Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Зустрічі

Події

13.11.2017|16:45|Іванка Когутич

У Львові вшанували закарпатського письменника Івана Чендея

На День української писемності та мови у Львівській організації Національної спілки письменників України відбулась презентація збірника спогадів «Іван Чендей у колі сучасників», виданого Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Ф. Потушняка до 95-річчя від дня народження прозаїка.

На вечір вшанування прийшли львівські письменники – Ігор Гургула, Василь Габор, Володимир Захожий, Віктор Палинський,  Ліліана Косанівська тощо; поважні науковці -– член-кореспондент НАНУ, доктор філологічних наук, професор Микола Ільницький, доктори філологічних наук, професори Львівського національного університету імені І. Франка Михайло Гнатюк і Василь Лизанчук; літературознавець, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Сидір Кіраль та інші.

За життя лауреат Шевченківської премії, прозаїк Іван Чендей не мав презентацій у Львові, проте львів’яни його активно підтримували. Твори письменника друкувалися у журналі «Жовтень». За словами Марії Трещак-Чендей, батькові навіть пропонували стати редактором цього журналу, та переїхати до Львова йому не вдалося.

За словами дослідника епістолярної спадщини Івана Чендея професора Сидора Кіраля, письменник активно листувався із близько сотнею адресатів, серед яких і зі Львова – Іваном Денисюком, Іриною Вільде, Платонидою Хоткевич, Миколою Ільницьким, Романом Федорівим, Романом Іваничуком тощо. Літературознавець розповів про своє захоплення постаттю Івана Чендея та проаналізував львівське листування прозаїка.

Професор, член-кореспондент НАН України Микола Ільницький  активно листувався із письменником, аналізував його творчість. «Прихід закарпатця у літературу не був простим, адже починав із російської мови. Проте це колосальний письменник, у якого була чітка позиція. Добре, що його не зламали морально», - каже доктор філологічних наук і пропонує після спогадів видати збірник відгуків та статей про творчість закарпатського прозаїка.

«Чендей – це феномен закарпатської новелістики. У нашій науці цей феномен ще повністю не збагнули», - ділиться міркуваннями професор Михайло Гнатюк, який курував наукову роботу магістрантки про закарпатську літературу у Львівському національному університеті імені І. Франка.

А професор, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Василь Лизанчук вважає, що феномен Чендея у заглибленості в народну культуру й вміння талановито її відтворити.

«Іван Чендей – це сузір’я психології. Для мене це другий Коцюбинський. Там є чого вчитися», - резюмує своє сприйняття Івана Чендея письменник Володимир Захожий.

Для організатора львівського вечора-спогаду про Івана Чендея журналіста, письменника і видавця Олександра Масляника  Чендей був родинним письменником. Пан Олександр вважає збірник «Іван Чендей у колі сучасників» прикладом того, як слід шанувати письменників. «Книжок такого рівня дуже мало. Цим збірником Закарпаття продемонструвало свою інтелектуальну спроможність у літературознавстві».

За словами модератора львівської презентації Олександра Гавроша наступне представлення збірника відбудеться у січні в Національному музеї літератури України у Києві.

Фото Олександра Масляника



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери