Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Культура

Події

24.10.2020|19:36|Буквоїд

«Книжка року» + УКФ = «Читай & Фантазуй»

Український культурний фонд профінансував, на замовлення рейтингу «Книжка року», проєкт популяризації читання книжок серед молоді.Від середини літа активно функціонує ФБ-сторінка, а віднедавна і однойменний сайт. Із цих майданчиків регулярно стартують несподівані акції, що сягають далеко за межі інтернет-простору. На яскраві «читай-фантазійні» сліди щодалі частіше наштовхуємося на київських вулицях, у парках, або й у підземці.

Розповідає керівник проєкту Юрій Строїч:

Сьогодні майже у кожного юного українця є декілька гаджетів для існування – телефон, планшет, ноутбук тощо. Молоді вже не цікаво просто читати друковані «старі» книги. Світ змінюється і таким чином продукує нові форми засвоєння та пошуку інформації. Саме тому в епоху діджиталізації усіх процесів в Україні ми запустили проєкт «Читай & Фантазуй», який націлений на популяризацію читання серед молоді.

За даними досліджень, переважна більшість  молоді вважає, що читання сприяє саморозвитку, але  при цьому читання саме друкованих книг вже не є актуальним. Натомість надається перевага коротким постам в соціальних мережах чи, принаймні, матеріалам ЗМІ. Соціологи фіксують: тільки 8% людей читають друковані книги щодня. Найчастіше – це школярі та студенти. Але й тут, на жаль, це не є «добрим» показником, адже шкільна програма не в повній мірі надає доступ до якісної та актуальної сьогодні літератури. Тому головне завдання проєкту – повернути любов до читання не просто друкованої книги, а й до самого формату – повноцінного твору з усіма його особливостями.

Реалізувати чотиримісячний проєкт «Читай & Фантазуй» вдалося за підтримки Українського культурного фонду та культурно-видавничого проєкту «Книжка року». За цей час команда  втілила чимало ініціатив. 

Щоби привернути увагу до проблеми раціонального використання часу, команда запустила дорогами Києва брендований тролейбус. На ньому – фігури людей із книжками, які створюють ілюзію, наче пасажири захоплено читають.Ми прагнули змусити людей замислитися, на що вони витрачають свій дорогоцінний час від дому до університету, наприклад – адже ці хвилини можна провести з користю.

На головному «студентському перехресті» – у парку імені Шевченка – з’явилася інсталяція з триметрових книг авторства арт-директорки проєкту «Читай & Фантазуй» Анни Петрук. Її улюблений читацький жанр – наукова фантастика. Тож, вийшло справді фантастично.

На ФБ-сторінці уже містяться десятки експрес-оповідок про письменників, сучасних і хрестоматійних, про видавців та славетних читачів під яскравими заставками-обкладинками. Помандрували Telegram’ом веселі цитати-наліпки, знайшли поціновувачів футболки та аксесуари.

Оскільки більшість інформації людина засвоює візуально, команда розробила низку тематичних коротких роликів різного формату, аби привернути увагу до важливості читання.Зараз запускають ролики з успішними українцями (Андрій Федорів, Катя Сільченко, Роман Прокофьєв), далі з’являться самі письменники, а ще ж буде літературний батл, під час якого від хіп-хоп виконавців пролунають у незвичній інтерпретації вірші українських поетів – як класиків, так і сучасників.

Автори проєкту сподіваються, що в такі різні способи вони привернуть увагу молоді до читання не лише коротких постів, але й повноцінних творів. Повернуть любов до простого читання – до насолоди від цього процесу.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери