Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

10.03.2011|16:44|Буквоїд

Як Яценюк із Забужко, Курковим і Капрановим Шевченка читали (ФОТО)

9 березня в Конґрегаційній залі Києво-Могилянської академії за сприяння «Фронту Змін» та Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» відбулися Шевченківські читання.

Участь у них взяли відомі українські письменники Оксана ЗабужкоАндрій Курков та Дмитро Капранов.

У своєму виступі Арсеній Яценюк пояснив, що ідея проведення Шевченківських читань належить Верховному Архієпископу Києво-Галицькому Любомиру кардиналу Гузару. Під час їхньої останньої зустрічі близько двох тижнів тому кардинал висловив бажання, аби українці «почули Шевченка по-іншому», так і виникла ідея читань.

Арсеній Яценюк пригадав, як наприкінці 80-х придбав «Кобзаря» у Коломиї в книгарні на центральній площі. «Як зараз пригадую - видання 1986 року. Тоді радянська влада вже пропустила до друку «Розриту могилу» Шевченка. І це стало предметом серйозної дискусії у нас у школі - й цей твір, і творчість Шевченка загалом», - розповів він.

Арсеній Яценюк вибрав для читання незакінчений твір Шевченка - «Юродивий». «Я щиро сподіваюсь, що ми цей твір закінчимо. І в цьому є певний знак. Знак того, що він дав нам можливість подумати і зробити. У наших руках залишилося зробити те, що він просить. Зробити українську державу».

Оксана Забужко, Арсеній Яценюк, Дмитро Капранов 

 

Оксана Забужко і Арсеній Яценюк

Андрій Курков

Оксана Забужко підкреслила, що відкрила для себе Тараса Шевченка в 30 років. Вона вважає, що причиною упередженого ставлення до творчості Кобзаря є пафосне його прочитання. «Він позбавлений будь-якої нотки фальшу. Його поезія безпафосна. Вона може бути іронічна, вона може бути антиіронічна, вона може бути з різними формами маскараду. Діапазон його відчуттів надзвичайно широкий».

За словами Оксани Забужко, Тарас Шевченко зробив революцію не тільки в українській літературі - його творчість мала вагомий вплив на поезію зокрема й російську. Письменниця додала, що їй було дуже цікаво знаходити відголоски творчості Шевченка у творах російських письменників 20 століття.

Андрій Курков зазначив, що важко сприймав нав’язану в школі програму з літератури, поки він не знайшов для себе інший метод: почав пізнавати письменника через його щоденник і спогади, а згодом переходив до власне творів. Знаковим моментом в пізнанні Шевченка для Курковова став момент, коли він дізнався, що Тарас Шевченко любив чай із ромом. «Тоді я й почав цікавитися Кобзарем для себе, а не для вчителів».

Дмитро Капранов розповів, як вони разом із братом Віталієм вчилися на курсах швидкого читання у Москві, де їм потрібно було напам’ять заучувати великі уривки текстів. Вони почали вивчати вірші з «Кобзаря» підряд. «В якийсь момент нам почало здаватися, що всі його вірші між собою пов’язані. І після цього ми по-іншому подивилися на його творчість», - сказав він.

В інтерв’ю журналістам Арсеній Яценюк зазначив, що сьогодні творчість Тараса Шевченка є дуже актуальною. «Шевченко був дуже незручний для тієї влади, коли він жив. Але він став ще більш незручний зараз. Він дуже важливий для нас українців. І кожне слово, кожна думка, висловлена у творах Шевченка, є думкою нації про державність і про наше майбутнє».

Наприкінці заходу Оксана Забужко запропонувала написати біографію Тараса Шевченка, яка відповідала б сучасним стандартам. Вона додала, що це міг би стати «український міжнародний бестселер», адже в усьому світі біографії є одним із найпопулярніших жанрів. Саме таким чином світ найкраще дізнається про Тараса Шевченка і про Україну.

Арсеній Яценюк запевнив, що така книжка може з’явитися на світ в рамках літературної програми Фонду «Відкрий Україну», і запропонував письменникам допомогти у її створенні.

Фото та інформація: Фронт змін

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери