Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

Літературна школа у Карпатах

10-15 серпня у Карпатах неподалік Яремчі (с. Микуличин, Івано-Франківська обл..) проводилася Перша літня літературна школа для молодих літераторів та журналістів.

Організатором цієї літературної акції виступив літературний клуб «МАРУСЯ», що уже майже рік працює над популяризацією сучасної української літератури та організацією цікавих літературних заходів.

Літературна школа – це захід, що вперше проводиться в Україні і є тренінговою програмою з використанням ігрових форм навчання, ініціатором якої став координатор літклубу Дмитро Стретович. Тренерами школи погодились бути відомі письменники Тарас Прохасько, Степан Процюк, Максим Кідрук та Ілля Стронґовський. Також проводились тренінги по лідерству, командотворенню, тайм-менеджменту, про піар та маркетинг в літературі.

Головна особливість школи в  тому, що вона відбувалась на природі, і учасникам (їх було 21) довелось тягнути свої рюкзаки з харчами, одягом та наметами/спальниками/каріматами безпосередньо на місце таборування. Хоча було й нелегко видиратись на гору, та саме це дуже згуртувало учасників і показало, наскільки вони можуть подолати труднощі на своєму шляху. 


 

Організатори літшколи зустрічали учасників на залізничному вокзалі Івано-Франківська, звідки всі разом їхали на автобусі до Микуличина


 

Підйом учасників на гору до місця таборування у Микуличині був складним, але всі його подолали


 

Максим Кідрук на тренінгу розказував, як вигравати літературні конкурси та подорожувати по світу дешево і з задоволенням


 

Степан Процюк читав уривки зі своєї нової книги «Аналіз крові» та давав поради щодо психології творчості


 

Тарас Прохасько дуже зацікавив слухачів своїми роздумами про літературу та творчість взагалі: "Готовність до того, що звідкись може летіти Zippo - це і є література. Література – це уможливлення неможливого" (Zippo – це марка запальнички)


 

Ілля Стронґовський пробув на літшколі усі дні, тому мав нагоду не лише розказати багато цікавого на тренінгах, але й подискутувати з учасниками неформально


 

Тренінги проходили на свіжому повітрі на каріматах. Учасники намагались вловлювати кожне слово і дискутувати з тренерами


 

В один з днів був сильний град, що дуже сподобався всім, адже таке рідко побачиш


 

Щовечора на літшколі відбувались поетичні читання біля вогнища, що плавно переходили у гру на гітарі та пісні, які, бувало, лунали аж до самого ранку. На фото – учасники, що ризикнули зустріти світанок у Карпатах. Вони задоволені!



Працівники телеканалу СТБ знімали сюжет про літшколу


 

Також «слухачами» літшколи були гірські вівці, що паслися неподалік


 

Учасники літшколи з Максимом Кідруком на фоні карпатських краєвидів

Кожному з учасників літературна школа дала щось своє – кому знання, кому навички, а кого й переконала у просуванні своєї літературної кар’єри тощо. Я запитала кількох учасників про їх враження.

Олена Базилівська: «Не можна сказати, що під час проведення літшколи я дізналася надзвичайно багато нової інформації: багато фактів були для мене відомими. Але надзвичайно важливим є те, що ці факти вкотре підтверджуються. І мені це справді необхідно. Я дізналася про нові імена сучасної української літератури. Набагато важливішим за отримані знання було  спілкування з письменниками та іншими учасниками літшколи. Ти починаєш розуміти, що не одинокий у своїй справі. У подальшому я хочу і далі пов´язувати своє життя з літературою і мені допомагає думка про те, що цей вид мистецтва небайдужий не тільки мені...»

Марія Ложка-Зелена: «Сподобалися не так конкретні елементи, а їх гармонійне поєднання. Лекції були розбавлені тренінгами, виступи письменників - дискусіями із учасниками табору, вірші - прозою, тушенка - сардинами, навіть самі тренери до певної міри урівноважували одне одного - чого варте поєднання на одному заході запального мандрівника, любителя купання із піраньями та  страшенного серцеїда, противника шлюбів Максима Кідрука, та одруженого інтелектуала Іллі Стронґовського, що від А до Я знає літературне життя країни, хоча і скромно констатує свою тимчасову виключеність з нього та послідовно спростовує існування книжкового ринку України; флегматичний Тарас Прохасько, що піднімається гірською стежкою до наметового містечка разом із Степаном Процюком - монументалістом у літературі! Так, саме це поєднання було несподіваним і на диво правильним. Мені сподобалася сама можливість подивитися на один і той же предмет очима різних діячів - від 19-річного Дмитра Стретовича до пана Степана - людини, що давно здобула ім’я і повагу. І, оскільки я глибоко переконана, що на демократичних засадах має будуватися не лише державність, а і відбуватися становлення генія, заявляю - найбільше мені сподобалася продумана і врівноважена програма».      

Тетяна Михайлова: «Надзвичано сподобалися тренінги Стронговського! Особливо той, коли аналізувалися наші твори. Легко, цікаво, а головне - глибоко давалися пояснення на конкретних прикладах. Організатори вибрали найвдаліше місце для школи – гори. Для кожного письменника, напевно, є так само своя гора, яку йому варто підкорити. І тільки відважні, сміливі та талановиті зможуть дістатися своєї заповітної вершини!»  

Фото: Світлана Корчагіна, Даринка Квітка, Оксамитка Блажевська



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери