того – резидентом  польської розвідки. Коли влада його викинула зі служби, почав у Варшаві нову кар’єру – літературного критика. У 1958 році втік з сім’єю до Західної Німеччини.

Що означала робота Райх-Раніцкого в адміністрації гетто – колаборація чи стратегія виживання? Яка роль євреїв, які після Освенціму вирішили увійти в нову, комуністичну, владу? Чи правий Раніцкий, називаючи себе жертвою не тільки нацистського, але й комуністичного режимів? На ці питання намагатиметься відповісти Герхард Гнаук у книгарні «Є» 11 травня.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери