Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

22.04.2015|09:15|Буквоїд

Науковці обговорять повсякденне життя та мучеництво за віру представників духовенства у 20-30-ті роки ХХ століття

23 квітня, о 16.00 в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України (вул. Набережно-Хрещатицька,1) відбудеться обговорення та перша — допрем’єрна — презентація унікального науково-популярного видання «Між конформізмом і мучеництвом за віру. Життя та побут православного духовенства України в 20-30-ті роки ХХ ст.», яке готується до публікації у видавництві «Кальварія».

Основні спікери:

Тетяна Євсєєва, автор презентованого дослідження та науково-популярного видання, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, відома дослідниця історії Церкви в Україні, автор понад 150 публікацій

Юрій Чорноморець, доктор філософських наук, професор кафедри культурології НПУ ім. М.ДрагомановаВіталій Клос, протоієрей, доктор церковно-історичних наук, доцент, проректор з наукової роботи та завідувач кафедри церковної історії Київської православної богословської академії (Київський патріархат)

Володимир Дубовчук, старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії кафедри Військово-Морських Сил командно-штабного інституту застосування військ (сил) Національного університету оборони України імені Івана Черняхівського.

Ольга Красільнічук, онука єпископа УАПЦ Максима Задвірняка, репресованого НКВД 1935 р. і розстріляного 1938 р., яка зберігає родинний архів із листами, щоденником єпископа Максима та спогадами його дружини, які використані в одному з розділів анонсованої книги.

Модерує: Ксенія Мацкевич, історик, PR-експерт і видавець

Увага дослідників до аналізу повсякденного життя різних верств суспільства є однією з родзинок сучасної історіографії. Адже єдиною сферою життя суспільства, здатною акумулювати різні сфери людського буття, є повсякденність. Саме через повсякденне буття кожного індивіда і відбувається апробація та адаптація в масштабах всього суспільства політичних ідей і програм, планів і проектів, задумів і мрій.

Презентоване дослідження та науково-популярне видання є спробою показати повсякденне життя православного духовенства України в 1920-30-х рр. у період комуністичної модернізації, яка за допомогою всеохоплюючого терору переформатувала суспільство не лише структурно, але й ментально, значною мірою перетворивши православних християн на атеїстів. Показати повсякденні практики, у які виливався процес переформатування православної свідомості; окреслити на їхньому тлі долі людей, що отримали благодать священства, та їхніх рідних у соціумі, де кожен індивід щодня поставав перед вибором: виконувати чи ігнорувати десять заповідей? Про життя в умовах створеного учорашніми парафіянами повсякденного фізичного, психологічного та економічного терору. Зрештою підійти до осмислення: яким було їхнє повсякденне життя в катастрофі?

ЯК частина духовенства зуміла залишитися до кінця вірною пастирському служінню, канонічному обов’язкові та класичним християнським уявленням про життєві цінності? Натомість, як інша ж частина духовенства намагалася знайти своє місце поза церковним служінням?

Анонсоване видання здійснюватиметься вперше в Україні. Подібного комплексного дослідження досі не було ані в Україні, ані в державах-сусідах. Пропонована книга є результатом восьмирічної праці Автора в архівах України та Росії, бібліотеках, а також — спілкування з рідними репресованих єпископів і опрацювання сімейних архівів.

Фото: tureligious.com.ua



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери